Tanken om tidsreiser har fascinert i hundrevis av år. Helt siden science fiction-sjangerens spede begynnelse har ideen om å reise frem eller tilbake i tid for å besøke fremmede verdener og tidsaldre gitt oss fantastiske fortellinger om det som ligger utenfor rekkevidde.

Noen fysikere mener det ikke ligger noen teoretiske sperringer i veien innen for dagens forståelse av kvantefysikk, men jeg tror du som leser gjør det smart i å la alt dette ligge når du lever deg inn i filmens, spillenes og serienes verden.

Denne uka hadde filmen Looper premiere, med Bruce Willis og Joseph Gordon-Lewitt i hovedrollene, hvor tidsreising blir oppfunnet i året 2074. Ukas toppliste handler da naturlig nok om de beste fortellingene på film, i spill og i TV-serier hvor tidsreising er en del av handlingen.

ANMELDELSE: Looper – actionfylt tidsreise med logiske brister

Normalt inneholder disse topplistene de fem kandidatene som fikk flest stemmer i en avstemningsrunde i Filmpolitiets redaksjon. Responsen vi fikk på Twitter og antallet kandidater så stor, at denne gangen smeller vi til med fem ekstra plasseringer.

Savner du en film, et spill eller en serie? Har vi bommet totalt på lista, eller vil du gi oss litt ros? Hopp helt nederst for å finne kommentarfeltet. Legg gjerne inn din toppliste!

Futurama (Foto: Fox)

Futurama

En taper av en pizzagutt ramler tilfeldigvis inn i en fryseren hos et selskap som spesialiserer seg på å kjøle ned mennesker. 1000 år senere våkner han opp til et nytt liv, og nye venner.

Skapt av The Simpsons-geniet Matt Groening, går serien fortsatt sin seiersgang på amerikanske Comedy Central – i alle fall ut sesong 7 som er i gang i USA nå.

ANMELDELSE: Futurama S01 – intergalaktisk genialitet

Cover til Chrono Trigger. (Foto: Square Enix)

Chrono Trigger

Et sagnomsust spill fra samme selskap som står bak Final Fantasy-serien.

Historien lar spillere reise mellom forskjellige æraer i en jordlignende verden, fra forhistorisk tid hvor menneskene lever side om side med dinosaurer til en dystopisk fremtid med roboter.

I dag tilgjengelig på Nintendos Virtual Console, Apples Appstore, Android og Playstation Network.

Brødrene Dal og spektrasteinene. (Foto: NRK)

Brødrene Dal og spektralsteinene

Ingen over, ingen ved siden av. Disse gutta står for det beste Norge har å by på innen tidsreisefortellinger.

I løpet av fire sesonger fra 1979 til 2005 fanget Gaus, Roms og Brummund oppmerksomheten til flere generasjoner norske barn. I 1982 møtte de tre brødrene et romvesen som gav dem tegningene til en tidsmaskin, og dermed reiser de til de viktigste historiske epokene for å samle inn de mystiske spektralsteinene.

SE: Klipp fra serien i NRKs gamle nett-TV

Life on Mars. (Foto: ABC)

Life on Mars

Denne britiske tv-serien gledet oss med et ganske spesielt konsept.

Sam Tyler (John Simm) havner i koma etter en påkjørsel i 2006 – og våkner opp i 1973! Det blir et krasj mellom to helt forskjellige politikulturer når Tyler tar i bruk sine moderne teknikker. Serien er svært godt skrevet, miljøskildringen er omhyggelig, og skuespillet sitter som ei kule!

WIKIPEDIA: Les mer om serien her

Episodenes struktur tillater handlingen å vise god, gammeldags hands-on politiarbeid, samtidig som Tyler hele tiden ser og hører tegn fra sin egen tid, som lurer i kulissene.

Skrevet av Birger.

Twelve Monkeys (Foto: Universal Pictures)

12 Monkeys

Monty Python-medlemmet Terry Gilliam er kanskje mer kjent for sitt virke som regissør. Det er det god grunn til.

Science fiction-filmene til Gilliam har satt standarden for visjonære filmfortellinger av dystopisk fremtid.

12 Monkeys, med blant annet Bruce Willis i rollen som den kriminelle Cole, handler om hvordan et virus har ødelagt planeten. Dømte fanger får muligheten til å settes fri mot å bli sendt tilbake i tid for å samle informasjon om terroristgruppen som skal ha plantet viruset.

ALT OM: Bruce Willis


Army of Darkness. (Foto: Universal Studios)

Army of Darkness

Skuespilleren Bruce Campbell har i løpet av årene opparbeidet seg en kultstatus, Evil Dead-filmene har mye av æren for det. Første film i serien var en lavbudsjetts horrorfilm, med overnaturlige elementer, som overraskende nok ble en relativt stor suksess. Til tross for at den var spilt inn av noen venner fra Detroit som et amatørprosjekt.

Effektive virkemidler gjorde filmen til en effektiv grøsser.

Film nummer to bygde videre på historien om de dødes bok; «Necronomicon». En bok innbundet i menneskehud, inspirert av blant annet forfatteren H. P. Lovecraft.

Tredje film, i det som nå skulle bli en trilogi, gikk plutselig i en helt ny retning.

LES: Dobbelt opp med ny «Evil Dead»

Ash (Campbell) hater det vanlige livet som sivil etter de dramatiske hendelsene i de to første filmene. Plutselig blir han teleportert tilbake til middelalderen og 1300-tallet – vær forsiktig med hva man ønsker seg, ikke sant – og må igjen jakte på den fordømte boka for å komme seg tilbake til forstadslivet i USA anno 1990-tallet.

Hva gjør du om du plutselig befinner seg i middelalderen med en hagle? Du redder dagen, verdenen og får damene!

Army of Darkness er en hysterisk morsom og tullete film, med sitatvennelige linjer og «cheesy» sekvenser på rekke og rad.

Beste sitat: – Hail to the King, baby!

Donnie Darko. (Foto: Arthaus)

Donnie Darko

Kort fortalt handler Donnie Darko om en jetmotor som faller gjennom et ormehull og krasjer i huset til Donnie, spilt av Jake Gyllenhaal. Donnie overlever, ser en kommende apokalypse og ofrer sitt eget liv for å redde verden.

Å forklare denne filmen er ingen lett oppgave, for Donnie Darko er full av parallelle tidslinjer og paradoks, og er kanskje den mest forvirrende filmen om tidsreiser jeg noen gang har sett.

Et raskt søk på nettet gir deg hundrevis av teorier om tidslinjene og tidsreisen i filmen og du finner også The Philosophy of Time Travel, boka Donnie får i filmen.

TOPP 5: Hjernetvistere – sjekk lista her

Donnie Darko føles mer som en skrekkfilm eller psykologisk thriller enn en science fiction-film. Hallusinasjoner, en sykt ekkel monsterkanin ved navn Frank, og et dystert lydspor bidrar til å gjøre dette til en urovekkende film som får det til å gå kaldt nedover ryggen på deg.

Sammen med Jake Gyllenhalls utrolige rolleprestasjon og et svært velskrevet manus gjør dette Donnie Darko til en av de aller best filmene om tidsreiser som en laget gjennom tidene.

Skrevet av Marte.

Beste sitat: Donnie: Why are you wearing that stupid bunny suit? Frank: Why are you wearing that stupid man suit?

The Legend of Zelda: Ocarina of Time-cover. (Foto: Nintendo)

The Legend of Zelda: Ocarina of Time

På internett i dag kan du lese deg fram til kvar minste detalj om alle spel som måtte ha kome ut. I 1999 derimot, var både tilgangen til og antal mennesker på nettet betrakteleg lågare enn i dag, og ein måtte stort sett finne ut av ting sjølv (eller kjøpe dei store guidebøkene).

Det førte til at eg og ein kamerat eigentleg visste veldig lite om Legend of Zelda: Ocarina of Time då det kom ut, og me antok at Time-delen av tittelen angjekk at du kunne flytte på døgnet så det vart dag eller natt.

I mange timar hadde me hoppa rundt som unge Link, og bekjempa dei tre bossane som førte oss inn i Temple of Sages. Me ansåg oss som nokolunde ferdige, då me plutseleg innsåg at me hadde gått gjennom den mest problemfrie puberteten i spelhistoria. Link var vaksen! Og ei heil verd stod framleis framfor oss – ei verd der me måtte reise fram og tilbake i tid mange gongar til.

ANMELDELSE: The Legend of Zelda: Skyward Sword – fabelaktig og vakkert

Som i dei andre Zelda-spela er du nok ein gong alvegutten Link, og du må nok ein gong redde prinsesse Zelda frå ondskap. Denne gongen er okarinaen ditt hjelpemiddel i kampen. Ocarina of Time var det første tredimensjonale Zelda-spelet, som seinare har blitt velkjend som eit av spelhistorias beste.

Blant anna har det Guinness-rekord som det mest kritikerroste spelet i verda.

Med tanke på dagens spel, som lett er oppe i tosifra antal gigabyte, så er det nesten rart kor mykje spelglede som fekk plass den 32 megabyte store spelkassetten. Det er framleis verdt å plukke opp og spele, anten på den gamle Nintendo 64-en, i Wiiens Virtual Console, eller i gjenskapinga på Nintendo 3DS.

Og om du spelte dette mykje då du var mindre, og ikkje har spelt det på lenge, ikkje kom her og seie at denne lyden ikkje skaper ei kjensle av nostalgi.

Skrevet av Andreas.

Beste sitat: – Hey! Listen! – Hey! Listen! – Hey! Listen! – Hey! Listen! – Hey! Listen!

Terminator. (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS)

Terminator-filmene

Hva som skjer når du tukler med fortiden er et populært tidsreisetema. Arnold Schwarzenegger sementerte sin stjerneposisjon i filmbransjen da han innledet gullårene i sin karriere med Terminator-filmen fra 1984, spesielt med scenen hvor han ankommer fortiden – naken (se klippet til høyre).

Året er 2029, en postapokalyptisk fremtid hvor robotene har oppnådd selvbevissthet og forsøker å utrydde menneskeheten.

En cyborg blir sendt til fortiden for å ta livet av Sarah Connor, mor til menneskenes fortsatt ufødte redningsmann.

Terminator ble ikke bare en eventyrlig suksess, filmen ble regissør James Camerons store gjennombrudd. Etter sin debut som filmskaper i 1979 hadde han jobbet på prosjekter med lave budsjetter, men etter dette endret alt seg.

LES: Schwarzenegger ville først ikkje vere Terminator

I de tretti årene som har gått siden filmen kom ut har Cameron stått i fronten for teknologisk utvikling i filmbransjen, og Terminator 2 ansees som en milepæl i bruken av digitale effekter på film.

Spesielt de to første filmene holder stand mot tidens tann, og er viktige verk i nyere amerikansk filmhistorie. Også er de stappfulle av sitatvennelige replikker da, vi snakker jo tross alt om filmer hvor Arnold Schwarzenegger har hovedrollen.

Beste sitat: – Fuck you, asshole.

Tilbake til fremtiden. (Foto: Universal Pictures)

Tilbake til fremtiden-filmene

Ingen tidsreisefilmer har større underholdningsverdi enn Back To The Future-trilogien! Dette er en grenseløs fantasifest med fart, spenning og humor.

Trilogien handler om unggutten Marty McFly, den sprø oppfinneren Doc Emmet Brown og en DeLorean sportsbil, ombygd som tidsmaskin.

Utgangspunktet er 1985, men gjennom tre filmer reiser de frem og tilbake mellom 1885, 1955, 1985 og 2015, mens de forsøker å avverge historiske endringer som kan få katastrofale følger.

Filmene viser med all tydelighet hvilke vanskeligheter som kan oppstå når man reiser i tid. Ørsmå forandringer i en tid kan få uforutsette konsekvenser i en annen. Det er for eksempel herlig å se hvordan Martys egen mor forelsker seg i ham i 1955. Han må altså få moren til å forelske seg i sin egen far i stedet, ellers vil han aldri bli født!

ANMELDELSE: Back to the Future Trilogy – fabelaktig på Blu-ray!

Den første filmen fra 1985 er best, men de to oppfølgerne fra 1989 og 1990, som ble filmet back-to-back, er også rasende god underholdning, først og fremst på grunn av Robert Zemeckis og Bob Gales oppfinnsomme manus. Zemeckis har regissert det mesterlig på film, med et fantastisk radarpar foran kamera, nemlig Michael J. Fox og Christopher Lloyd.

De har en fabelaktig kjemi mellom seg som gjør at de for alltid vil huskes for nettopp disse rollene. Det er også verdt å legge merke til Alan Silvestris eventyrlige musikk, som må være noe av det beste som er prestert i denne sjangeren.

Det er altså ikke rom for tvil her. Back To The Future-trilogien er filmhistoriens beste tidsreiser!

Skrevet av Birger.

Nå er det din tur! Legg inn din liste, dine tanker, ris eller ros, i kommentarfeltet!