Espen Sandberg og Joachim Rønning på Golden Globe-utdelingen. (Foto: Anders Tvegård/NRK)
Espen Sandberg og Joachim Rønning på Golden Globe-utdelingen. (Foto: Anders Tvegård/NRK)

Natt til mandag kan Espen Sandberg og Joachim Rønning bli de første nordmennene som vinner Oscar for en spillefilm.

De går dermed i fotsporene til Kon-Tiki-helten Thor Heyerdal, som vant Oscar for sin dokumentarfilm om Kon-Tiki-ferden.

Les også: Kon-Tiki nominert til Oscar

Filmbonanza fikk være med da foreldrene til Espen Sandberg besøkte foreldrene til Joachim Rønning hjemme i Sandefjord. Her dro de frem de gamle videoene gutta lagde i barne- og ungdomstiden.

Se noen av klippene øverst i saken! Resten av innslaget kan du se på Filmbonanzas Oscarsending fra klokken 22.45 søndag kveld.

Slik følger du Oscar-utdelingen med NRK

Kinaputter og karatespark

Da Joachim Rønning og Espen Sandberg laget film sammen som små, var det med farens kamerautstyr til 25.000 kr, gjerne med innslag av lekeromskip, og store mengder «blod» og kinaputter. Det var med andre ord actionfilmer som var det store.

– Den gangen da de holdt på, på det verste med å prøve å lage actionfilmer rundt i huset her, reiste de til Sverige for å kjøpe kinaputter, også var det mel, Star Wars-figurer og actionfilm på loftet, forteller Britt Rønning.

– Da smalt det, også var hele loftet dekket av mel. Da hadde de fått sitt skup, syntes de, også gikk de uten å rydde opp etter seg, ler hun.

Sandberg og Rønning sitt første store filmprosjekt var kortfilmen Dag 1 med Kåre Conradi, Bjørn Floberg, og Line Verdal i rollene, før Bandidas (2006) med Salma Hayek og Penélope Cruz i hovedrollene gjorde guttedrømmene om pistoler og krutt til virkelighet. Etter Rønnings kortfilm Kubisten (2007) stod Max Manus for tur, og resten er filmhistorie.

Se litt om hvordan Rønning og Sandberg samarbeider her: