Malik Bendjelloul (35), Paul N.J. Ottosson (47) og Per Hallberg (54) sørget for svensk Oscar-bonanza i natt.

35 år gamle Malik Bendjelloul ble første svensk opp på podiet, hans Searching for Sugar Man vant prisen for «beste dokumentarfilm».

– Oh boy, tusen takk, jublet han da han mottok prisen 03:44 norsk tid i natt.

Bendjelloul kunne, sammen med sin britiske produsent Simon Chinn, hente Oscar-statuetten av Ben Affleck.
35 år gamle Bendjelloul var påpasselig med å takke sine nasjonale støttespillere, som Sveriges Television og det svenske filminstituttet.

Les også: Agnes Kittelsen: Det gikk som forventa

 

 

Da journalist og regissør Bendjelloul gikk opp på scenen i Dolby Theater hadde det gått 29 år siden en svensk film vant et Oscar.

Filmen Searching for Sugar Man er Bendjellouls langfilmdebut. Han har tidligere arbeidet for Sveriges Television med kultur- og samfunnsprogrammet «Kobra». Dokumentarfilmen har rasket med seg det meste av filmpriser denne vinteren, med både svensk Guldbagge, britisk Bafta-pris, prestisjefylte priser fra Directors Guild of America, Writers Guild of America – og nå en Oscar-pris.

Per Hallberg redigerte lyden på den siste James Bond-filmen, «Skyfall», hvor Daniel Craig (bildet).
Per Hallberg redigerte lyden på den siste James Bond-filmen, «Skyfall», hvor Daniel Craig (bildet).

Les også: Dette er Oscar-vinnerne

En veldig uvanlig uavgjort

Kort tid senere fikk nemlig svenske Paul N.J. Ottosson (47) en Oscar for beste lydredigering i filmen «Zero Dark Thirty».

Prisen i denne kategorien ble «uavgjort», og Ottoson måtte dele Oscar-prisen med en annen langhåret svenske: Per Hallberg (54), som har redigert lyden på Skyfall, sammen med Karen Baker Landers.

Det er svært uvanlig at det blir uavgjort i en Oscar-kategori, men det kan skje i de mindre kategoriene, hvor det ikke er så mange som stemmer. «Beste lydredigering» regnes for å være en av mer marginale kategoriene.

zerodark

Både Paul N.J. Ottosson og Per Hallberg har nå tre Oscar-priser hver, som er den svenske rekorden for antall Oscar-statuetter. Men også Ingrid Bergman innehar denne rekorden. Regissør Ingmar Bergman har fått tre Oscar-priser for «beste fremmedspråklige film».

Se også: Bildene fra den røde løperen