Batman-trilogien til Christopher Nolan har endret moderne superheltfortellinger. Fra 90-tallets fargerike ondskap, som Tim Burtons film fra 1989 om samme helt, er lignende filmer i dag realistiske og mørke. Terror og frykt var to aktuelle temaer i The Dark Knight, og trailerne til den nye Superman-filmen Man of Steel viser samme retning.

Nolan er riktignok bare produsent denne gangen, men hovedrolleinnehaver Henry Cavill forteller i siste utgave av det britiske filmmagasinet Total Film at likhetene er til stede.

– Dette er Superman for en moderne tid. Vi forråder ikke noe av det Supermann er, men vi tar utgangspunkt i virkeligheten.

– Det er en historie om dette utrolige vesenet som kan gjøre fantastiske ting, men som er mulig å relatere seg til fordi han har tatt vanskelige valg.

Henry Cavill er «Man of Steel». (Foto: Warner Bros.)
Henry Cavill er «Man of Steel». (Foto: Warner Bros.)

ANMELDELSE: The Dark Knight – deilig, mørk og psykopatisk

– Handler om håp

Realisme er et viktig ord for regissør Zack Snyder som vil at publikum skal tro på at mannen på filmlerretet faktisk kan fly, som vil at publikum i salen skal tenke: «Ja, det der ville jeg også ha gjort».

Men alt dette betyr ikke at Man of Steel blir en film som utforsker de mørkeste krokene, det ville vært feil å jobbe med Supermann på samme måte som Batman forteller manusforfatter David S. Goyer (The Dark Knight Rises, Call of Duty: Black Ops 2).

Batman-filmene er preget av fortvilelse og negativitet, Superman-historiene handler alltid om håp.

Noe som betyr at filmskaperne har satt et stort fokus på å bygge forholdet mellom Clark Kent og publikum i salen. Planeten Krypton vil ikke bare være en fjern og ukjent plass hvor Supermann kommer fra, men et sted med politikk og levende vesener. Goyer avslører samtidig at Russell Crowe ikke bare vil ha en cameorolle som Supermanns far Jor-El, men at han får mer tid på lerretet enn det mange tror.

– Vi kan ikke forstå hvordan det er å ha slike superkrefter, forklarer produsent Deborah Snyder (kona til regissør Zack). Å se at Supermann kommer fra et sted som ligner jorden, at han har problemer, og mange menneskelige sider, er viktig. Jo mer du kan identifisere deg med ham, jo mer engasjert blir du.

(artikkelen fortsetter under traileren)

General Zod fra «Superman» (© 1935-2012 DC Comics, Inc. ALL RIGHTS RESERVED.)

  • General Zod
  • Dukket opp for første gang i tegneserien i 1961.
  • Britiske Terence Stamp spilte skurken i Superman (1978) og Superman II (1980)
  • Kommer fra samme planet som Supermann, Krypton.
  • Stormannsgal og sjef for militæret på Krypton.
– Det var bare en aktuell skurk

Manusforfatter Goyer bestemte seg tidlig sammen med sjefsprodusenten at de ønsket en film om en outsider.

– Det er til dels en film om «first contact» (mellom to ukjente verdener, journ.anm.) og om han vil omfavne sin utenomjordiske arv.

TOPP 5: Superskurker – sjekk lista her

Med det som utgangspunkt var det bare en skurk som var aktuell for Goyer og Nolan. General Zod, den gale militærsjefen på planeten Krypton, spilles i Man of Steel av Michael Shannon. I Superman-filmene fra slutten av 70-tallet ble Zod fremstilt som en psykopat med superkrefter, som ble skuffet over hvor enkelt det var å ta over jordkloden, spilt på en arrogant og usympatisk måte av Terence Stamp. Shannons skurk blir annerledes.

– Han er ikke først og fremst en skurk, men en general som kjemper for å beskytte sitt folk, forteller skuespilleren i intervjuet med magasinet Total Film.

Men Shannon forteller også at Zod vil terrorisere, torturere og plage Supermann, bare uten diskokostymet Stamp hadde på seg i 1978. Ikke bare er signaturtrusa til Man of Steel sin hovedperson borte, Zods krigsrustning er så stor at spesialeffektmakere måtte legge den på i etterarbeidet: – Den virkelige rustningen ville knust meg.

LES: Batman-komponist liager lydsporet til Man of Steel

«Man of Steel» har premiere på norske kinoer 21. juni.

Tror du Warner Bros. vil lykkes med sin nye Supermann-tolkning? Legg inn dine kommentarer under.