The Dark Knight Rises. (Foto: SF Norge)
Den nye Batman-franchisen har bestått av filmer med stadig mørkere tematikk. (Foto: SF Norge)

Spillindustrien har i likhet med Hollywood jobbet med å blåse liv i gamle helter, der spesielt Batman og James Bond er prakteksemplene på helter som har blitt holdt i live. Sist ut i rekken er Lara Croft.

Spillselskapet Crystal Dynamics har jobbet med å fornye Croft som ble en merkevare allerede på 90-tallet og slipper nå spillet Tomb Raider med en yngre, 21 år gammel, Lara Croft.

I tett samarbeid med filmselskapet GK Films vil selskapet nå også lage nye filmer om spillheltinnen, som sist ble portrettert av Angelina Jolie, melder Variety.

Dristige valg

Lederen for Crystal Dynamics viser til merkevarene Batman og James Bond.

– Vi så på de dristige valgene de tok for å gjøre merkevaren relevant for et yngre publikum, i stedet for å holde oss til en utdatert formel, sier Darrell Gallagher.

James Bond (Daniel Craig) i Shanghai i Skyfall (Foto: MGM / SF Norge AS).
James Bond (Daniel Craig) i Shanghai i Skyfall (Foto: MGM / SF Norge AS).

I de nevnte merkevarene har man tatt slike grep. Den nye James Bond var for eksempel mer menneskelig og varm, noe man så da man lot ham bli forelsket i Casino Royale. Med den nye Batman tok man derimot grep ved å gjøre ham mørkere til sinns enn tidligere, der tematikken også ble mer dyster i Nolans Batman-filmer.

Ved å samarbeide med filmselskapet istedet for å bare selge rettighetene, har spillutviklerne fått større innflytelse på en fremtidig filmatisering av spillet. Crystal Dynamics ville nemlig forsikre seg om at det ikke bare ble en oppfølger av de gamle Tomb Raider-filmene.

Les også: Dette er den nye Lara Croft

Ny samarbeidstrend

Det tette samarbeidet mellom Crystal Dynamics og GK Films gjenspeiler en ny trend, der spillselskapene selv tar kontroll over produktet. Tidligere har spillselskap stort sett ikke hatt innflytelse på innholdet, men i stedet solgt alle rettigheter til filmskapere.

Resultatet vil bli en rekke nye Tomb Raider-filmer, som skal produseres av Graham King og Tim Headington. Førstnevnte har tidligere produsert en rekke kritikerroste filmer, som The Rum Diary, Hugo og The Departed. Prosjektarbeidet på den første filmen om Lara Croft begynner i 2013.

I filmene Lara Croft: Tomb Raider (2001) og Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life (2003) ga Angelina Jolie actionheltinnen et ansikt. For rollen ble hun nominert til verste kvinnelige skuespiller i Golden Raspberry Award, men tapte mot Mariah Carey for hennes rolletolkning i filmen Glitter.

Angelina Jolie spilte actionhelten Lara Croft i filmene fra 2001 og 2003 (foto: Paramount Pictures)
Angelina Jolie spilte actionhelten Lara Croft i filmene fra 2001 og 2003 (foto: Paramount Pictures)

Les også: Topp 5: Spillheltinner