En historieleksjon dere ikke bør gå miste om, fortalt av «To svensker», er en episk fremstilling av Norges historie rundt 1814 og utover. Budsjettet er imponerende til å være norsk og det er tydelig at regissørene brenner for kildematerialet.

Filmen gir oss historien om hvordan kong Karl Johan av Norge møtte sin fremtidige kone og skildrer problemene som oppstår når det viser seg at barnet de får sammen ikke er av norsk opprinnelse. Når attpåtil villaen de bor i tar fyr, blir de nødt til å bo på gata som tiggere, men Edward Munch, overbevisende spilt av Magnus Devold, tar affære.

Mer skal jeg ikke si om handlingen, men som dere sikkert forstår, er ikke dette historisk presisjon på høyt nivå. Og det er nettopp her at filmen snubler litt. For til tross for at skuespillprestasjonene er helt på det jevne, og kostymene ser tidsriktige ut, er det vanskelig å kjøpe at dronningen går rundt og patter på en kjærlighet… at kongeparet spiser ukokt blomkål til middag… eller at en villa kan bli overtent på kun et par sekunder.

Men handlingen til tross, er det faktisk mye bra å finne her, om man bare leter litt. Sex-scenen mellom Karl Johan og dronningen er smakfullt utført, og er et sjeldent unntak til regelen om at sex i norsk film må være flaut.

Terningkast 3.

Alt i alt er det mye som fungerer. Meeen det er omtrent like mye som ikke fungerer. Og utifra forrige setning, er det vel ikke vanskelig å gjette hva jeg gir filmen.

Terningkast 3!

VIDEO: Se alle programmene til Karl Johan i nett-TV her

Se «En historieleksjon dere ikke bør gå miste om» her: