Vi står på trappene av en ny konsollgenerasjon. Sonys Playstation 4 ble lansert i USA natt til fredag, de viste fram en rekke spill, og vi venter spent på å teste den nye konsollen for å sette oss inn i alle dens funksjoner, muligheter – og mulige mangler – de kommende årene.

Jim Ryan, sjefen for Sony Computer Entertainment i USA og Europa, forteller til Filmpolitiet at med 70 millioner solgte konsoller til spillere over hele verden, ser Sony på PS3 som en suksess, men at de definitivt har tatt lærdom av problemer de hadde med den forrige konsollen.

– Vi lanserte PS3 med en veldig høy pris, 599 euro, og vi har lært at det var et for høyt prisnivå. Denne gangen har vi gjennom hele designprosessen jobbet med å få til en salgspris på 399 euro, en stor reduksjon, sier Ryan til Filmpolitiet.

Drake speider, finner han seg selv i det neste «Uncharted»-spelet. (Foto: Naughty Dog)
Drake speider, finner han seg selv i det neste «Uncharted»-spillet? (Foto: Naughty Dog)

Les også: Playstation 4 er utsolgt

Mer «Uncharted»

På et lanseringsevent i natt viste Sony fram noen av spillene de har planlagt for de kommende årene, deriblant et helt nytt spill i Uncharted-serien (ventet mot slutten av 2014), og et nedlastbart kapittel til The Last of Us som skal hete Left Behind (våren 2014, se teaser i bunnen av saken).

Uncharted-teaseren viser ikke så mye, men fokuserer på et skattekart over øyene Île Sainte-Marie og Nosy Boraha på Madagaskar. Stemmen er ukjent fra spillets side, men tingene han sier om å ha vært i slaveri i 15 år kan tyde på at det er 1700-tallssjømannen Robert Drury som snakker. Spekulasjonene har dermed startet om det ikke er Drake som er hovedpersonen i det hele tatt.

Andre hint går til den muligens fiktive anarkistkolonien Libertatia, som skal ha blitt styrt av piraten James Mission.

Anmeldelse: Uncharted 3: Drake’s Deception: – Vår tids Indiana Jones!

Lik prosessorarkitektur som Xbox One

Siden prosessor-arkitekturen er forskjellig på Microsofts Xbox 360 og Sonys Playstation 3 har spillutviklere opp gjennom åra klaget over at det er vanskelig å utvikle spill for konsollene. Valves Gabe Newell uttalte for eksempel i 2007 at å utvikle for Playstation 4 bare var bortkastet tid.

– Dette har vi tatt lærdom av og har jobbet med å sikre at hver eneste designavgjørelse ble tatt med tanke på å gjøre konsollen vennlig, enkel og billig for de som utvikler spill, forteller SCE-sjefen.

Dette har ført til at Playstation 4 og Xbox One har samme prosessor-arkitektur, noe som vil gjøre det enklere for utviklerne å lage spill til begge konsollene. Ryan mener Sony har satt spilleren i sentrum.

– Vi nærmet oss dette fra spillerens perspektiv, gjorde de riktige avgjørelsene, og har ikke blitt tvungen til å endre de.

Jim Ryan. (Foto: Sony)
Jim Ryan. (Foto: Sony)

Les også: Xbox One vil ikkje drive «Call of Duty: Ghosts» i full HD

– Utviklere elsker nye plattformer

Jim Ryan mener at samtalene med utviklere om den nye konsollen har vært enkel, og sier at de omtrent roper etter muligheten for å prøve ny teknologi. De store utviklerne (EA, Activision, og så videre) ønsker rom for å gjøre spillene større, bedre og grafisk sterkere.

– På den andre siden snakker vi mer med de såkalte indiespillene, de uavhengige utviklerne, små lag som arbeider i noens garasje for å lage små, morsomme spill. Det er mer og mer åpenbart at disse utviklerne er viktige, og vi er veldig engasjert i dette publikummet, sier Ryan.

Under nattens nordamerikanske lansering var det hovedsakelig de store spillene som ble vist, med unntak av plattformeroppfølgeren Towerfall Ascension. inFAMOUS Second Son fikk lanseringsdato den 21. mars 2014, Halo-skaperne Bungie lovte at betaen for det kommende Destiny vil dukke opp først på Playstation 3 og 4, og Hideo Kojima lovte et eksklusivt Playstation 4-oppdrag til det kommende Metal Gear Solid V: The Phantom Pain (ikke helt ulikt avtalene Sony har gjort med Ubisoft for Assassin’s Creed 4).

Til Europa kommer ikke Playstation 4 før mot slutten av måneden, men nattens lanseringsevent lover mange spill for det kommende året. Ryan hevder vi kommer til å bli fornøyd.

– Vi er stolte over å kunne lansere i den nordiske regionen den 29. november. Og at vi er den eneste nestegenerasjonsmaskinen som lanseres for vår nordiske fanbase i år, sier Ryan – med et dårlig skjult stikk til Xbox Ones utsettelse til nyåret 2014.

Hvilket Playstation 4-spill som Sony har vist frem så langt synes du ser mest spennende ut?