Med helt nye spillkonsoller følger også ny teknologi. Siden Playstation 3, Xbox 360 og Nintendo Wii kom ut for omkring syv år siden har det digitale medielandskapet endret seg til det ugjenkjennelige.

Youtube (lansert så sent som i 2005) har blitt vår viktigste kanal for video, vi bruker timevis på Facebook hver eneste dag, og Netflix har allmenngjort strømming av film og tv-serier.

Med Playstation 4- og Xbox One-konsollene fjerner også Sony de store barrierene for spillstrømming. Altså det motsatte av Netflix, hvor spillere selv kan sende en videostrøm av det de gjør ut på nettet. Før var det nødvendig med spesialisert programvare og en PC (eller annen strømmemaskinvare) for å få en direktesendt strøm fra et spill ut på nettet. Nå er det lettere enn noensinne å dele din spillopplevelse med tilhengere over hele verdenen.

Jim Ryan er sjef for Sony Computer Entertainment Europe – eller Europas Playstation-sjef. (Foto: SCEE)
Jim Ryan er sjef for Sony Computer Entertainment Europe – eller Europas Playstation-sjef. (Foto: SCEE)

Playstation-sjef til NRK: – Vi har lært mye av PS3-lanseringen

– Forbrukere i de nordiske landene og i Norge er langt mer digitale enn i resten av Europa. Det er en høy grad av digital kompetanse og engasjement, hvor nordiske spillere bruker mer tid på nett. De er også komfortable med nettopplevelsen og det å handle på nett.

Sjefen for Sonys spillavdeling i Europa – Jim Ryan – er ikke i tvil om hvor utviklingen er på vei og at norske spillere ligger i verdenstoppen.

Men han fastholder at det fortsatt er behov for fysiske medier og salg av spill over disk. Nye storspill har ofte en installasjonsstørrelse på opp mot 50 gigabyte, og Ryan mener det vil være urealistisk å tro at tilstrekkelig store deler av verden har god nok internettilkobling til å laste ned slike filstørrelser de nærmeste årene.

ALT OM: Playstation 4 – lest alt Filmpolitiet skriver om Sonys nye konsoll her

(artikkelen fortsetter under bildet)

Gaikai-sjefen David Perry viste frem Sonys planer for strømming av spill mellom Playstation 4-, Playstation 3- og Playstation Vita-konsollene under en pressekonferanse i februar i år.  (AP Photo/Frank Franklin II)
Gaikai-sjefen David Perry viste frem Sonys planer for strømming av spill mellom Playstation 4-, Playstation 3- og Playstation Vita-konsollene under en pressekonferanse i februar i år. (AP Photo/Frank Franklin II)

Vil ikke love dato for strømming av Playstation 3-spill

I fjor sommer kjøpte Sony opp strømmeselskapet Gaikai, som lot forbrukere abonnere og strømme spill på samme måte som Netflix og Spotify. Selskapet var ett av de første som tilbød spill uten at du behøvde å kjøpe det i butikk eller på nett. At denne teknologien var tiltenkt Playstation 4-konsollen var ingen overraskelse.

Men slike strømmetjenester for spill har foreløpig kun vært tilgjengelig i USA. En forklaring for dette er den varierte bredbåndsinfrastrukturen i Europa forklarer Ryan til NRK.

– Det er nok ikke mye Playstation kan gjøre med selve internettet! Vi må jobbe med det vi har til rådighet, og for norske forbrukere er det gode nyheter å vite at dere ligger langt bedre an enn for eksempel Italia med tanke på bredbånd, forklarer en munter Jim Ryan da NRK spør ham om når vi kan vente oss muligheten til å strømme Playstation 3-spill på en Playstation 4-konsoll.

– Når vi starter å rulle ut vår spillstrømmingstjeneste i Europa – og vi vil gjøre det – og du har rett i at vi ikke har en fast dato enda, så vil det være logisk å starte der infrastrukturen er mest robust. Men jeg lover ingenting når jeg sier dette altså.

Er det sannsynlig at vi får se det i løpet av 2014?

– Jeg kan virkelig ikke bekrefte noe, så vennligst ikke ta dette som hverken et ja eller nei.

LES OGSÅ:Twitch utestenger Playstation 4-spill fra strømming