I 1999 revolusjonerte Wachowski-søsknene actionfilmen med – en hybridfilm formet av høyteknologi og fascinasjonen for kampsportfilmene fra Hong Kong. Med Jupiter Ascending, som begynner på norske kinoer på fredag, vender regissørene tilbake til røttene. En storslagen fortelling om én utvalgt person, som uten å vite det, er senter for en fabelaktig fortelling om vår plass i universet.

Et enormt budsjett på over 1,3 milliarder norske kroner, og en knapp fortjeneste på deres forrige kostbare storfilm Cloud Atlas, gjør at Warner Bros. er avhengige av en kassasuksess. En seks måneder lang forsinkelse har også økt kostnadene og forventningene hos et kritisk publikum. Om filmen ikke blir en knallsuksess kan de økonomiske tapene være astronomiske for filmstudioet.

De første amerikanske anmeldelsene gir ikke grunn til ro i økonomiavdelingen til Warner Bros. Mens anmelderne har delt seg i to leirer; de som elsker filmens for dens overdådige utseende, og de som mener filmen er en banal overdrivelse.

– Bare skuffelser i vente

Anmelder Peter Debruge i bransjebladet Variety er ikke nådig i sin omtale av filmen, og peker på at regissørene gjentar budskapet fra deres forrige storfilm Cloud Atlas fra 2012.

– Med Jupiter Ascending fortelles samme reinkarnasjonshistorie på den mest banale, gjort-det-før-måten, som er mulig. En glorete Phantom Menace-aktig romopera hvor en lavtstående russisk vaskehjelp blir født med identisk DNA som den mektigste kvinnen i universet.

ANMELDELSE: Cloud Atlas – et vågalt filmeksperiemnt

(artikkelen fortsetter under traileren)

Også Todd McCarthy i The Hollywood Reporter mener filmen ofte vipper over i det absurde, kritiserer dens usammenhengende elementer, og annengrads spesialeffekter.

– De som håper på å gjenoppleve magien fra The Matrix har bare skuffelser i vente.

Mer positiv er The Wrap-anmelder Alonso Durade, som på sin side priser filmens spektakulære effektbruk. Samtidig understreker han viktigheten av å la seg leve inn i galskapen.

– En science fiction-saga som er både kompleks og tullete, men også spennende og fortryllende. Den inneholder gisp og latterøyebikk i like store mengder, og bør nytes ikke som en film fra skaperne av The Matrix, men som den dyreste filmen Roger Corman (kjent som tidenes b-film-regissør, journ.anm.) aldri laget selv.

TOPP 5: Menn i svart – barsk, kul, streit eller trugande

– En science fiction-film for romantiske tenåringer

Hovedrolleinnehaver Mila Kunis, kjent blant annet fra serien That 70s Show, sin innsats som «vaskedamen som ble universets dronning» er noe de fleste anmelderne likevel er enige om. Drew McWeeny fra nettstedet Hitfix.com mener romansen mellom Channing Tatum og Kunis vil tiltrekke mange unge kinogjengere, men at det også er en klasseforskjell mellom de to skuespillerne.

– Hun har ikke det lille ekstra som skiller skuespillere og filmstjerner.

– Tatum, for eksempel, er en filmstjerne. Å komme helskinnet gjennom en film hvor han har hundeører og rakettdrevne rulleskøyter er et bevis på at han kan takle alle typer roller … Evnen til å selge enn film som dette som troverdig er en av de nærmest udefinerbare kvalitetene noen skuespillere har, og noen har det ikke. Kunis passer aldri helt inn i verdenen som er bygd rundt henne.

Hvilken Wachowksi-film er din favoritt? Diskuter regissørene og filmene i kommentarfeltet under.

«Jupiter Ascending» har norsk premiere fredag den 6. februar.