Okey, la oss bare ha det klinkende klart med en eneste gang: hvis du ikke har sett tredje episode i sesong fem av Game of Thrones, ikke vil vite hva som skjer med Sansa i den episoden, ikke vil vite hva som skjer med Sansa i bøkene, og ikke vil være med å spekulere i hva som kommer til å skje med Sansa i serien – slutt å lese nå!


Sånn, da kan vi begynne!

Hvis du har lest George R. R. Martins A Song of Ice and Fire-bøker, så har du allerede lagt merke til at Sansa Starks fortelling har tatt en helt annen vending i TV-serien enn den gjør i bøkene. Istedenfor å starte et nytt liv under falskt navn i the Vale, og delta i intrigene ved hoffet der, rømmer hun nemlig avgårde med Petyr Baelish.

Selv om man har lest bøkene stilte man på bar bakke, uten mulighet til å vite hva som skulle skje, men i tredje episode blir Littlefingers planer for Sansa avslørt. Han vil – ganske sjokkerende – gifte henne bort til galning nummer én: Ramsay Bolton.

En veldig overraskende tvist, for å si det forsiktig. Og med dette har TV-Sansa tatt bok-Aryas plass, eller rettere sagt, hun har tatt plassen til en jente som later som hun er Arya i bøkene.

Her ser vi et glimt av  Sansas bestevenninne Jeyne i den aller første Game of Thrones-episoden. Nå tar Sansa over hennes historielinje. (Foto: HBO Nordic).
Her ser vi et glimt av Sansas bestevenninne Jeyne i den aller første Game of Thrones-episoden. Nå tar Sansa over hennes historielinje. (Foto: HBO Nordic).

Overraskende tvist

I A Dance With Dragons gifter Ramsay seg med en jente Bolton-familien hevder er Arya Stark, for å sikre kravet sitt på Winterfell, men i virkeligheten er jenta Sansas bestevenninne Jeyne Poole.

Ved å gi Ramsay Bolton den virkelige arvingen av Winterfell istedenfor, gjør serieskapere David Benioff og D. B. Weiss noe smart. De gir Sansa en mer interessant og engasjerende historie, samtidig som de kutter ned på antallet figurer vi følger i fortellingen.

Men hvordan kan Sansa gå med på et slikt giftemål? Umiddelbart virker det helt usannsynlig at hun noensinne ville giftet seg inn i familien som forrådte og drepte familien hennes.

Scenen i tredje episode, der Littlefinger overbeviser Sansa om hva hun må gjøre, fjerner imidlertid all min tvil. Her oppfordrer han henne til å slutte å rømme og ta kontroll over sitt eget liv:

– Det finnes ingen rettferdighet i verden om vi ikke sørger for den selv. Du elsket familien din, ta hevn over den. Littlefinger til Sansa.

Med dette får Sansa endelig en agenda og et mål, noe hun ikke har hatt siden drømmen om å bli dronning gikk i tusen knas da Joffrey viste seg å være en grusom liten jævel. Nå er hun ute etter hevn, og det er forfriskende!

Problemet er selvfølgelig det at hverken Littlefinger eller Sansa vet hvilken sadistisk psykopat Ramsay virkelig er, noe som antageligvis vil bli en ubehagelig overraskelse på bryllupsnatta.

Anmeldelse: «Game of Thrones» S05 E01-04 – Spenningen tilspisser seg i Westeros

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bolton-familien hilser Sansa og Littlefinger velkommen i Winterfell. (Foto: HBO Nordic).
Bolton-familien hilser Sansa og Littlefinger velkommen i Winterfell. (Foto: HBO Nordic).

Så hva skjer videre?

Om Sansa heretter vil følge nøyaktig den samme historielinjen som Jeyne Poole gjør i bøkene, eller om David Benioff og D. B. Weiss har funnet opp noe helt nytt, er vanskelig å si, men vi kan jo spekulere, så la oss gjøre nettopp det.

I desember i fjor hintet Sophie Turner, som spiller Sansa, om store forandringer for rollefiguren hennes. I et intervju på den røde løperen før British Independent Film Awards fortalte hun om sin favorittscene fra innspillingen av sesong fem.

– Det var en scene som var veldig, veldig traumatisk, og jeg elsker å gjøre slike scener. Det var virkelig ganske fryktelig for alle som var på settet å se på, sa Turner.

Nå som Sansa har sagt seg villig til å gifte seg meg Ramsey, er det rimelig å tro at den traumatiske scenen Turner snakker om har noe med ham å gjøre, men på hvilken måte?

Les også: Her er de nye rollefigurene i sesong fem!

Se intervjuet med Sophie Turner her:


Fra under videoen og ut kommer det detaljer fra bøkene som kan være spoilere for TV-serien!

Å drepe eller bli drept

Om Sansa følger Jeynes historie så har hun en skikkelig jævlig tid foran seg. Jeyne blir holdt innestengt i et tårn der hun blir brutalt mishandlet av Ramsay, og hun er full av blåmerker og arr etter piskeslag. Det er ikke overraskende om det er denne veien det vil gå med Sansa, men er det ikke litt kjedelig?

Sansa har hatt en offerrolle gjennom hele serien, og når serieskaperne først skal gjøre om på rollefigurens historie, er det lite utfordrende å la henne fortsette i denne rollen. Det er her Littlefingers kommentar om hevn blir viktig – kanskje Sansa blir dama som endelig tar livet av monsteret Ramsay?

Hvor kult hadde det ikke vært om Sansa, som etter hvert har fått litt mer bein i nesa, hadde gjort ende på det som kanskje er den ondeste figuren i Game of Thrones? Så langt har Ramsay overlevd George R. R. Martins bøker, men det trenger ikke nødvendigvis bety at han overlever TV-serien.

– Folk som ikke dør i bøkene kommer til å dø, så selv leserne kommer til å bli ulykkelige. Så nå bør dere gå på tærne, for David og D. B. er enda blodigere enn jeg er, sa Martin da han gjestet Writers Guild West Awards i februar.

Med andre ord er ingen av rollefigurene i serien trygge, og dermed er det mulig at vi blir kvitt Ramsay. En innvending mot denne teorien er selvfølgelig at Martin sa at «selv leserne kommer til å bli ulykkelige», for det hadde jo snarere blitt jubel i TV-stuene rundt omkring i verden om det skulle skje.

Så kanskje det er Sansa som blir drept? Det ville ihvertfall sjokkert både TV-seere og bokfans, og om det er noe David Benioff og D. B. Weiss er glad i, så er det å sjokkere.

Jeg hadde ikke blitt ulykkelig om han fyren her hadde blitt drept.

Disse kan stryke med

Sansa er selvfølgelig ikke den eneste rollefiguren som har en TV-fortelling som avviker fra bøkene, og som dermed virker mest aktuell for overlevelse i bøkene, men død i TV-serien-scenarioet. Westeros’ største hunk for eksempel.

I TV-serien ser vi at Jaime tar med seg Bronn til Dorne for å redde Myrcella, det skjer aldri i bøkene, så hvem vet hva som kan hende der? Vi vet imidlertid at den ene livvakten til Myrcella blir drept i A Feast for Crows – kanskje Jaime eller Bronn tar hans plass?

George R. R. Martin er ikke redd for å drepe store rollefigurer, men han er heller ikke fremmed for å gjenopplive dem, noe han gjorde med [spoiler:] Catelyn Stark aka Lady Stoneheart. I tillegg var [spoiler:] Mance Rayders død i A Dance with Dragons kun en illusjon, men siden Lady Stoneheart ikke har dukket opp, er det rimelig å anta at død betyr død også for ham.

Hvis begge disse to rollefigurene virkelig er ute av spill, kan dette bety store forandringer for en rollefigur som allerede har gjennomgått noen endringer, nemlig Brienne. I bøkene reiser sistnevnte død-men-ikke-døde rollefigur til Winterfell, for å redde Arya aka Jeyne fra Boltons klør, men kanskje det nå isteden blir Brienne som drar til Winterfell for å redde Sansa?

Her er faren isåfall stor for at hun eller Podrick blir drept, kanskje spesielt Podrick. I bøkene ender Jeynes redningsmann opp i et bur ikledd den flådde huden til medhjelperne sine. Så se for deg Brienne kun kledd i Podricks hud for å holde varmen… Ja, det er drøyt.

Hva synes du om Sansas historie i serien? Og hvem tror du kommer til å dø? Diskutér i kommentarfeltet!