Dagen som millioner av mennesker verden rundt har ventet på er kommet. Star Wars: The Force Awakens har nådd kinosalene og etter anmeldelsene å dømme, ser det ut til at folk er fornøyde.

Filmen plukker opp tråden 30 år etter hendelsene i Jediridderen vender tilbake. Vi møter flere gamle helter i skikkelsene til Harrison Ford, Carrie Fisher og Mark Hamill, men det er de nye fjesene som er de store heltene i The Force Awakens.

John Boyega og Daisy Ridley, som begge er 23 år, har fått den enorme oppgaven det er å skulle fylle skoene til de gamle stjernene. Det er klart det hviler et enormt press på skuldrene deres med tanke på det nære og sterke forholdet mange har til Star Wars. Det er et press de begge kjenner på.

– Det kan hende jeg er dårlig, folkens. Det er sannheten, sier Daisy Ridley når Filmpolitiet møter henne i London sammen med en liten gjeng journalister.

– Forhåpentligvis liker folk både meg og Rey. Hvis de ikke gjør det kommer jeg til å gråte meg gjennom jula, fleiper den relativt ferske skuespilleren.

Var ikke klar over det enorme engasjementet

Ridley forteller at hun ikke vil sammenligne rollefiguren sin med prinsesse Leia og Padmé Amidala, fordi de to har levd privilegerte liv allerede før filmene startet.

– Men for Rey starter livet nå. The Force Awakens er virkelig begynnelsen på hennes historie, forklarer hun.

Skuespilleren forstår at folk er nysgjerrig på hvem hun er og på hvorfor akkurat hun ble valgt ut til å spille Rey, men hun var ikke helt klar over akkurat hvor engasjerte fansen er.

– Jeg hadde sett filmene, men jeg ville ikke kategorisert meg som en stor fan, og jeg var ikke klar over hvor høyt folk elsker disse filmene. Men å være med i Star Wars er å være en del av noe større, der helheten er større enn enkeltdelene. Og folka rundt meg er så talentfulle, snille og støttende, så jeg føler at jeg har klart å gjøre mitt aller beste, forteller hun.

Anmeldelse: «Star Wars: The Force Awakens» – Daisy Ridley er en helt fantastisk helt

Daisy Ridley håper folk liker henne i rollen som Rey i Star Wars: The Force Awakens. (Foto: The Walt Disney Company).
Daisy Ridley håper folk liker henne i rollen som Rey i Star Wars: The Force Awakens. (Foto: The Walt Disney Company).

Boyega er stor fan

En som i motsetning til Ridley var fullstendig klar over hva han bega seg ut på, var Ridleys motspiller John Boyega. Han har vært fan av Star Wars siden han var liten gutt, faktisk før han var gammel nok til å se filmene.

– Jeg var ikke bare fan, jeg var verdens største fan! Jeg ble eksponert for leketøyene før jeg faktisk så filmene, og når jeg sier det så rynker Star Wars-fansen vanligvis på nesa, men jeg ble født i 92, så ikke døm meg, sier Boyega til Filmpolitiet når vi spør om hans forhold til filmserien.

Han forklarer at han så de nye filmene før han så de gamle, altså i rekkefølgen handlingen utspiller seg.

– Da jeg så de originale filmene hadde jeg et lite øyeblikk der jeg måtte spørre: pappa, hva er det som skjer med de fysiske effektene? Hvorfor ser det ut som om de faktisk er der? Det var en interessant opplevelse.

Til og med fan av julespesialen…

Boyega lener seg frem og gestikulerer med armene når han forteller om sitt forhold til alt fra Star Wars-spill, Star Wars-tegneserier og Star Wars-bøker. Det er tydelig at fanhjertet virkelig banker for dette universet – kanskje faktisk litt for hardt.

– Også Chewbaccas Christmas Special (Star Wars Holiday Special, journ.anm.), husker dere den? Den julespesialen var fantastisk!

– Likte du virkelig den..?

– Ja, gjorde ikke du? Jeg var jo unge da jeg så det, og det var supert å få møte moren til Chewbacca, hele familien hadde middag, jeg synes det var bra.

(Moren til Chewie er for øvrig ikke med i Star Wars Christmas Special, her refererer nok Boyega til kona, Malla).

Boyegas forhold til julespesialen vitner om at han svak for alt som har med Star Wars å gjøre. TV-showet ble slaktet av både publikum og kritikere da det kom i 1978. Spesialen har aldri blitt offisielt utgitt etter at den ble sendt på TV, men har spredt seg via obskure VHS-opptak, som senere har blitt digitalisert.

John Boyega kan bekrefta at ja, det var veldig varmt i Abu Dhabi. (Foto: The Walt Disney Company).
John Boyega kan bekrefta at ja, det var veldig varmt i Abu Dhabi. (Foto: The Walt Disney Company).

Mener Finn er like kul som Han Solo

Den unge skuespilleren har samlet på Star Wars-actionfigurer siden han var barn. Nå har han dem alle i et glassmonter, med actionfiguren av seg selv på øverste hylle.

Da Boyega møtte Harrison Ford var han opptatt av å ikke bli starstruck, sånn at han skulle tørre å spørre om Ford kunne signere Han Solo-figuren hans. Det er altså ingen tvil om at det har vært stort for Boyega å spille med de gamle stjernene i den nye filmen.

– Det var gøy å møte Harrison og de andre (Hamill og Fisher, journ.anm.). Det var veldig stas for oss at de var så opprømte over å være tilbake. Hvis de er gira, hva kan gå galt, sant? Det føltes virkelig som om vi var på samme lag, at vi fortsetter denne historien sammen, forteller han.

Han Solo har en stor stjerne i boka hos Boyega, men når Filmpolitiet spør om rollefiguren Finn kan måle seg med den gamle helten, kommer svaret kontant:

– Jeg synes Finn er helsikes kul, det er det jeg synes! Finn sitter komfortabel der oppe med de gamle heltene. Larry (Lawrence Kasdan, journ.anm.) har skrevet en figur som definitivt er engasjerende og som man kan relatere seg til.

Rey (Daisy Ridley) og Finn (John Boyega) under angrep i Star Wars: The Force Awakens (Foto: The Walt Disney Company).
Rey (Daisy Ridley) og Finn (John Boyega) under angrep i Star Wars: The Force Awakens (Foto: The Walt Disney Company).

Et perfekt sted å begynne

Den første scenen John Boyega og Daisy Ridley filmet var på location i Abu Dhabi. Ørkenlandskapet er settingen for Reys hjemplanet Jakku, og som vi har sett i traileren må Rey og Finn løpe fra eksplosjoner i den tunge ørkensanda.

– De eksplosjonene var ekte, forteller Daisy Ridley, som beskriver innspillingen av de første scenene som en ilddåp, bokstavelig talt.

– Det var femti grader, og vi løp fra eksplosjoner etter en lastebil med kamera på, forteller Ridley. Men selv om innspillingen i Abu Dhabi var fysisk utfordrende og utmattende, er dette hennes favorittlocation fra innspillingen.

– Det var så fint å filme de første scenene på location fordi alle er samlet. Man blir kjent på en annen måte når du ikke bare kan gå hjem på slutten av dagen.

Ridley synes også Abu Dhabi var et fint sted å starte fordi det skal være Reys hjemplanet Jakku.

– Vi starter med akkurat det alle ville ha fra denne Star Wars-filmen, ekte, håndgripelig jord og skitt og støv. Å starte med dette føltes som et perfekt sted å begynne.

Millenium Falcon flyr inn i stort romskipsvrak på Jakku. Der er det mye sand! (Foto: © Lucasfilm Ltd. & TM. All rights reserved.).
Millenium Falcon flyr inn i stort romskipsvrak på Jakku. Der er det mye sand! (Foto: © Lucasfilm Ltd. & TM. All rights reserved.).

Daglig «geek out» på sett

De storslagne settene er noe både Ridley og Boyega var begeistret for. Boyega forteller at han fikk daglige nerdespasmer av begeistring, der han klikka fordi det gikk opp for ham hva han faktisk var med på.

– Å ta på seg kostymet om morgenen, det er første «geek out». Så blir du kalt inn til sett, og du er kanskje på et helt nytt sett – andre «geek out». Så forteller J.J. deg en hemmelighet om historien, det er tredje «geek out», og den fjerde gangen er når J.J. forteller deg noe annet han er opprømt over.

– Hver gang J.J. blir gira, blir alle gira. Så du klikker kanskje ti ganger om dagen i gjennomsnitt. Det er som å komme til Disney Land hver eneste dag, avslutter han.

Har du sett «The Force Awakens» enda? Klikk deg inn på anmeldelsen og si din mening om Ridley og Boyega i kommentarfeltet!