LONDON (NRK): Idris Elba er i dag en svært ettertraktet skuespiller. Men 44-åringen fra Øst-London sier han ikke ville ha fått disse mulighetene hadde det ikke vært for karakterene John Luther og «Stringer» Bell.

For tjue år siden livnærte han seg på småroller i britiske såpeoperaer og andre TV-serier. Nå kan Idris Elba se tilbake på flere store internasjonale roller, samt at han til stadighet tippes som den første svarte James Bond – selv om akkurat det vil verken han eller BBC helst ikke snakke om når NRK møter ham til intervju forut for premieren på sesong 4 av detektivserien Luther.

ANMELDELSE: Luther S04 — Idris Elba er strålende

Sjefsetterforsker John Luther (Idris Elba) finner fram frakken, og gjør comeback i London-politiet i krimseriens sesong 4.  (Foto: BBC, NRK)
Sjefsetterforsker John Luther (Idris Elba) finner fram frakken, og gjør comeback i London-politiet i krimseriens sesong 4.
(Foto: BBC, NRK)

-Luther er den som er mest meg

Det store gjennombruddet fikk Idris Elba i rollen som narkobaronen Russell «Stringer» Bell i den kritikerroste HBO-serien The Wire, og har også hatt stor suksess som etterforskeren John Luther i BBCs krimserie Luther. Han takker begge karakteren for å ha gjort ham til den han er i dag.

– Jeg hadde ikke sittet her i dag, hadde det ikke vært for noe av det mest ikoniske fjernsyn du har sett, The Wire og Luther. Jeg ville aldri fått den muligheten jeg har hatt som skuespiller til å avansere. Regissører og folk jeg jobber med sier «å, som jeg likte deg som Luther, eller «Å, som jeg likte deg som «Stringer» Bell», sier Elba fornøyd.

Som London-gutt er det likevel ingen tvil om hvem av de to som ligger hans hjerte nærmest.

– Luther er den eneste rollefiguren som har min aksent, og bruker meg som den jeg er. Jeg filmer i områder der jeg vokste opp. Jeg kommer helt klart til å fortsette å komme tilbake til den fyren.

– Han er utvilsom en kompleks fyr, en god fyr med noen mørke sider, hvordan passer han deg?

– Komplekse typer er alltid gode typer. Jeg har selv gode sider og dårlige sider, den ene ville ikke overlevd uten den andre. Det er balanse, sier Elba.

Idris Elba som etterforsker John Luther. (AP Photo/BBC America, Rober Viglasky, NTBScanpix)
Idris Elba som etterforsker John Luther. (AP Photo/BBC America, Rober Viglasky, NTBScanpix)

Ser på London som et slags Gotham

Et nesten alltid overskyet og grått London er for det meste kulissene til den plagede politimannen John Luther. Så godt som samtlige scener er spilt inn i Øst-London, noe som gir en ekstra dynamikk for skuespilleren.

– Jeg er så takknemlig for at vi filmer i London, i de gatene der jeg gikk og drømte om å bli skuespiller. Men vi sier aldri London, det er bare en storby, akkurat som Gotham! (mest kjent som Batmans hjemby i tegneseriene til DC Comics, red.anm.) Vi får London til å se vakker ut. Det er utrolig viktig for serien, og for meg. Det er viktig å være hjemme, sier Idris Elba med kjærlighet i stemmen.

Den populære TV-serien har kommet med ujevne mellomrom siden første sesong i 2010. Den er kjent for sine stadig kortere sesonger, og denne fjerde sesongen består av kun to episoder. Det er ikke bekreftet om det også kommer en sesong 5. Derimot har Elba lenge ønsket seg en kinoversjon av Luther, i tillegg til at serieskaper Neil Cross også har lekt med tanken om en spin-off serie om karakteren Alice Morgan.

– Det er en utfordring å lage en TV-serie sentrert rundt én karakter, innrømmer Elba og sier han er redd for at folk skal få nok av etterforskeren.

Idris Elba som "Stringer" Bell i serien The Wire.  (Foto: HBO)
Idris Elba som «Stringer» Bell i serien The Wire. (Foto: HBO)

Har sluttet å svare på spørsmål om James Bond

Da Daniel Craig i fjor antydet at han hadde spilt inn sin siste film som agent 007, begynte raskt spekulasjonene om Idris Elba ville bli den neste James Bond.

– Hvor ofte blir du spurt om James Bond (av journalister)?

– Hele tiden.

– Er det problematisk?

– Jeg har bare sluttet å snakke om det, ellers virker det bare som jeg driver en kampanje for rollen. Det gjør jeg ikke, så jeg har bare sluttet å snakke om det.

Men Idris Elba har uansett ikke tenkt å hvile på laurbærene, han er klar for å jobbe mer som både skuespiller og produsent. De siste årene har vært svært travle med filmer som «Beasts Of No Nation», «Avengers–Age Of Ultron», «Thor–The Dark World» og «Mandela–Veien til frihet», og et par nye filmer ventes senere i år.

– Jeg vet ikke helt hva jeg har lyst til å gjøre nå. Men gjerne en kompleks rollefigur, en som tar meg litt bort fra meg selv, avslutter Idris Elba.