Filmfestivalen i Cannes (NRK): Anders Danielsen Lie er den eneste norske representanten i hovedprogrammet i Cannes. Skuespilleren var her også i forbindelse med Joachim Triers Oslo 31. august, der han spilte hovedrollen, men da i et sideprogram.

Nå spiller han en liten rolle mot Kristen Stewart i Personal Shopper. Og selv om rollen er liten, merker Danielsen Lie at filmen er med i hovedprogrammet, og dermed nominert til den gjeve Gullpalmen.

– Ja, den største forskjellen er at det er mye mere glam! Jeg har nettopp vært på et «showroom» hos Valentino for å prøve å finne meg en smoking, og skal også til Dior og YSL. Det er jo morsomt, særlig når man ikke har så mye press på seg. Det er stas, det er den mest prestisjefylte konkurransen i hele festivalfaunaen, sier Danielsen Lie.

(Saken fortsetter under bildet)

Anders Danielsen Lie og den tyske skuespilleren Lars Eidinger poserer for fotografene på filmfestivalen i Cannes (Foto: AFP PHOTO / LOIC VENANCE).
Anders Danielsen Lie og den tyske skuespilleren Lars Eidinger poserer for fotografene på filmfestivalen i Cannes (Foto: AFP PHOTO / LOIC VENANCE).

Bare en stor bonus

Personal Shopper handler om Maureen (Kristen Stewart) som jobber som innkjøper for en kjendis, samtidig som hun sliter med å takle tvillingbrorens død noen måneder tidligere. Anders Danielsen Lie har bare én scene sammen med Stewart, men den er viktig for historien.

– Jeg respekterer Olivier Assayas (regissør, red.anm.) ganske høyt som filmskaper for å si det forsiktig, så da han tok direkte kontakt og ville at jeg skulle spille denne rollen, var det ikke så vanskelig for meg å si ja til det. Jeg hadde kjempelyst til å gjøre det, sier han.

– Men jeg har jo ikke noen stor rolle i filmen, så for meg er dette bare en stor bonus. Da vi var i Cannes med Oslo 31. august, så var jeg veldig nervøs, fordi jeg var så mye med i filmen, og var redd for at filmen skulle bli dårlig hvis jeg var dårlig, så jeg håper ikke det skjer her!

(Saken fortsetter under bildet)

Kristen Stewart spiller hovedrollen i Personal Shopper (Foto: Festival de Cannes).
Kristen Stewart spiller hovedrollen i Personal Shopper (Foto: Festival de Cannes).

Hardtarbeidende Kirsten Stewart

I Personal Shopper spiller han altså mot Kristen Stewart, som er kjent for mange som Bella i de populære Twilight-filmene, men som siden har valgt å satse på smalere filmer. Danielsen Lie er full av lovord om den amerikanske stjerna.

– Man tenker ofte at det skal være så annerledes å spille mot en stjerne, hun er en av de best betalte i Hollywood. Men hun er veldig hardtarbeidende, hun er litt stillferdig og ganske tankefull, og analyserer og knar stoffet veldig mye mens man jobber.

– Jeg synes folk som jobber slik er fantastiske, hun passer veldig godt til film, for hun spiller subtilt og sofistikert.

LES: Disse kan vinne Gullpalmen

Anders Danielsen Lie tror ikke at skyggen fra Twilight-suksessen hindrer oss i å se hvor god Kristen Stewart egentlig er.

– I Sils Maria (hennes forrige film, red.anm.) er den bakgrunnen viktig, at hun som har blitt superstjerne i disse filmene tas ut av det universet og castes som noens assistent. Det er smart casting. Da leker de med publikums forventninger til hvem hun er i virkeligheten og i den rollen.

– Det er slik i filmbransjen at alle skuespillere som har fått et så stort navn, vil hjelpe en film som dette til å få et liv. Det er jo et stjernesystem i filmbransjen og det gjelder også for smalere, europeisk kunstfilm, sier Danielsen Lie

(Saken fortsetter under bildet)

Her er Anders Danielsen Lie sammen med skuespillerne Lars Eidinger, Sigrid Bouaziz, Kristen Stewart, regissør Olivier Assayas og skuespiller Nora von Waldstatten på filmfestivalen i Cannes (Foto: AFP PHOTO / LOIC VENANCE).
Her er Anders Danielsen Lie sammen med skuespillerne Lars Eidinger, Sigrid Bouaziz, Kristen Stewart, regissør Olivier Assayas og skuespiller Nora von Waldstatten på filmfestivalen i Cannes (Foto: AFP PHOTO / LOIC VENANCE).

Ballet på seg i Frankrike

Anders Danielsen Lie har selv fått en høyere stjerne utenlands etter suksessen med Oslo 31. august, spesielt i Frankrike, der han har spilt i flere filmer de siste årene. Men han bedyrer at det ikke var et bevisst valg å lete utenlands etter nye filmroller.

– Den avgjørelsen har jeg egentlig aldri tatt. Etter at Joachim Triers filmer begynte å bli lagt merke til utenlands, kom det etter hvert noen tilbud derfra. Jeg tror alle norske skuespillere som har gjort litt film innerst inne har en drøm om å gjøre en utenlandsk rolle på ett eller annet tidspunkt.

– Det skjønner jeg godt, men det er ikke noe jeg har jobbet systematisk mot. Men etter Oslo 31. august ballet det litt på seg. Den ble godt tatt imot her, både av publikum og kritikere, mange så den, og da måtte jeg kaste meg rundt og lære meg litt bedre fransk. Det var noe jeg aldri hadde sett for meg skulle se, det er gøy, sier han.

LES: Anmeldelsen av I, Daniel Blake

Hvordan er det å spille på et fremmed språk i forhold til norsk?

– Det er ganske forskjellig. Man er jo frarøvet alle de livbøyene man klamrer seg til når man begynner å komme ut på dypt vann. Da er det fort at man tyr til improvisasjon. Bare det å tenke er lettere på morsmålet. Når man spiller på et fremmed språk er alt det borte og man er i prinsippet veldig bundet av teksten slik den står i manus, men du tvinges også til å spille mer non-verbalt.

– Du blir litt mer kreativ i det spillet som ikke uttrykkes med ord. Mye kroppsspråk og ansiktsmimikk. Jeg har brukt det mye i Joachim Triers filmer, også, han er glad i nærbilder og kompleksitet i ansiktsmimikk, men når du ikke har språket så godt inne, blir det et våpen du tyr til. Det er som å være blind, da hører du plutselig mye bedre!

Fortsetter som lege

Anders Danielsen Lie er utdannet som lege, og har tenkt å fortsette med det, selv om filmkarrieren er i ferd med å ta av.

– Jeg jobber deltid som almenlege og prøver å fortsette med det. Jeg liker godt å ha et annet yrke, en ordentlig jobb. Etter at det ballet på seg i Frankrike, har det blitt vanskeligere. Jeg har noen prosjekter under utvikling, men vil kjempe for å kunne fortsette med begge deler!

Personal Shopper vises i hovedprogrammet på filmfestivalen i Cannes. Det er ikke kjent om den kommer på kino i Norge.

LES: Alle saker fra Cannes 2016