Filmfestivalen i Cannes (NRK): – Hvis de stiller meg et spørsmål, si at de må rope, fordi jeg er halvdøv, sier Iggy Pop.

Han sitter med solbrun hud og farget, halvlangt hår ved siden av regissør Jim Jarmusch, med kritthvitt hår og mørke solbriller. De er på pressekonferansen til Gimme Danger, dokumentaren om The Stooges, som var aktive fra 1967 til 1973, og har hatt stor innflytelse på punk- og postpunk-generasjonene.

Jim Jarmusch er regissøren bak kultfilmfavoritter som Down By Law, Night on Earth, Coffee and Cigarettes og Dead Man, men han har bare regissert én musikkdokumentar før, nemlig Year Of The Horse i 1997, som skildret Neil Young & Crazy Horse sin turné året før.

ANMELDELSE: Gimme Danger – Iggy Pop er en fantastisk historieforteller

(Saken fortsetter under bildet)

Gimme Danger er Jim Jarmusch sin film om The Stooges. (Foto: StudioCanal)
Gimme Danger er Jim Jarmusch sin film om The Stooges. (Foto: StudioCanal)

Mer kjærlighetsbrev enn dokumentar

I år har han ikke bare én, men to filmer med på filmfestivalen i Cannes. Den andre er det stillferdige dramaet Paterson, der Adam Driver spiller en bussjåfør som også er poet.

Gimme Danger er langt mer energisk og pågående, i stil med bandet og musikken som den dokumenterer. Filmen starter med å fortelle om bandets oppløsning i 1973, før den spoler tilbake og tar alt fra begynnelsen, med fokus på Iggy Pops barndom, og forteller om bandets rimelig korte og hektiske karriere i kronologisk rekkefølge.

– Dette er mer et essay og kjærlighetsbrev enn en dokumentar. Det finnes få The Stooges-opptak, men vi fikk hjelp fra herr Osterberg (Iggy Pops virkelige etternavn, red. anm.) og greide å finne mange opptak som ingen har sett før.

– Filmens stil er en collage, vår intensjon var å lage noe som lignet Stooges-musikken, som ikke er lett å få til på film. Den er vill, morsom, emosjonell og sterk. Iggy hjalp oss å finne musikk og fotografer. Andre fant så mange interessante opptak. Vi har ting fra tv-reklamer og nyhetsinnslag og bilder. Å skaffe rettighetene til alt dette tok et helt år, det var komplisert, sier Jim Jarmusch.

LES OGSÅ: Det handler om å ta sjansen, sier Viggo Mortensen om filmen Captain Fantastic

(Saken fortsetter under bildet)

Gimme Danger, Jim Jarmusch sin film om The Stooges. (Foto: StudioCanal)
Gimme Danger, Jim Jarmusch sin film om The Stooges. (Foto: StudioCanal)

Jeg har minnene

Iggy Pop selv hadde ikke et personlig arkiv med stoff som kunne brukes.

– Jeg er en kaste-fyr. Jeg kjente mange som ikke er det. Så jeg kontaktet dem alle på vegne av Jim og sa «gi fyren det du har, finn mere stoff». Så det kom til fra fans, narkolangere, bootleggere og rare følgere. Jeg hadde bare et bilde av mamma og pappa. Men i tillegg har jeg også minnene, sier Iggy Pop.

– Mange vet ikke dette, men i alle musikkfilmer, når du hører og ser musikk, må du klarere både bilde, lyd og intellektuelle rettigheter. Enhver liten bit behøver tre forskjellige klareringer, og jeg ble sjokkert over at de 9fikk Brando fra The Wild One der, og bilder fra Howdy Doody (amerikansk barne-tv fra 1950-tallet, red. anm.).

Iggy Pop så filmen for første gang her i Cannes på en lukket visning.

– Jeg så filmen for første gang i går kveld og den traff meg. Herregud, jeg er et produkt av den tiden! Jeg vet hvilken dag det er, men føles som at tiden er flytende. Da jeg så opptakene, hvordan folk kledde seg, det var tidene. Det var en jævlig stor greie for meg.

(Saken fortsetter under bildet)

Regissør Jim Jarmusch og musiker Iggy Pop. (Foto: AFP PHOTO / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT)
Regissør Jim Jarmusch og musiker Iggy Pop. (Foto: AFP PHOTO / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT)

Dropp den dritten!

I filmen ser vi hvordan den unge Iggy Pop vrir seg rundt på scenen med mord i blikket, og vi får servert historier fulle av dop-relaterte aktiviteter.

– Det var mye rart skjedde i bandet. Vi bare lot ting skje. Jeg var på syre på flere av klippene i filmen, og ville gå fra å føle meg aggressiv i fem seskunder og så bryte sammen i latter. Du gjør ikke det til vanlig. Det var en annen tilnærming.

I dag har Iggy Pop et helt annet forhold til narkotika, nemlig ikke-eksisterende.

– Alle må bare droppe den dritten! Jeg trekker linja med en god vin. Hasj er ok for de fleste. Alt jeg kan si er at jeg ikke tar narkotika lenger. Jeg drikker vin til middag, det er det.

Flere av Iggy Pops tidligere bandmedlemmer i The Stooges er nå døde. Selv fremstår han uforskammet frisk, energisk og vital i sitt 69. år. Hemmeligheten?

– Jeg hadde skikkelig gode foreldre og jeg hørte ikke på dem. Senere i livet hørte jeg på dem, spesielt på hva mamma sa. Når jeg ikke gjør denne jobben, går jeg tidlig til sengs. Jeg forsøker å begrense….nei, det er ikke sant, jeg skulle til å nevne sexlivet, ler Iggy Pop.

– Av en eller annen grunn har jeg tilsynelatende greid å regenerere meg fra ting jeg har puttet i meg. Jeg prøver å ta det med ro, gå tidlig til sengs, spise tre måltider og ta det med ro, avslutter 69-åringen.

ANMELDELSE: Gimme Danger – Iggy Pop er en fantastisk historieforteller

Gimme Danger vises utenfor konkurransen i Cannes. Det er ikke kjent om den kommer på kino i Norge, men det er all grunn til å tro at den i det minste blir tilgjengelig digitalt og på Blu-ray/DVD med tiden.