I natt er det klart for Emmy-utdelingen på Microsoft Theater i Los Angeles. Her skal den amerikanske TV-bransjen hylle seg selv, og bestemme hvilke serier og skuespillere som fortjener de gjeveste prisene for sin innsats på skjermen det siste året.

Det er komiker og talkshowvert Jimmy Kimmel som skal lede showet.
(Se opp for Matt Damon vitsing!)

Og hvis du, i likhet med oss i Filmpolitiet, vil holde deg våken i natt for å se showet, så vises hele utdelingen, inkludert ankomsten på den røde løperen, på TV2 Livsstil og TV2 Sumo fra kl 01:00.

LES: Her er Emmy-nominasjonene for 2016

Game of Thrones, som vant for beste dramaserie i fjor, har allerede satt en Emmy-rekord under de tekniske prisene i år. Og hvis de vinner to priser eller mer i natt, kan de slå gamle Fraiser og bli den mestvinnende serien innen komedie-, drama- og miniseriekategoriene noensinne. Og siden sesong 7 skal sendes senere i 2017, er dette siste sjanse til Emmy-heder på to år for fantasygiganten.

Kveldens andre store «kan bli historisk» er hvis Julia Louis-Dreyfus (Veep) kan gjenta suksessen fra de siste årene, og vinne prisen for beste kvinnelige hovedrolle i en komiserie for femte året på rad. I så fall blir hun den første til å gjøre det.

Og hva med nykommerne? Det er digg å se serier som Mr. Robot og Master of None blant de nominerte – serier vi i Filmpolitiet mener var blant årets beste.

Men la oss gå mer systematisk til verks. Her er seriene vi i Filmpolitiet mener bør vinne de gjeveste prisene i aften. Enig? Uenig? Del gjerne dine favoritter med oss i kommentarfeltet.


Kristofer Hivju i sesong 6 av Game of Thrones. (Foto: HBO Nordic).
Kristofer Hivju i sesong 6 av Game of Thrones. (Foto: HBO Nordic).

Beste dramaserie

Game of Thrones vant i fjor. Game of Thrones er den største og mest populære dramserien. Game of Thrones har allerede blitt den mestvinnende dramaserien i Emmy-historien. Game of Thrones kommer til å vinne.

Men! Kan det være at Mr. Robot overrasker og vinner over dragene og kjempene? Vi mener at den bør gjøre det.

Mr. Robot var den beste dramaserien på TV i fjor. Og selv om vi ikke var helt i ekstase over sesongavslutningen i vår anmeldelse, så var seriens første halvdel noe av det aller beste vi har sett på TV de siste årene.

Nydelige hovedroller, et utrolig fengende tema og en oppriktig alternativ og kritisk tone. Vi heier på deg Mr. Robot.

Bør vinne: Mr Robot
Kommer til å vinne: Game of Thrones

ANMELDELSE: Mr. Robot – En av årets beste serier


Viola Davis som Viola Davies er strålende som den komplekse Annalise Keating i How to Get Away with Murder. (Foto: SBS Discovery)
Viola Davis som Viola Davies er strålende som den komplekse Annalise Keating i How to Get Away with Murder. (Foto: SBS Discovery)

Beste kvinnelige hovedrolle i en dramaserie

Viola Davies (How to Get Away with Murder) vant denne prisen i fjor, og har gode sjanser til å vinne den igjen.

Av de nominerte er det hun som er stjerna over alle er stjernene i sin serie. Hun har et nærvær og et kameratekke som stjeler hver en scene hun befinner seg i.

How to Get Away with Murder er ikke den beste serien her, men Davies gjør den beste hovedrollen – og det bør avgjøre denne til hennes fordel.

Med mindre Robin Wright annerkjennes for sin stadig bedre og bedre rolletolkning av førstedamen Claire Underwood i House of Cards da.

Alltid velkledd og velspilt, og i politikkdramaets fjerde sesong, var det hun som sto fram som den store rollefiguren.

Bør vinne: Viola Davis
Kommer til å vinne: Sigurd tror Viola Davies, Marte tror Robin Wright

ANMELDELSE: How to Get Away with Murder – Viola Davis er strålende


Rami Malek i Mr. Robot. (Foto: NBCUniversal Television Distribution).
Rami Malek i Mr. Robot. (Foto: NBCUniversal Television Distribution).

Beste mannlige hovedrolle i en dramaserie

Her er det Rami Malek som har imponert oss mest. Han eier Mr. Robot og hans Elliot er en rolletolkning som virkelig fester seg.

Ansiktsmimikk, stemmebruk og kroppsholdning er samstemt ned til minste detalj og gjør at vi kjøper hovedpersonens sterke og svake sider.

At Mr. Robot skal vinne for beste dramaserie er et langskudd fra dårlig vinkel, men i denne kategorien blir vi både skuffet og overrasket hvis ikke Malek vinner.

Bør vinne: Rami Malek
Kommer til å vinne: Rami Malek


Julia Louis-Dreyfus kan bli historisk i Emmy-sammenheng hvis hun vinner prisen for beste hovedrolle i komiserie for femte året på rad. (Foto: HBO)
Julia Louis-Dreyfus kan bli historisk i Emmy-sammenheng hvis hun vinner prisen for beste hovedrolle i komiserie for femte året på rad. (Foto: HBO)

Beste komiserie

Da Modern Family endelig abdiserte fra komedietronen under Emmy-utdelingen fjor, var Veep det bunnsolide valget som etterfølger (selv om vi hadde håpet på Transparent da).

Den politiske komedien om visepresident/president Selina Meyer (Julia Louis-Dreyfus) er av topp kvalitet og har både stjerneskuespilleren, det godt sammenskrudde rollegalleriet og den bredt relaterbare humoren som gjør serien til en komedie mange liker godt.

Selv om flere av de nominerte komediene er friskere humorserier med mer egenart og relevans (Transparent og Master of None), har Emmy-juryen valgt trygt og bredt de siste årene. Og i valgåret 2016 kan vi ikke skjønne at politisk humor ikke skal gå helt til topps i humorkategorien.

Men som komedie, så liker vi Master of None bedre.

Det er en serie som godt representerer skillet innenfor denne kategorien, hvor det amerikanske halvtimesformatet stadig berikes av spennende og annerledes tenkende serier som bryter opp tradisjonell stil, tempo og tematikk. Fra Louie , via Broad City til High Mainenance.

Master of None var en innsiktsfull og poengtert liten reise gjennom ti episoder, med en komiker (Aziz Ansari) i storslag som virkelig treffer med sine observasjoner og livsbetraktninger.

Kanskje for smalt for juryen, men det er jo lov å håpe.

Bør vinne: Master of None
Kommer til å vinne: Veep


ANMELDELSE: Master of None – mesterlig fra Aziz Ansari

Beste kvinnelige hovedrolle i en komiserie

Selv om vi ikke synes Veep er den aller beste komiserien i årets Emmy-løp, så synes vi Julia Louis-Dreyfus gjør den beste kvinnelige hovedrollen.

Hun har vært tipp topp serieselskap siden hennes kanongode rolle som Elaine Benes i Seinfeld, og i Veep har hun fått en arena som passer hennes blanding av holdningssterk, rebelsk og kårny komediestil perfekt.

Den stilen har også Emmy-juryen digget. Julia Louis-Dreyfus kan bli historisk hvis hun nå vinner denne prisen for femte året på rad.

Vi stemmer Selina Meyer, vi heier på Julia.

Bør vinne: Julia Louis-Dreyfus
Kommer til å vinne: Julia Louis-Dreyfus

LES: Veep vant Emmy


Rachel (Noël Wells) og Dev (Aziz Ansari) (Foto: Netflix)
Rachel (Noël Wells) og Dev (Aziz Ansari) (Foto: Netflix)

Beste mannlige hovedrolle i en komiserie

Her synes vi komiker Aziz Ansari bør få prisen for sin hovedrolle i nydelige Master of None.

Dette er en serie som sentrerer rundt hans rollefigur Dev, som på en uanstrengt og drivende god måte klarer å svinge innom så ulike spørsmål som vold mot kvinner, Hollywoods underrepresentasjon av minoriteter og 30-åringers enorme egoisme – alt i troverdige og naturlige samtaler og situasjoner.

Vi håper Emmy-juryen annerkjenner den bragden, men de har vist seg som en gjeng som ofte holder seg til det de allerede har bestemt seg for å like.

I tilfellet Jeffory Tambor, som vant i fjor, er det heldigvis slett ikke en dårlig ting. Hans rolle som transpersonen Maura Pfefferman er en av våre favorittroller på TV for tiden.

Maura er en vidunderlig spydspiss i et imponerende samspilt rollegalleri. Og Tambor gjør rollefiguren nær, kompleks og relaterbar.

Bør vinne: Aziz Ansari
Kommer til å vinne: Jeffory Tambor

ANMELDELSE: Transparent – nydelige sammenbrudd


Robert Shapiro (John Travolta), Robert Kardashian (David Schwimmer) og O.J Simpson (Cuba Gooding, Jr.) planlegger forsvarsstrategi. (Foto: TV3, FX)
Robert Shapiro (John Travolta), Robert Kardashian (David Schwimmer) og O.J Simpson (Cuba Gooding, Jr.) planlegger forsvarsstrategi. (Foto: TV3, FX)

Beste miniserie

2016 har vært O.J Simpson-året i USA.

Publikum har de siste årene blitt servert flere knallgode «true crime» historier som har pirket og servert velplasserte slag mot det amerikanske rettssystemet i Making a Murderer, The Jinx og podkasten Serial. Det har lagt et ypperlig interessegrunnlag for to serier som på hver sin måte har utforsket en av USAs mest beryktede rettsaker – den 20 år gamle mordsaken mot superkjendisen O.J. Simpson.

Der dokumentarserien O.J. Simpson: Made in America tok for seg den komplekse bakgrunnen for rettsaken, dykker dramaserien The People VS O.J. Simpson rett inn i indrefileten, og serverer ti episoder med dramatisert rettshistorie med suverene rolleprestasjoner og et underholdende driv.

Da bryr nok Emmy-juryen seg lite med at vi i Filmpolitiet ga terningkast 6 til Fargo S02, og mener det er den klart beste serien av de nominert for beste miniserie.

Alle har snakket om O.J. så langt i 2016, og vi kommer nok til å gjøre det under Emmy-utdelingen også.

Bør vinne: Fargo S02
Kommer til å vinne: The People VS O.J. Simpson

ANMELDELSE: The People VS O.J. Simpson – underholdende rettsdrama


Hvilke serier og skuespillere tror du stikker av med prisene i natt? Si din mening i kommentarfeltet!