Peter og Dragen er Disneys siste live action-filmatisering av en gammel tegnefilm. Det er kanskje ingen åpenbar kandidat, for 1977-filmen er ikke blant Disneys største suksesser, men den nye versjonen viser seg å være et fint eventyr.

Riktignok forsøker regissør David Lowery å gjøre dette så mildt og mykt som mulig. Alt som er potensielt skummelt pakkes inn i vatt og historien overstrømmes med store og overtydelige følelser.

Peter og Dragen er likevel et underholdende eventyr, med en sjarmerende Peter og en fortryllende drage. Filmen når ikke opp mot de beste, men dette er Disneysk så det holder.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Grace (Bryce Dallas Howard), Meacham (Robert Redford) og Natalie (Oona Laurence) ser noe stort i Peter og Dragen (Foto: (c) 2016 Disney Enterprises inc. All Rights Reserved)
Grace (Bryce Dallas Howard), Meacham (Robert Redford) og Natalie (Oona Laurence) ser noe stort i Peter og Dragen (Foto: (c) 2016 Disney Enterprises inc. All Rights Reserved)

Bor med drage i skogen

Fire år gamle Peter overlever en bilulykke på en øde veistrekning. Han vandrer ut i skogen, der han blir funnet av den store, grønne dragen Elliot, som blir hans venn og vokter.

Seks år senere blir Peter (Oakes Fegley) oppdaget av skogvokteren Grace (Bryce Dallas Howard), som overvåker hogst i forbindelse med et anleggsarbeid i nærheten.

Peter tas mot sin vilje med til sivilisasjonen, mens Elliot blir jaget av anleggsarbeiderne. Det blir en kamp for både Peters og Elliots vennskap, deres fremtid og deres hjemplass i skogen.

Anmeldelse: Don’t Breathe er en brutal film som ikke slipper taket

Filmen luller oss tidlig inn i troen på at ingenting egentlig er farlig. Selv den innledende bilulykken fremstår som et slags eventyr for Peter.

At foreldrene hans faktisk dør, blir skjermet maksimalt når det skjer og unngås som tema senere. Her skal ingen barn skremmes unødig!

Peter og Dragen er veldig snill og veloppdragen i formen, og mangler antydninger til skarpe kanter. Filmen har likevel nok av magien som et eventyr trenger.

Elliot er fremragende animert og lydlagt, og fremstår som et enormt kosedyr. Vennskapet mellom hovedfigurene er varmt og troverdig.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Natalie (Oona Laurence) og Peter (Oakes Fegley) klapper myk pels i Peter og Dragen (Foto: (c) 2016 Disney Enterprises inc. All Rights Reserved)
Natalie (Oona Laurence) og Peter (Oakes Fegley) klapper myk pels i Peter og Dragen (Foto: (c) 2016 Disney Enterprises inc. All Rights Reserved)

Pent og forsiktig

Oakes Fegley spiller godt i hovedrollen, med fine og naturlige overganger mellom humor, lek og alvor. Bryce Dallas Howard spiller veldig pent og forsiktig som Grace, og kunne gjerne gjort figuren tøffere.

Og så er det pussig og uvant å se Robert Redford i en, for ham, knøttliten rolle som drageinteressert bestefar. Men han tilfører i hvert fall rollegalleriet en viss tyngde, som aldri er galt. Wes Bentley og Karl Urban er også kjente fjes i mindre roller.

Alle dubbes godt til norsk, selv om det aldri ser like bra ut med dubbing av live action som animasjonsfilm, der leppebevegelsene er mindre tydelige. Det skurrer også når kjente skuespillere ikke har sine egne stemmer.

Dette er selvsagt ikke dubbernes skyld, kun en vanesak. Barn vil ikke ofre det en tanke.

Anmeldelse: Absolutely Fabulous: The Movie er tam, kjedelig og unødvendig

Peter og Dragen har noen detaljer som man gjerne kan sette på fingeren på. Har ikke Peter en eneste slektning som kan kontaktes når han blir funnet? Hvordan har han overlevd i skogen?

Hvordan har han utviklet språket sitt med en ikke-snakkende drage som eneste venn? Hvor finner den store dragen all den maten den åpenbart trenger?

Men det er selvsagt tåpelig og uvesentlig å legge vekt på dette. Peter og Dragen er en eventyrfilm som kan ta seg slike friheter. Den er kanskje en anelse for mild og myk, men fungerer fint som svært ufarlig og barnevennlig underholdning.

Om FILMEN

Peter og Dragen
  • Peter og Dragen
  • Slippdato: 30.9.2016
  • Regi: David Lowery
  • Utgiver: The Walt Disney Company
  • Originaltittel: Pete's Dragon
  • Aldersgrense: 6
  • Sjanger: Barn, Eventyr, Familie