Det kan ikke finnes mye om The Beatles som ennå ikke er kjent. I dokumentarfilmen The Beatles: Eight Days a Week – The Touring Years, som skal vises på kino i en rekke norske byer (se liste nederst i saken), forteller regissør Ron Howard gamle historier om igjen, men hvilke historier det er!

Den mest hengivne Beatles-tilhengeren har nok hørt det meste før, men dette er likevel en uimotståelig pakke med konsertklipp, arkivmateriale og intervjuer, både gamle og nye, som ved hjelp av dyktig og energisk redigering beskriver galskapen rundt turnévirksomheten som The Beatles bedrev i noen korte, hektiske år i første halvdel av 1960-tallet.

Anmeldelse: The Magnificent Seven sparer ikke på kruttet

Filmen forteller hvordan bandets første konserter i The Cavern i Liverpool var, hvordan de utviklet seg videre i Hamburg og hvordan konserter på begge sider av Atlanteren utartet seg til det komplette hysteri når The Beatles slo igjennom.

Vi får se konsertklipp fra nesten alt, og om det ikke finnes levende bilder, så redigeres det inn gode fotografier som sammen med interessante fortellere beskriver omstendighetene.

Filmen beskriver også det tette vennskapet mellom Beatles-medlemmene, som gjorde det enklere for dem å takle kaoset rundt dem.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

The Beatles: Eight Days a Week - The Touring Years viser levende bilder fra legendariske The Cavern Club i Liverpool. (Foto: Apple Corps Ltd.)
The Beatles: Eight Days a Week – The Touring Years viser levende bilder fra legendariske The Cavern Club i Liverpool. (Foto: Apple Corps Ltd.)

Omhyggelig restaurert bilde og lyd

Dokumentaren har størst fokus på konsertene som The Beatles gjorde i USA, som kanskje er naturlig, all den tid det er de det finnes best opptak av. Det finnes imidlertid ett stort og viktig unntak, nemlig konsertklippene fra ABC Cinema i Manchester fra november 1963.

Flere av klippene er å se på YouTube, men de har aldri vært så forbausende klare og fine som nå, takket være omhyggelig restaurering.

I tillegg har Giles Martin, sønn av Beatles-produsenten Sir George Martin, frisket opp lyden i alle konsertklippene betraktelig, slik at man nå hører musikken bedre enn The Beatles selv gjorde da skrikende fans overdøvet det underdimensjonerte lydanlegget.

På ett tidspunkt forteller en lattermild Ringo Starr om de splitter nye høyttalerne de brukte under USA-turneen i 1965, som bare kunne takle 100 Watt. Datidens teknologi var rett og slett ikke konstruert for arenakonserter med over 50000 tilskuere.

Anmeldelse: Kongens nei er en god historieleksjon som aldri føles som en

The Beatles: Eight Days a Week – The Touring Years setter bandets fremgang inn i en større kontekst, både politisk og kulturelt, som er med på å forklare hvorfor fire unge menn fra Liverpool kunne bergta en hel verden med sin musikk.

Den gir også et klart svar på spørsmålet mange har stilt seg: Hvorfor sluttet The Beatles å spille konserter? Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor når man ser filmen. Konsertene og avstanden til publikum øker stadig i omfang mens fokuset på musikken nærmest forsvinner.

Både McCartney og Starr, som nødvendigvis er de eneste som er intervjuet i nyere tid, forteller ærlig om stresset og utmattelsen som tok fra dem spillegleden på konsertene, og hvordan de måtte jobbe for å få den tilbake i studioet.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Vi får se og høre hvordan bandet samarbeider med produsent George Martin i The Beatles: Eight Days a Week - The Touring Years. (Foto: Apple Corps Ltd.)
Vi får se og høre hvordan bandet samarbeider med produsent George Martin i The Beatles: Eight Days a Week – The Touring Years. (Foto: Apple Corps Ltd.)

Godt sydd sammen

The Beatles: Eight Days a Week – The Touring Years inneholder mange filmklipp og bilder som ikke er vist før, mens historiene som fortelles stort sett er kjente.

Alt er sydd godt sammen av Ron Howard, som bare har regissert én dokumentarfilm tidligere (Made In America – om den Jay Z-organiserte festivalen Budweiser Made In America).

Men han vet ett og annet om å fortelle gode historier på film. Og historien om The Beatles handler om bandet som sto for en større utvikling på mindre enn ett tiår enn andre opplever gjennom et helt liv. Å få se og høre deres konsertvirksomhet på film så godt som dette er rett og slett nydelig!

Anmeldelse: Hands of Stone er best når det bokses

Etter selve dokumentaren får du se hele opptaket fra konserten The Beatles spilte på Shea Stadium i New York den 15. august 1965 foran 55600 tilskuere.

Opptaket beskriver effektivt hvor enormt stort dette var, men også hvordan datidens konsertlogistikk kom til kort, både når det gjelder sceneteknikk, lydanlegg og publikumskontroll.

Beatles-medlemmene er åpenbart litt fortapt der ute på den store gressmatta, og på et tidspunkt bryter John Lennon ut i tullespråk. Det er ingen som hører ham likevel. Men på dette opptaket ser og hører vi alt bedre enn noen gang, med 4K-restaurerte bilder og remastret lyd i full surround.

The Beatles: Eight Days a Week – The Touring Years kommer på Blu-ray og DVD i slutten av november, men den nærmeste tiden kan du se den på kino, noe som er absolutt anbefalt, i disse norske byene:

22. september: Oslo (Ringen), Kristiansund, Verdal, Ålesund, Halden, Asker, Hønefoss, Horten, Tønsberg, Askim, Fredrikstad, Kragerø, Sandnessjøen, Steinkjer, Sandefjord, Fosnavåg, Porsgrunn

23. september: Tromsø, Alta

28. september: Trondheim, Stjørdal

3. oktober: Bergen, Lødingen, Tynset

14. oktober: Harstad

16. november: Kongsberg.

Om FILMEN

The Beatles: Eight Days a Week - The Touring Years
  • The Beatles: Eight Days a Week - The Touring Years
  • Slippdato: 22.9.2016
  • Regi: Ron Howard
  • Utgiver: Noble Entertainment
  • Aldersgrense: Tillatt for alle
  • Sjanger: Dokumentar