Den iranske regissøren Asghar Farhadi vant sin andre Oscar natt til mandag, men var ikke i salen da «The Salesman» ble ropt opp som beste fremmedspråklige film.

Les også: Her er Oscar-vinnerne

Farhadi hadde på forhånd varslet at han ikke ville være tilstede under Oscar-utdelingen i Dolby Theatre i Hollywood. Årsaken er Donald Trumps omstridte innreiseforbudet som rammer sju land der majoriteten av befolkningen er muslimer, inkludert Iran.

– Av respekt for mine landsmenn

Den iransk-amerikanske ingeniøren Anousheh Ansari og tidligere NASA-forsker Firouz Naderi tok imot prisen på vegne av Farhadi. Fra scenen leste Ansari følgende hilsen fra regissøren: «Jeg beklager at jeg ikke er med dere i kveld. Mitt fravær er av respekt for mine landsmenn og de andre seks nasjonene som blir rammet av en umenneskelig lov som forbyr immigranter å slippe inn i USA. Å dele verden inn i kategoriene «USA» og «våre fiender», skaper frykt – en svikefull rettferdiggjørelse for aggresjon og krig».

Les også: Musikalvår i «Tru tru Trumpland»

Anousheh Ansari og Firouz Naderi tok imot Oscar-statuetten på vegne av Asghar Farhadi. Prisen ble delt ut av Shirley MacLaine og Charlize Theron. Foto: AFP/NTB Scanpix
Anousheh Ansari og Firouz Naderi tok imot Oscar-statuetten på vegne av Asghar Farhadi. Prisen ble delt ut av Shirley MacLaine og Charlize Theron. Foto: AFP/NTB Scanpix.

Blå sløyfer på rød løper

På den røde løperen i forkant av prisutdelingen hadde flere av de Oscar-nominerte en blå sløyfe til støtte for organisasjonen ACLU festet til kjolene sine. American Civil Liberties Union er blant flere rettighetsorganisasjoner som har gått til sak for å stoppe det omstridte innreiseforbudet til Trump.

Les også: Hollywood-stjernene skinte på den røde løperen

I 2012 vant Asghar Farhadi både Oscar og Golden Globe for filmen «A Separation». Denne gangen var han i konkurranse med den svenske filmen «En mann ved navn Ove», danske «Under sandet» og «Toni Erdmann» fra Tyskland.