Hva vil folk si er en hardtslående og gripende fortelling om skam, ære og det å slites mellom to ulike kulturer.

Filmskaper Iram Haq ble selv sendt fra Norge til Pakistan mot sin vilje som tenåring, vonde erfaringer som har inspirert handlingen i filmen.

Med et strålende skuespillerensemble og et drivende godt manus, har Haq laget en realistisk og viktig film som sitter lenge igjen i kroppen.

Anmeldelse: «Jeg er din» – En god spillefilmdebut av Iram Haq.

Et dobbeltliv

16 år gamle Nisha (Maria Mozhdah) forsøker å balansere livet som norsk tenåring med forventningene hennes tradisjonelle pakistanske familie har til henne.

Hun har norsk kjæreste, liker å feste og henge med venner. Faren Mirza (Adil Hussain) er en streng, men varm type som vil det beste for datteren sin.

Når faren fersker Nisha og kjæresten inne på jenterommet er imidlertid reaksjonen brutal. På et øyeblikk forvandles Nisha fra øyensten til skamplett. Straffen er å bli sendt til Pakistan, der farens familie forhåpentligvis kan få skikk på den viljesterke jenta som “ikke eier skam”.

Maria Mozhdah gjør sin skuespillerdebut i langfilmformatet i Hva vil folk si. (Foto: Mer Filmdistribusjon).
Maria Mozhdah gjør sin skuespillerdebut i langfilmformatet i Hva vil folk si. (Foto: Mer Filmdistribusjon).
Opprørende, men nyansert

Iram Haq bygger fortellingen opp på tradisjonelt vis og lar kontrastene mellom Norge og Pakistan, både på godt og vondt, komme tydelig frem.

Hun maler ikke et svart-hvitt-bilde av de to kulturene, men gir oss et nyansert innblikk i den vanskelige skamkulturen som føles autentisk.

Noen av filmens scener er så sterke at det gjør vondt i mellomgulvet, men med et solid manus og en stødig regihånd klarer Haq det kunststykket å gi oss en viss forståelse for hvorfor Mirza handler som han gjør.

Hans handlinger er opprørende og forsvares aldri, men Haq og Adil Hussain, som spiller svært godt, klarer sammen å gi oss et innblikk i hva som kan få en i utgangspunktet kjærlig far til å gå til det ytterpunktet det er å ønske sin egen datter død.

Anmeldelse: «The Big Sick» – Skildrer romantikkens irrganger med vidd, brodd og innsikt.

Adil Hussain spiller svært godt i Hva vil folk si. (Foto: Mer Filmdistribusjon).
Adil Hussain spiller svært godt i Hva vil folk si. (Foto: Mer Filmdistribusjon).
Strålende debut

Hovedrolleinnehaver Maria Mozhdah gjør sin debut på det store lerretet med Hva vil folk si, og her har Iram Haq skutt gullfuglen.

Mozhdah er et funn av en skuespiller som har en intens tilstedeværelse på lerretet. Hun er troverdig i alle ledd, enten hun er forelsket og håpefull, fortvilet og angstfull, eller viljesterk og fri. Hennes prestasjon gjør Hva vil folk si til en enda sterkere film, som ofte er svært vond å se.

Det er vondt å se på hvordan et offer blir pålagt skyld, og hvordan frykten for å miste ansikt trumfer alt. Det er vondt å se farens indre konflikt over kjærlighet for datteren og skammen han kjenner på. Det er vondt å se at Nishas fordømmelse kommer fra alle hold, ikke bare fra mennene, men også fra kvinnene i familien.

Morens «jeg skulle ønske du var dødfødt» og tantens «din tøs», føles ekstra vondt siden det smeller fra dem man kanskje ville ha forventet at skulle vise forståelse.

Filmens lydbilde bygger også opp under den knugende følelsen jeg sitter med i filmens sterkeste scener. Et lydspor som minner om hjerterytme skaper en intens og suggererende atmosfære som får meg til å holde pusten.

Maria Mozhdah er troverdig på lerretet. (Foto: Mer Filmdistribusjon).
Maria Mozhdah er troverdig på lerretet. (Foto: Mer Filmdistribusjon).
Setter dagsorden

Selv om Hva vil folk si er en nyansert film så er det aldri noen tvil om hva som er Iram Haqs personlige prosjekt.

Unge kvinner som rammes av sosial kontroll er et stort og i høyeste grad reelt problem, og med denne filmen setter Haq tydelig dagsorden for samfunnsdebatten.

Om FILMEN

Hva vil folk si
 • Hva vil folk si
 • Slippdato: 06.10.2017
 • Regi: Iram Haq
 • Utgiver: Mer Filmdistribusjon
 • Aldersgrense: 12 år
 • Sjanger: Drama

Hei! Les dette før du skriver en kommentar:
Vi vil gjerne ha engasjerte debattanter og setter pris på konstruktive bidrag til samtalen. Det er lov å være kritisk eller uenig, men hold deg til tema og vær saklig i dine begrunnelser (husk at det er lett å bli misforstått). Personangrep og trakassering er ikke greit - slike innlegg blir slettet. Vi vil også gjerne at du bruker ditt fulle navn når du kommenterer. Takk for dine bidrag, hilsen oss i P3 Filmpolitiet.
 • Michaelangelo Donatello

  Terningkast seks? Saklig. Norske kritikere er ukritiske i sin behandling av norsk film.. Flaut.

  • Crisp

   Uttalelse uten å ha sett filmen? Saklig. Norske folk er ukritiske til troen på egen uttalelsesrett innen demokratiet når det ikke finnes grunnlag.. Flaut.

   • Michaelangelo Donatello

    Tviler på at dette er en perfekt film Mr. Crisp. Men du er sikker perfekt!

    • Kirsten Øvregaard

     Så hva er egentli agendaen her ? Og hva er egentlig flaut ? Jeg gleder meg til å se filmen- uansett terningkast. Og det er ikke flaut å men at en film man har sett er mer enn «vanlig» god, like lite som det er flaut å like en film som ikke er vurdert høyt Gratulerer til regissøren og skuespillerne som ganske sikkert har laget en flott film.

     • Noah Placebo

      Superdupert! Alle hjerter gleder seg!

      • Crisp

       Eeh… du virker litt schizofren. Nå må du bestemme deg… ;D

       • Noah Placebo

        Det er du som forveksler forskjellige profiler her Mr. Sørlandchips. På tide å komme deg ut av pysjen og ned på NAV!

        • Crisp

         Hva skal jeg på NAV å gjøre? Har en solid betalt jobb som noe som hadde skremt vannet av deg, så null behov for hjelp fra dem som lønner deg gutt ;D
         Ellers så tilfredsstiller du samtlige punkter fra NAV for hvordan en bitter trollunge oppfører seg på nett. Bekymringsmelding er allerede sendt NAV. Hversågod, ingen årsak.

        • Svein E. Slotte Pedersen

         Kommentarene dine minner meg sånne Trump-tweets. Stor underholdning. Tusen takk!

        • Crisp

         Det er sånn han/dem er… når man ikke har noe argumenter å slå i bordet med, ja så bruker man fattigmannsgrepet med herseteknikk ;D

        • Hei Noah Placebo! Jeg ser du gjennomgående har en dårlig tone i dine kommentarer, som for det meste fremstår som trolling. Jeg må få be deg om at du oppfører deg i kommentarfeltet. Vi ønsker ordentlig debatt her, ikke frekkheter og usakligheter.

    • Crisp

     Hvis du tror terningskalaen 1-6 ikke er til for å brukes, eller at en 6’er til for «perfekte» filmer (noe som ikke finnes), har du misforstått totalt. En 6’er film er noe som gir en helt særegen og/eller spesiell opplevelse, og trenger ikke ha noe som helst med perfeksjon å gjøre. Jeg har sett filmen og den er knallgod, tvers igjennom!

     • Noah Placebo

      Du lyver. Du har ikke sett filmen.

      • Crisp

       Joa, har nok det, har du? Selvsagt ikke…
       (Jeg ga den forøvrig en 5er)

       • Noah Placebo

        Du lyver. Flaut. Punktum.

        • Crisp

         Du er ikke flink på hersketeknikk hvis du tror det. Det er flaut, så voldsomt også ;D

  • Trond Kval Nordli

   Kan hende du har et poeng generelt, men det blir for dumt å uttale seg om en film du ikke har sett.

   • Michaelangelo Donatello

    Utifra traileren å dømme er det et melodrama. Tviler på at den hadde vunnet Gullpalmen! Men en stjerne bedre enn The Square er den visst allikevel. Jeg kan utale meg om hva jeg vil. Om det gjør meg dum i dine øyne stiller jeg meg likegyldig til.

    • Crisp

     Nei, du kan på ingen måte uttale deg slik om en film du ikke har sett. Punktum.
     Du har tydeligvis helt rare firkanta måter å se/tolke filmer på når du setter opp to filmer slik mot hverandre.

     • Noah Placebo

      HA HA! Kommentarpolitiet! Stakkars deg! Skulle tro du var John Spicer! Nerd.

      • Crisp

       At du slenger rundt deg med usaklige karaktersammenlikninger gjør deg ikke mer smart vennen ;D Poenget er at når folk uttaler seg om filmer de ikke har sett så er det så deilig enkelt å gjennomskue deres bitre trollutsagn, mer enn saklighet basert på slik filmene faktisk er. Få deg et liv.

       • Noah Placebo

        Jeg er ikke din venn. Jeg er såret i munnviken din som hadde forsvunnet om du bare hadde sluttet å slikke på det, feiten.

        • Crisp

         Og nettopp derfor kommer jeg ikke til å slutte å slikke deg der du liker det minst ;D
         Du må ha særs lite å gjøre, noe som er kroneksempel på hjemmeværende ilsinte bitre mannfolk. Forskjellen mellom oss to er at jeg kommer med saklige og oppegående kommentarer her, mens du…. ja, nå kommer det vel nok et oppgulp fra deg her skal du se, bare fordi du ikke har noe saklig å komme med siden du har skrevet deg bort for lenge siden…
         Jeg er forresten ikke feit, men slank, trent og rådigg. Det er derimot ingenting som tilsier at du er det…

        • Noah Placebo

         Du minner meg om Donald Trump!

        • Crisp

         At du bruker et billig hersketeknisk navn som Trump som beste kommentar, gjøre deg absoluttragisk, man kan ikke synke dypere, men takk for at du forsterka det jeg sa i forrige melding! Det er raust i det minste! ;D

   • Noah Placebo

    Dem som sier andre er dumme dem er dumme dem.

  • Olav Gundersen

   Klager på en anmeldelse uten å ha sett filmen. Flaut.

   • Noah Placebo

    Olav Gundersen er et flaut navn.

    • Noah Placebo

     Er du bonde Olav Gundersen? Stemmer du Senterpartiet?

     • Olav Gundersen

      Stakkars gutt.

      • Noah Placebo

       Ikke synes synd på deg selv nå Olav! Flaut.

    • Odelot

     Latterlig kommentar. Er du riktig navla?

     • Noah Placebo

      Ikke le for hardt. Da tisser du på deg.

      • Odelot

       Laterlig betyr ikke at man ler, men at det til å le av, dumt, idiotisk. Det er forøvrig meget sjeldent menn later vannet når de ler, det er mer vanlig for kvinner.

    • Erland Nettum

     Du er ikke særlig god på trolling.

     • Noah Placebo

      Og båten din er stygg.

   • oudeis

    Nja, kommentaren var vel mest en påpekning av hvordan norske filmer som vel generelt ikke fortjener å få toppscore allikevel rangeres høyt og at enkelte antakeligvis antar at det er nettopp i egenskap av å være norsk de får høy score, det virker litt useriøst på en måte, pluss, for de som vil ha det rettferdig, ‘stjeler’ score fra utenlandske filmer

    Forøvrig, en liten ting jeg lurer på, for de av oss som har enkelte innvendinger mot æreskulturer og prisen mennesker må betale for å leve i en slik kultur, om vi er nazister og fascister og slikt, hva er da de som liker filmen? Bare lurer

    • JennyDahlBakken

     Ingen sier vel at dem som har noe imot æreskulturen er nazister og fascister? For eksempel er samtlige feminister jeg kjenner på venstresida svært opptatt av dette. Jeg vil også anta at mange av dem har gjort mye mer for å hjelpe folk ut av det enn deg (for eksempel gjennom arbeid på krisesenter, demonstrasjoner osv.) Denne stråmannen begynner å bli så slitt at den nesten er gjennomsiktig. Det folk kritiserer, er dem som sier f. eks. at det er helt umulig å kombinere islam og demokrati – da sier man i praksis at muslimer ikke kan leve i demokratier, og enten må konvertere eller forlate landet. Det er et ekstremt standpunkt. Det er derimot helt legitimt å si at det er trekk ved måten islam praktiserer på i dag som er problematisk i et demokratisk samfunn. Da tar man et konstruktivt standpunkt, som vedkjenner at ting kan endres.

     Min erfaring er at de som sier «jeg kritiserer bare ukultur og æreskultur, og så blir jeg kalt rasist» ofte har svært dårlig selvinnsikt i hva de kritiseres for. Som oftest er det ikke synet på æreskulturen, men synet på at man skal dømme mennesker som ser ut som de tilhører en viss religion (slik f. eks. HRS tar til orde for med fotoprosjektet sitt). Synet på at disse menneskene aldri kan bli norske, men alltid er her «på besøk» selv om de har bodd her i 40 år, selv om de er født her. Synet på at alle som tilhører en viss religion har ekstreme syn og de facto ikke kan bli en del av samfunnet. Osv. 🙂

     Nå sier jeg ikke at dette gjelder deg, jeg har ingen mening om hva du mener. Men reagerte litt på den siste delen av kommentaren din, som viderebringer en provoserende feilaktig påstand om at ytre høyre er de eneste som virkelig bryr seg om minoritetskvinner. (At de KUN bryr seg om kvinners – eller homofiles – rettigheter når de kan bruke det i sin kamp mot islam, er visst ikke så farlig. For oss som har brydd oss om kvinners og homofiles rettigheter hele livet, er en slik påstand både latterlig og provoserende.)

     • oudeis

      og da støtter feminister Hamas fordi?
      og, hvor var du når Listhaug ble kalt en fascist?
      (jeg er hverken kristen, (som Listhaug) eller Frp’er, jeg er bare (ekstremt) motstander av dette hykleriet, hvor det er null sammenheng mellom sympatier og hvordan man argumenterer)

      • Anne E. Moen

       Og hvor har du det fra at feminister støtter Hamas? Støtter f.eks. Solberg som feminist nevnte organisasjon? Hva med Siv Jensen, eller andre kvinner på høyresiden som selvsagt er feminister? Du mener vel ikke bare at feministene tilhører venstresiden? Hva har du selv i tillegg gjort for å støtte kvinnesaken, eller homofiles rettigheter? Forresten: Hvor var du selv da Listhaug snakket om «hylekoret», «imamsleikere», om noen som skulle «bæres inn på gullstol» osv.?

       • oudeis

        Hvorfor skal jeg være noe sted? Og hvorfor skal jeg ha meninger om Listhaug? Forøvrig begrenser min støtte seg til kun mennesker, så sorry, må sikkert svare nei

        • Anne E. Moen

         Sitat «oudeis»: «og da støtter feminister Hamas fordi?»

         og, hvor var du når Listhaug ble kalt en fascist?»

         Hvorfor skal andre være noe sted når du selv ikke er noe sted? 🙂

        • oudeis

         Fordi disse som støtter hamas, er feminister, jobber i nrk, slipper stadig til i mediene med sine riktige og høyrøstede meninger holder en høy profil, litt merkelig hvordan det helt plutselig ble oppotunt å stikke sitt lys under en skjeppe?

    • Anne

     Kan du komme med en troverdig kildehenvisning til dette med nazister og fascister eller er det bare du som blir litt stor i kjeften utpå natta?
     Anne Grid-Olsen

     • oudeis

      vel, så sent som under valgkampen nå ble den søte og kristne kvinnen Listhaug kalt en fascist, motivet var naturligvis åpenbart, å indirekte anklage alle med sympatier med henne eller forsto hennes syn som fascister, dette er jo en svært så vanlig praksis, selv om jeg hverken er noen Frp’er eller kristen så tar jeg slike anklager personlig, og, i tillegg, anser det som helt utilgivelig, like så utilgivelig er det at norske medier forholder seg passive og tillater slikt, forøvrig, poenget her glapp, så, hva mener du? skal ikke fascister som Listhaug få noen som helst anerkjennelse for å adressere nettopp issuer som dette?

      • Anne

       Var William Nygaard en del av valgkampen?
       Anne Grid-Olsen

       • oudeis

        når man rykker ut i mediene og anklager folk for å være fascist, ja!
        men mitt poeng, det er ikke så interessant?

        • Anne

         Hvilket parti representerer han da?
         For øvrig er jeg enig i stort sett alt Listhaug gjør av PRAKTISK politikk på feltet asyl og innvandring, men hun kan enkelte ganger godt ordlegge seg litt annerledes.
         Anne Grid-Olsen

     • Noah Placebo

      Han er ikke stor i kjeften. Han er stor i tasten!

    • Crisp

     Du misforstår (igjen)… Noe av filmens mange kvaliteter og gledelig sider er at den nettopp får frem fælheten i æreskulturer, men uten at den blir usaklig belærende eller mister fokuset på menneskene oppi det hele. Det er en liten bragd.
     Derfor er man ingen nazist eller fascist om man er imot slik kultur og hva den gjør med de hjernevaskede menneskene som hjelpeløst ikke klarer å bryte ut av dette.

     • oudeis

      det aner meg bare at det er de samme som er mot æreskultur som støtter Hamas og på toppen av det hele slenger rundt seg anklager om rasisme etc, finner det noe påfallende

      • Crisp

       Se på ordet ditt ‘aner’, så skjønner du kanskje hva jeg mener. Hvorfor bygger du så sterkt opp under ting du ‘aner’, isteden for ting du ‘vet’ f.eks?
       Hele retorikken din springer ut i fra antagelser, anelser, og lignende, noe som gjør innleggene dine så meningsløse. Det interessante er dog at du ikke virker så trollete som det kan virke, sånn egentlig. Så… hva med å diskutere filmer du faktisk har sett heretter? 🙂

       • Noah Placebo

        Har du asperger?

        • Crisp

         Nei, det er det jo du som har, og jeg er da særs ulik deg vil jeg si… What’s your excuse?!

     • Noah Placebo

      Ny verdenskrekord til Hr. Crisp i hersketeknikk. Ensom kommentar fra et håpløst menneske!

      • Crisp

       Ok, så du mener det motsatte? Forundrer meg ikke! ;D

 • 050986

  Hvofor kan ikke alle kvinner være like vakre som Iram Haq?

 • niesa36

  Men er dette virkelig Maria Mozhdahs debut? Har vi ikke sett henne før som Ravn i Kaptein Sabeltann-serien som stadig går på NRK Super?
  (Eva Hansen)

  • Hei Eva! Jeg burde presisert at det er spillefilmdebut. Har lagt inn det nå. Takk for konstruktiv tilbakemelding!

 • Mona Tøpfer

  Jeg har sett filmen på en førpremiere i forrige uke, og mens jeg så den tenkte jeg at om noen film kan sies å være viktig i vårt samfunn i dag, så må det være denne!

  Jeg er enig i at dette er en sekserkandidat, men mener at anmelderen bommer i konklusjonen.

  Det er ikke bare den unge kvinnen som utsettes for sosial kontroll, men hele familien. Ett godt eksempel på det er når faren feirer bursdag, og vil danse med kona. Hun er tydelig flau, men føyer seg. Etter selskapet er hun sint på mannen, og snakker om at de nå har blitt et samtaleemne i andre familier. Haq bruker dette som en av flere situasjoner der hun viser hvordan den sosiale kontrollen gjennomsyrer det samfunnet den familien er en del av.

  Hele filmen er rå og sterk. Den bør egentlig ses av alle som bor i Norge.

  • Der har du et veldig godt poeng, Mona! Men synes ikke det ene utelukker det andre, og det er det jeg legger i at Haq forteller en nyansert historie. Det er noe av det som gjør Mirza sin rolle så god også, at man får et innblikk i det presset han har på seg som fører til det som skjer.

   Enig med deg. Alle bør se denne filmen!

   • Noah Placebo

    Jeg har sett filmen. Den er like bra som en Dagbladet reportasje skrevet av en sommervikar. PUNKTUM.

    • Crisp

     Og dine kunnskaper om film og mennesket som rase synes like god og smal som en 16-årings. SLUTTPUNKTUM.

     • Noah Placebo

      Mennesket er ikke en rase. Mennesket er en art. Din sopp.

      • Crisp

       Og da lurer jeg på hva du er? ;D

       • Noah Placebo

        Jeg er faren din. Trakk deg ned i do i dag tidlig.

        • Crisp

         Jeg er jo eldre, smartere, har bedre impulskontroll og kunnskaper enn deg, så det er jo ikke mulig, tullegutten min ;D

 • Odelot

  Kommentarfeltene blir rarere og rarere. Er småunger så interessert i filmkritikk?

 • Roar Kongelf

  Gleder meg til å se denne!

 • Pingback: – Mozhdah er et funn av en skuespiller - iLindesnes()

 • Anne

  Så «Hva folk vil si» igår og konkluderer for egen del med at de to hovedrolleinhaverne er aldeles glitrende som far og datter, selve filmen er mer på det jevne.

  Anne Grid-Olsen

  • HarryNordmann

   Er du sosialist ?

   • Crisp

    Haha, morsomt, motsatt hersketeknikk ;D
    Men sånn ellers… folk som lirer av seg ‘norske filmer har alltid vært ganske dårlige’ får aldri med seg det fåtallet som virkelig ikke er dårlige, og/eller har ikke sett en norsk film de siste 15 årene.

    • HarryNordmann

     Må innrømme at jeg hadde min ungdomstid på 80 tallet og har sett hverken sett Tomme Tønner eller Oslo 31 August. Poenget er at temaet i filmen har vært aktuelt i Oslo i 40 år nå. Det virker som Anne bagatelliserer dette og velger å fokusere på skuespillprestasjoner mellom Far og Datter . Som om filmen kunne handlet om hva som helst.

     • Crisp

      Vel, Tomme Tønner trenger du ikke nevne i det hele tatt, den ER den verste norske filmen ever!
      Men joa, temaet er selvsagt vel så vesentlig i en film som dette, men skuespillet gjør da også filmen bedre. At temaet i filmen har vært aktuelt i Oslo i 40 år, gjør filmen ekstra viktig, noe jeg jo regner med du mente? Da er det gledelig at filmen totalt sett er så god og bra. Moral: gå og se den! 🙂

      • HarryNordmann

       Jeg har jo ikke sett den. Jeg er helt klart partisk og hadde ment det samme om det hadde vært en » Wam og Vennerød » om det samme temaet.

       • Crisp

        …noe som får meg til å reagere på at du sier ‘norsk film alltid har vært dårlig’… det blir noe usaklig og alt for lett piss å slenge rundt seg, om du skjønner… Og moralen blir igjen den samme; gå og se filmen som diskuteres her inne, i hvert fall om man føler for å forhåndsdømme den.

        • HarryNordmann

         Jeg mener at norsk filmproduksjon har vært svakere kvalitetsmessig enn danske og svenske filmer som vi burde kunne sammenligne oss med. Selvfølgelig finnes det gode norske filmer også . Jeg kan nevne Orions Belte, Den siste revejakta, Kongen av Bastøy, Operasjon Løvsprett, Adjø Solidaritet osv .

        • Crisp

         Ganske enig der! ‘Hva vil folk si’ er dog en av de bedre, som sagt, så den anbefales 🙂

        • HarryNordmann

         ok

   • Anne

    Du har helt rett i at det er et viktig tema som behandles, likevel er det nok ikke slik at et viktig tema automatisk gir en knallgod film. Og jeg er faktisk ikke helt alene om å mene dette heller;
    https://www.aftenposten.no/kultur/i/3r3Wd/Hva-vil-folk-si-Sterkt-om-losrivelse
    Man kan sikkert anklage kulturjournalister i Aftenposten for mye, men sosialister er jeg dog ganske sikker på at de ikke er…!
    Anne Grid-Olsen

    • HarryNordmann

     ok

 • Pingback: Føler jeg har sett en viktig film | Learning to dance in the rain()