Fra den villeste vesten, via gigantiske effektfester i verdensrommet til ubarmhjertige isøder. Det er lite å si på kulissene vi har i vente i filmåret 2019. Og blir det som vi håper, så kan dette bli et fantastisk år for filmfansen.
Disney har virkelig tenkt å sette sitt ”nyinnspilling”-stempel på kinoåret 2019. Dumbo og Aladdin er oppvarmingen, og Løvenes Konge er kronen på verket. I tillegg kommer Toy Story 4 og Frozen 2, så hvis du er fan av helamerikansk familieunderholdning, er det bare å begynne å notere premieredatoer. Nevnte vi at Skywalker-sagaen skal få sin finale i 2019? Mulig noen gleder seg til Star Wars: Episode IX også ja.
Superheltene dukker selvsagt opp i hopetall. Fra Marvel Cinematic Universe får vi del to av Infinity-krigen med Avengers: Endgame, pluss egne filmer med både Captain Marvel og Spider Man. Vi får også se Shazam!, Joaquin Phoenix skal spille The Joker i Gotham-skurkens egen film, X-men kommer tilbake på kino, og Hellboy kommer tilbake i ny utgave.
2018: Årets beste filmer | Årets beste TV-serier
Her i Norge starter året med et realt vintereventyr når Amundsen skal gi oss kinoversjonen av kappløpet mot sydpolen. Så er det nok mange som vil ta seg til kinomørket for å se Hans Petter Molands filmversjon av boksuksessen Ut og stjæle hester. En av filmhøstens mest spennende titler er Den største forbrytelsen, hvor regissør Marius Holst skal ta fatt på en del av norsk krigshistorie som nok havner mange hakk unna de rendyrkede heltehistoriene vi har fått i publikumssuksesser som Den 12. mann, Kongens nei og Max Manus.
Når det gjelder den mer kunstferdige delen av det internasjonale kinolandskapet, kommer det nye og svært spennende filmer fra store navn som Pedro Almodóvar (Pain & Glory), Greta Gerwig (nyinnspilling av Little Women), Quentin Tarantino (Once Upon a Time in Hollywood), Martin Scorsese (The Irishman), Richard Linklater (Where’d You Go, Bernadette) og Charlie Kaufman (I’m Thinking of Ending Things).
Enkelte i redaksjonen ser også voldsomt fram til ny Jim Jarmusch film. The Dead Don’t Die er en zombiekomedie med blant andre Adam Driver, Selena Gomez og Bill Murray. Vi håper veldig på at den kommer til Norge i 2019. Det samme gjelder Fargo-skaper Noah Hawleys sci-fi film Lucy In The Sky med Natalie Portman i hovedrollen. Og Taika Waititis krigskomedie Jojo Rabbit, hvor Waititi selv spiller Adolf Hitler.
Og så er vi veldig spente på TV-seriebaserte godbiter som Downton Abbey og Deadwood, som begge skal utvides med filmer i 2019. Kanskje får vi også se Breaking Bad-filmen som serieskaper Vince Gilligan har skrevet manus til i løpet av året. Vi har ellers store forventninger til The House That Jack Built, Birds of Passage, Green Book og Mary Queen of Scots. Og så har Emma Thompson skrevet en romantisk julefilm som heter Last Christmas, satt til London med musikk fra George Michael – så vi gleder jo oss allerede litt til jul her på kontoret da.
Men nok vers, her kommer refrenget! De ti filmene vi i Filmpolitiet gleder oss mest til i 2019.
Hvilke filmer har du troen på i 2019? Kom med din toppliste og dine meninger i kommentarfeltet nedenfor.
Deadwood
Verdens beste westernserie skal få sin etterlengtede filmoppfølger i 2019, og vi er like forventningsfulle som Al Swearengen er når det kommer fulle gullgravere inn i saloonen.
Med et fantastisk rollegalleri, saftige miljøskildringer og en ordbruk det luktet svidd har Deadwood satt seg som en av HBOs aller beste og mest underholdende kvalitetsserier. Noen av rollefigurene er bare glimrende, som Calamity Jane (Robin Weigert), Seth Bullock (Timothy Olyphant ) og E. B. Farnum (William Sanderson). Andre er noe av det ypperste laget foran et kamera – da snakker vi i særdeleshet om Ian McShanes perfekte prestasjon som den dypt komplekse drittsekken Al Swearengen.
Filmens handling er lagt noen år fram i tid fra der serien så plutselig sluttet. Og vi er veldig spente på å se hvordan tilstanden er i vår favorittby fra det ville vesten, og ikke minst hvordan det har gått med byens innbyggere. Se opp for cocksuckers!
ANMELDELSE: Deadwood – En skinnende westernperle
Deadwood-filmen får premiere i 2019. Vi er usikre på om den får kinodistribusjon, men den dukker uansett opp på HBO Nordic.
Vice
Amerikansk politikk er sjelden kjedelig. Og når temaet er såpass lettantennelig som tidligere visepresident Dick Cheney, da har vi troen på at vi får mye saftig statsvitenskap for kinopengene.
Christian Bale legger seg en solid porsjon kilo til høyre for Batman-vekta, og har igjen gått gjennom en massiv kroppslig transformasjon for å nærme seg sin rollefigur. Han er en skuespiller som sjelden svikter i store roller, og det er forbløffende å se hvordan han har klart å nærme seg Cheneys ytre trekk.
Filmen, som er regissert av den komedieerfarne Anchorman– og Succession-regissøren Adam McKay, er beskrevet som en dramakomedie. Det er en sjanger det selvsagt er en risikosport å bedrive mot levende politikere. Filmen har da også allerede klart å motta svært splittede mottagelser i USA.
Vi gleder oss til å finne ut om dette er et treffsikkert skråblikk på en av USAs mer kontroversielle politiske aktører, eller om filmen faller over i et anstrengt forsøk på satire fra et selvtilfreds Hollywood.
ANMELDELSE: American Hustle – Herlig retrofilm med umiddelbar appell
Vice har kinopremiere 1. februar.
Amundsen
Norske folkehelter blir ikke mye større enn Roald Amundsen, og nå skal polfareren få sin store kinofilm.
Men det skal ikke være ett rent hyllende helteportrett vi skal få se i Espen Sandbergs første kinofilm uten regikollega Joachim Rønning ved sin side.
Ifølge filmskaperen hadde Amundsen mørke sider ved seg, og filmen skal få fram både de positive og de mer utfordrende sidene ved mannen som, blant annet, vant kappløpet om å komme først til sydpolen.
Pål Sverre Hagen, som skal spille Amundsen, og Espen Sandberg har vist at de kan lage intens historisk film basert på norske bragder i naturen før, med Kon-Tiki. Og her ser det ut til at vi får spektakulære naturopplevelser blandet med personlig drama på hjemmebane. Spesielt forholdet mellom Roald Amundsen og broren Leon (Christian Rubeck), som blir betegnet som en lite anerkjent støttespiller for polfareren, skal bli spennende å se på det store lerret.
Vi blir ikke veldig overrasket om kronikker om historisk nøyaktighet vil følge i sporet etter denne.
ANMELDELSE: Kon-Tiki – Eventyrlysten tyter ut av filmruta
Amundsen har kinopremiere 15. februar.
If Beale Street Could Talk
Regissør Barry Jenkins forrige film, den Oscar-vinnende Moonlight, var et nydelig og nyansert drama, der den store gleden var å se hvordan stille dramatikk kan rope høyt og tydelig.
I hans nye film skal vi nok en gang tett på mennesker i utfordrende situasjoner. Filmen er en kjærlighetshistorie satt til Harlem, New York på 70-tallet. Her kjemper en ung svart kvinne (KiKi Layne) for å renvaske sin feilaktig tiltalte ektemann, som hun venter barn sammen med.
Jenkins viste stor filmatisk teft med Moonlight, og det skal bli veldig spennende å se hva han kan få til med en spenningsdrevet kjærlighetshistorie og den selvtilliten som kommer med anerkjennelse og kunstnerisk suksess.
ANMELDELSE: Moonlight – bevegende drama med sterke skildringer
If Beale Street Could Talk har kinopremiere 8. februar.
Detective Pikachu
Ryan Reynolds er en meget artig fyr. Han har med Deadpool-filmene virkelig vist at han behersker både kvalitet og kvantitet når det gjelder teit, barnslig og hysterisk morsom underbuksehumor – vi elsker det!
Så når Reynolds skal gi stemme til den gule, lille, supersmarte Detective Pikachu, så er vi mer enn middels interessert.
Når det i tillegg kommer en trailer som viser oss en sjarmerende Justice Smith (som var god i både Jurassic World: Fallen Kingdom og Paper Towns), har vi virkelig fått troen på en morsom buddy cop film med overdoser av både Pokémon-søthet, elektriske støt og eventyrlig munnrapphet.
ANMELDELSE: Deadpool 2 – Grovt kul gladvold
Detective Pikachu har kinopremiere 10. mai.
Avengers: Endgame
Avengers: Endgame kjennes litt som en finale for den gylne Marvel-perioden, som startet med den første Iron Man-filmen i 2008 og som har gitt oss noen helt knusedeilige actionfilmer fra Marvel Cinematic Universe.
Med noen hardtslående Thor, Captain America og Guardians of the Galaxy-filmer som våre høydepunkt, og med Avengers-filmene som effektoverlegne samlepunkt, har dette vært en kommersiell og popkulturell sjangerfest som virkelig har satt sitt preg på Hollywood de siste ti årene.
Nå er ikke Avengers: Endgame på noen måte spikeren i kisten for MCU, men det ser ut til å bli et naturlig sluttpunkt for flere av våre superheltvenner slik vi har blitt kjent med dem i denne verden. Men først skal de alle få kjempe, med alt de har av samhold og superkrefter, mot storsluggeren Thanos og hansken hans. Vi forventer oss en actionkoloss fra Russo-brødrene. Vi forventer oss Groot. Vi forventer oss et deilig sluttspill.
ANMELDELSE: Avengers: Infinity War – En massiv mastodont
Avengers: Endgame har kinopremiere onsdag 24. april.
The Irishman
Hva får du når du putter Martin Scorsese, Robert De Niro, Al Pacino, Harvey Keitel, Ray Romano, Bobby Cannavale og Anna Paquin i samme mafiafilm? Du får ei fandenivoldsk stor regning på rundt 175 millioner dollar. Og den er det heldigvis Netflix som tar seg av.
Nå glemte vi jo helt å nevne at regissør Scorsese også har fått legenden Joe Pesci ut av sin selvpålagte pensjonisttilværelse, og at filmen The Irishman skal handle om fagforeningsmannen, og mafiahjelperen, Frank «The Irishman» Sheeran. Mannen som på sine siste dager hevdet å ha drept den ikoniske fagforeningslederen, og mafiahjelperen, Jimmy Hoffa.
De Niro skal spille Sheeran og Pacino skal spille Hoffa. Dette blir julaften for alle som elsker Gudfaren-filmene, Casino, Goodfellas, Once Upon a Time in America, Taxi Driver, Mean Streets, De Niro generelt og Scorsese spesielt.
Det er rett og slett et A-lag vi knapt har sett maken til, og vi er veldig glad denne ikke ble stoppet etter hvert som budsjettet vokste og vokste.
LES OGSÅ: Topp 5: Martin Scorsese
The Irishman skal komme til Netflix i løpet av 2019.
Once Upon a Time in Hollywood
En ny Quentin Tarantino-film er alltid en begivenhet for oss på Filmpolitikontoret. Og når den gamle referansemesteren har fått med seg et stjernelag med Brad Pitt, Leonardo DiCaprio, Kurt Russell, Margot Robbie, Lena Dunham, Al Pacino og Damian Lewis, så er det ikke rart at Once Upon a Time in Hollywood havner høyt på lista vår.
Hovedårsaken til at vi gleder oss er selvsagt historien Tarantino skal fortelle. Filmen er lagt til Los Angeles i 1969, og følger to skuespillere (Pitt og DiCaprio) som sliter med å tilpasse seg det nye Hollywood. De er også naboene til Sharon Tate. Hun var en lovende og Golden Globe-nominert skuespillerinne som i ettertiden nok huskes best som et av ofrene til drapsdømte Charles Manson og hans følgere.
Med en smak av gysende true crime og rikelig med fordums Hollywood-glamour er det mye som fanger vår interesse ved denne fortellingen. Og med Tarantinos kule fingerspissfølelse for stil, musikk, kostymer og dialog, så tror vi dette kan bli en av årets mest severdige kinofilmer.
ANMELDELSE: The Hateful Eight – Quentin Tarantino skuffer ikke!
Once Upon a Time in Hollywood har kinopremiere 23. august.
Løvenes Konge
Hakuna matata! Som vi er glade i Løvenes Konge. Det er etter vår mening den beste animerte Disney-klassikeren. Det er en fantastisk musikalversjon som ruller og går i London. Og låtene er blant de aller beste Disney-sangene noensinne.
Så hvorfor trenger vi nok en versjon? Hvorfor ikke! Både Jungelboken og Skjønnheten og Udyret har vist at det er mye kos, underholdning og følelser å hente når en overfører Disney-eventyrene fra tegnefilmformen over til «live action»-formatet. Og med Beyoncé, Donald Glover og John Oliver blant stjernene på laget, så kjenner vi pelsen reise seg i forventning.
Det er en veldig bra pakke Disney har satt sammen her. John Faverau er et bunnsolid valg av regissør. Hans Zimmer, Elton John og ny musikk fra Beyoncé høres ut som en perfekt miks av gammelt og nytt på musikkfronten, og med James Earl Jones tilbake i rollen som Mufasa er vi garantert både 90-talls nostalgi og klump i halsen. Og så er det jo såpass lenge siden 1994 at en ny versjon vil kunne se kul og frisk ut for både nye og gamle Løvenes Konge-fans.
Fallhøyden er selvsagt enorm. Hvis løvene tryner kan det være en solid trøkk for hele nyinnspillingskarusellen til Disney. Men vi tror ikke engang Scar kunne klart å vippe denne kongehistorien ned fra klippen.
ANMELDELSE: Jungelboken – Jon Favreau serverer en fortreffelig eventyrstund
Løvenes Konge har kinopremiere onsdag 17. juli.
Star Wars: Episode IX
Det kommer så mye nytt fra Star Wars-verden om dagen, at det kan nesten kjennes ordinært med en ny Star Wars-premiere. Men det er ingenting ordinært over at vi endelig skal få finalen på det som er en av filmhistoriens virkelig store familiefortellinger.
Skywalker-sagaen skal få sin niende og avsluttende film, og vi gleder oss som en sith på halloween.
Hva har egentlig skjedd med Luke? Hva vil skje med Leia? Hvordan skal det gå med Kylo Ren? Og hvem er egentlig Rey?
Spørsmålene er mange, og store. Fanteoriene er mange, og store. Og svarene kommer forhåpentligvis fra en galakse langt borte til en kino nær oss i desember 2019.
ANMELDELSE: Star Wars: The Last Jedi – Gleder, morer og sjokkerer
Star Wars: Episode IX har planlagt verdenspremiere 20. desember.