PÅ NETFLIX FRA 27. APRIL: «Sykepleieren» er en dansk Netflix-serie, basert på virkelige hendelser, om en sykepleier på Nykøbing Falster Hospital som i 2017 ble dømt for fire tilfeller av drapsforsøk.
ANMELDELSE: Succession S4 – Spiller på alle sine styrker
Med dyktige Fanny Louise Bernth og Josephine Park i hovedrollene, er dette en velspilt dramatisering som på fire kjappe episoder forteller historien fra en kollegas gryende mistanker, til en intens nattevakt hvor alt står på spill.
Serien, som er produsert av selskapet bak «Kastanjemannen», vil at Netflix-publikummet skal oppleve denne skremmende historien i et velkjent sjangerlandskap, og fyller ut historien med noen ordinære innslag av familiedrama, sykehusromantikk og intriger.
Og i sin underholdningsfokuserte stil, blir også serien litt for overflateglatt til å virkelig gripe med systemkritikken om hvor problematisk varslingsmulighetene kan være for både kollegaer og pårørende.
En fersk sykepleier fatter mistanke
Pernille (Fanny Louise Bernth) er ny på Nykøbing Falster Hospital, og hun blir raskt tatt under vingen til den karismatiske og meget dyktige sykepleieren Christina (Josephine Park).
Men etter flere uventede dødsfall, begynner Pernille å uroe seg for at noe er alvorlig galt på avdelingen. Men å anklage kollegaer for drap er alvorlig, og faren for å selv miste jobb og sosialt liv gjør det svært problematisk å varsle. Så da trenger Pernille bevis.
Ved å hoppe tilbake til 2012, får vi også et pårørendeperspektiv som legger et ekstra lag til historien. Kenny (Dick Kaysø) nekter å tro på sykehusets forklaring om brorens plutselige død, og hans kamp viser hvor fortvilt det er å bli avvist av forutinntatte holdninger.
Og selv om jeg også her kunne tenkt meg mer innsikt i de pårørendes møte med systemet, så skildres Kennys historie med en rørende medmenneskelighet.
Virkelighetsbasert krim med effektive thrillergrep
«Sykepleieren» er basert på den dokumentariske boken «Sygeplejersken» (2019) av Kristian Corfixen.
Men selv om seriens fokus er på å fortelle krimhistorien fra virkeligheten, så fyller regissør Kasper Barfoed også ut sin versjon med flere spennende sjangergrep som plasserer «Sykepleieren» et godt stykke bort fra den nøkterne dramatiseringen.
Her er det stiliserte scener med innslag fra den psykologiske thrilleren, fra nattevaktsthrilleren, fra den erotiske thrilleren og fra spenningsthrilleren.
Og siden serien har gjort den etterforskende Pernille til sin hovedperson, så er disse grepene med på å forsterke hennes subjektive opplevelse på en fengende, intens og interessant måte.
ANMELDELSE: Dead Ringers – Tabutoppet kroppsskrekk
Jeg skulle gjerne sett serien utforske disse virkemidlene enda mer. Dem blir ikke helt det gjennomgående stilgrepet som virkelig kunne løftet «Sykepleieren» til en kunstferdig iscenesettelse av hovedpersonens dramatiske opplevelser.
Men det gir serien nerve i jakten, og illustrerer effektivt hvor skremmende og fortvilt tanken på å ha en mulig seriemorder blant sykehusets betrodde er.
«Sykepleieren» har premiere på Netflix 27. april. Anmeldelsen er basert på alle 4 episodene.