PÅ KINO 15. SEPTEMBER 2023: Hver gang den nordirske filmstjerna Liam Neeson kommer med noe nytt, må det liksom nevnes at han har blitt en egen sjanger i seg selv.

Helt siden den uventede suksessen med «Taken» i 2008 har han nemlig forsøkt å gjenta bedriften ved å medvirke i en rekke enkle og oppskriftsmessige actionfilmer av varierende kvalitet.

BAKSETEPASSASJERER: Zach (Jack Champion) og Emily (Lilly Aspell) forstår etter alvoret i «Retribution». Foto: SF Studios

«Retribution» er bare et middels vellykket bidrag, preget av hans innbitte ansiktsuttrykk og aldrende fysikk. Filmen byr på handlingsmettet spenning som faktisk fungerer godt i perioder, men plages dessverre også av en rekke logiske brister.

ANMELDELSE: «Mord i Venezia» setter få spor etter seg

Derfor blir man sittende å irritere seg mer over «Retribution» enn man lar seg underholde.

Bombe under førersetet

Handlingen foregår i Berlin, der finansmannen Matt Turner (Liam Neeson) tar farvel med kona Heather (Embeth Davidtz), før han skal kjøre barna Zach (Jack Champion) og Emily (Lilly Aspell) til skolen.

Underveis blir han imidlertid oppringt på en ukjent telefon som ligger i oppbevaringsrommet mellom forsetene. En fordreid stemme i den andre enden sier at det er plassert en bombe med en trykksensitiv utløser under førersetet.

Om Turner går ut av bilen, går bomben av. Om Turner gjør noe gjerningspersonen ikke liker, vil hen bruke en fjernutløser via en mobiltelefon på selve bomben.

Han og barna er altså gisler i bilen, og må adlyde telefonstemmens mystiske ordre på kryss og tvers gjennom Berlin.

Samtidig får tysk politi og Europols britiske etterforsker Angela Brickmann (Noma Dumezwei) grunn til å tro at Turner selv er den ansvarlige bak flere dramatiske bombeeksplosjoner i byen.

Ideen er god

Dette er faktisk den tredje nyinnspillingen av den spanske filmen «El desconodio» (2015) etter tyske «Steig. Nicht. Aus!» (2018) og sørkoreanske «Balsinjehan» (2021).

ANMELDELSE: «Return to Seoul» er nødt til å gjøre et stort inntrykk

Man kan forstå interessen for å gjenfortelle historien, for den grunnleggende ideen er i utgangspunktet god, og sannsynligvis ikke nødvendigvis spesielt dyr å produsere.

Den ungarsk-amerikanske regissøren Nimród Antal, kjent for filmene «Vacancy», «Armored» og «Predators», samt 2 episoder av «Stranger Things», greier å bygge spenningen til et visst nivå etter det innledende anslaget, og man blir jo nysgjerrig på forklaringen bak mysteriet.

DRAMATISK: Matt Turner (Liam Neeson) må kjøre på kryss og tvers gjennom Berlin i «Retribution». Foto: SF Studios

En av filmens andre kvaliteter, er selvsagt Liam Neeson, som i en respektabel alder av 71 år fremdeles har sin stoiske sjarm og tydelige tilstedeværelse i god behold.

Hans viktigste motspillere, Jack Champion (Spider i «Avatar: The Way of Water» og Ethan i «Skrik 6») og Lilly Aspell (den unge Diana i «Wonder Woman»-filmene), er også gode som tenåringsbarn i baksetet med en noe manglende forståelse for hva faren strever med der framme.

Det meste av filmen foregår faktisk i kupeen, og det er ikke så kjedelig som det kanskje kan høres ut, for Mercedesen blir etter hvert svært synlig preget av flere dramatiske situasjoner.

Overskygges av logiske brister

Dessverre overskygges filmens kvaliteter av de mange logiske bristene i manuset, skrevet av Christopher Salmanpour, basert på Alberto Marinis originale manus til «El desconodio».

Og her er det på sin plass med milde spoiler alerts: Turner lar for eksempel være å forklare seg klart og tydelig til politiet når han først får sjansen. Hvorfor skulle han holde informasjon tilbake som kunne få dem til å forstå at han kanskje er uskyldig?

ANMELDELSE: «The Flatshare» er serie-sukkerspill

På ett tidspunkt mister han mobilsignalet i en tunnel. Hvorfor ikke sette av barna og få dem i trygghet når bomben ikke kan fjernutløses?

Og hvorfor har ikke gjerningspersonen, som påstår å være utrolig smart, ikke tenkt på noe som enkelt som at Turners mobilmikrofon faktisk kan mutes?

EUROPOL: Etterforsker Angela Brickmann (Noma Dumezwei) tror Matt Turner er den skyldige i «Retribution». Foto: SF Studios

Identiteten til vedkommende holdes skjult i store deler av filmen, men den store avsløringen er fryktelig enkel å spå når man innser at et kjent navn på rollelista har mistenkelig lite spilletid.

Her burde manuset ha introdusert noen flere mulige kandidater for å forvirre publikum. Og når gjerningspersonens endelige mål kommer for en dag, virker ikke trusselen om å utløse bomben særlig sannsynlig.

Slike ting ødelegger for en film som kunne ha vært så mye bedre.

Om FILMEN

Retribution
  • Retribution
  • Slippdato: 15.09.2023
  • Regi: Nimród Antal
  • Utgiver: SF Studios
  • Originaltittel: Retribution
  • Aldersgrense: 12
  • Sjanger: Action, Thriller