PÅ KINO 2. FEBRUAR 2024: I denne elleville dokumentaren ser vi hvordan søstrene May-Elin Storsletten og Kari Klo fra Lakselvdalen i Troms gjør en uventet oppdagelse i 2017 når de skal kjøpe en leilighet i den svenske byen Gullspång.

Møtet med selgeren, Olaug, snur nemlig opp ned på deres egen familiehistorie, nærmere bestemt skjebnen til deres avdøde søster.

ANMELDELSE: «Masters of the Air» er en mektig og monumental krigsserie

Det er egentlig alt jeg har lyst til å avsløre, for det meste av moroa med denne filmen er nemlig å få avdekket den ene merkverdige vendingen etter den andre i en bisarr historie som bare gir og gir.

MYSTISK: Olaug er en av flere interessante personer i «Mirakelet i Gullspång». Foto: Pia Lehto / Mer Film

Det er nesten så man kan begynne å tvile på om dette virkelig er en sann historie, eller godt kamuflert oppspinn fra et fiksjonsunivers.

Regissør Maria Fredriksson er god på å avdekke stadig nye momenter for maksimal dramatisk effekt, samtidig som det fargerike persongalleriet inneholder ulike mennesketyper som kan vekke forskjellige reaksjoner hos publikum.

ANMELDELSE: «The Holdovers» er varm, vittig og uvanlig velskrevet

«Mirakelet i Gullspång» starter kanskje som en ukebladhistorie, men ender opp som et stort mysterium.

Skaper spenning og nysgjerrighet

Historien gjenfortelles med både intervjuer, arkivklipp, gjenskapinger av hendelser og innspilte beskjeder på telefonsvarere. Vi får helt i starten vite at det er søstrene selv som har tatt kontakt med regissøren for å få hjelp til å nøste opp alle trådene.

Fredriksson møter så May-Elin og Kari, og er stemmen bak kameraet som får dem til å gjenfortelle alt fra starten. Det er tydelig at de kanskje ikke er spesielt kameravante, men de fremstår sympatiske og troverdige.

På dette tidspunktet er det åpenbart at mye av historien allerede er kjent og avklart for Fredriksson, men hun gjengir den med en smart dramaturgi som skaper spenning og nysgjerrighet.

På ett punkt under innspillingen begynner historien imidlertid å gå nye veier, som får uforutsigbarheten til å bli enda større enn den har vært i filmens første del.

ANMELDELSE: «The Zone of Interest» lar oss aldri slippe følelsen av ubehag

I stedet for å «bare» få gjenfortalt søstrenes opplevelser, blir publikum nærmest en aktiv part i den spennende jakten på sannheten på kryss og tvers av Norge.

Bisarre detaljer og merkelige sammentreff

«Mirakelet i Gullspång» fenger og engasjerer med en utrolig historie som har overraskende mange bisarre detaljer og merkelige sammentreff. Akkurat idet man tror at filmen ikke kan bli snålere, blir den nettopp det.

Dessverre lar den en rekke store spørsmål forbli ubesvarte. Flere utsagn, beskrivelser og sammenhenger blir nemlig lagt frem, uten å bli undersøkt nærmere.

STERK I TROEN: Kari (t.v.) og May-Elin ber for familien i «Mirakelet i Gullspång». Foto: Pia Lehto / Mer Film

Dette kan virke frustrerende, all den tid man føler at visse momenter kan ha en avgjørende betydning for det sentrale mysteriet.

Man kunne nesten ønske at filmproduksjonen hadde brukt enda mer tid for å finne en klarere konklusjon, for så spennende er opprullingen av saken. Historien huker tak i seeren fra første minutt, og holder hardt på oppmerksomheten til siste slutt.

ANMELDELSE: «Ibelin» er direkte hjerteskjærende god

«Mirakelet i Gullspång» er altså en dokumentarfilm, men er nesten for god til å være sann. Den etterlater publikum med et stort ønske om en oppfølger, noe verken regissøren eller de to søstrene – ifølge iTromsø – avviser som en mulighet.

Om FILMEN

Mirakelet i Gullspång
  • Mirakelet i Gullspång
  • Slippdato: 02.02.2024
  • Regi: Maria Fredriksson
  • Utgiver: Mer Film
  • Originaltittel: Miraklet i Gullspång
  • Aldersgrense: 12
  • Sjanger: Dokumentar