PÅ KINO 22. MARS 2024: Denne filmen er åpenbart konstruert for å både underholde de unge og sukre nostalgipillen for de voksne.

Regissør Gil Kenan («Monster House», «Poltergeist» (2015), «A Boy Called Christmas») lykkes ganske godt med begge deler.

ANMELDELSE: «Road House» er en umotivert og unødvendig nyinnspilling

Manuset han har skrevet sammen med Jason Reitman dyrker det originale universet fra Ivan Reitmans originalfilm fra 1984 i større grad enn forgjengeren, «Ghostbusters: Afterlife» (2021).

DET SPØKER: Gary Grooberson (Paul Rudd) og Callie Spengler (Carrie Coon) inspiserer skader i kjelleren i «Ghostbusters: Frozen Empire». Foto: SF Studios

Det er mye å sette pris på ved resultatet, men det er langt ifra å være helt perfekt. Fremdriften foregår i rykk og napp, med flere snakkesalige scener som bremser spenningen.

Det visuelle uttrykket er imidlertid en vellykket miks av praktiske effekter og CGI-animasjon. Man blir kanskje ikke så skremt av det man ser, men man blir middels moret av et trygt eventyr.

Jakter spøkelser i New York

Figurene fra forrige film har nå forflyttet seg fra Oklahoma til kjente trakter i New York, der en viss nedlagt brannstasjon fra originalfilmen igjen blir sentrum for spøkelsesaktige begivenheter.

ANMELDELSE: Pixar-filmen «Rød» forteller morsomt om mensen

Callie (Carrie Coon) har nemlig arvet den etter faren sin, Egon Spengler (som ble spilt av avdøde Harold Ramis).

Nå har hun gjenopptatt driften av «GhostBusters» sammen med kjæresten Gary (Paul Rudd) og hennes tenåringsbarn Trevor (Finn Wolfhard) og Phoebe (Mckenna Grace).

Når de kommer over en eldgammel gjenstand som huser den spesielt farlige og iskalde ånden Garakka, må de innhente hjelp fra de originale Ghostbusterne.

Dr. Raymond Stantz (Dan Aykroyd), Dr. Peter Wenkman (Bill Murray) og Dr. Winston Zeddemore (Ernie Hudson) tilbyr sin assistanse for å forhindre at en ny istid sprer seg.

Hyggelige gjensyn

Anslaget gir oss hyggelige gjensyn med både det klassiske hovedkvarteret, den karakteristiske Ecto-1-bilen, de tøffe proton-våpnene, fellene og slimete spøkelser.

ANMELDELSE: «Kung Fu Panda 4» er familievennlig gladvold

Til og med den gamle sekretæren Janine Melnitz (Annie Potts) er tilbake, mens den Ghostbusters-hatende byråkraten Walter Peck (William Atherton) nå har blitt borgermester.

NYE OG GAMLE FJES: Celeste O’Connor, Finn Wolfhard, James Acaster, Logan Kim og Dan Aykroyd i en scene fra «Ghostbusters: Frozen Empire». Foto: SF Studios

Lucky (Celeste O’Connor) og Podcast (Logan Kim) henger med fra forrige film, mens bare Nadeem (Kumail Nanjiani), Lars (James Acaster) og Melody (Emily Alyn Lind) er helt ferske og fine tilskudd i det sentrale persongalleriet.

Filmens utfordring er å gi alle de nye og gamle figurene nok boltreplass i handlingen til at inklusjonen gir mening.

ANMELDELSE: «Hammarskjöld» er et solid og velspilt FN-drama

Kenan og Reitman får det til ganske bra, men man får samtidig følelsen av at eventyret til stadighet stopper opp litt i prosessen, noe som går ut over spenningskurven.

Hadde forventet et større klimaks

«Ghostbusters: Frozen Empire» har sin største styrke i å emulere 1980-tallets skamløst underholdende effektfilmer, der selv verdens mulige undergang kunne skildres med glimt i øyet.

Denne filmen forsøker også å blande inn litt alvor, nemlig Phoebes mulige seksuelle oppvåkning og Garys kamp for å få Trevor og Phoebes aksept som deres nye pappa, men begge deler behandles florlett, og fremstår som unødvendig kompliserende elementer.

I AKSJON: De originale Ghostbusterne må vise gamle kunster i «Ghostbusters: Frozen Empire». Foto: SF Studios

Det avgjørende slaget mot Garakka har flere kule effekter, selv om jeg strengt tatt hadde forventet et klimaks i en enda større skala, slik som marshmallow-mannen i «Ghostbusters» og Frihetsgudinnen i «Ghostbusters II».

Hvis man ikke stiller med urealistisk høye forventninger, vil «Ghostbusters: Frozen Empire» likevel innfri som god underholdning med en nostalgisk nerve.

(PS: Følg med i rulleteksten for en liten ekstra-scene.)

Om FILMEN

Ghostbusters: Frozen Empire
  • Ghostbusters: Frozen Empire
  • Slippdato: 22.03.2024
  • Regi: Gil Kenan
  • Utgiver: SF Studios
  • Originaltittel: Ghostbusters: Frozen Empire
  • Aldersgrense: 12
  • Sjanger: Action, Eventyr