PÅ TV 2 PLAY FRA 17. MARS: Ine Jansen spiller en narkoetterforsker med sinnemestringsproblemer i «Purk».

Krimkomedien er en lettsett serie på seks episoder, med et underholdende rollegalleri av skuespillere og komikere, bestående av blant andre Jonis Josef og Lars Berrum.

Serien byr på både slapstickkomedie og hjertevarme, og er særlig god når den tør å trå ut i det mer såre landskapet.

ANMELDELSE: «Mr. & Mrs. Smith» – Treffer veldig godt i smaksløkene

HELL I UHELL: Lisa (Ine Jansen) havner i en vanskelig situasjon som gir henne en ledetråd i «Purk». FOTO: TV 2.

Det er ikke all komikken som er like morsom, og seriens krimmysterium løser man allerede i første episode.

Men «Purk» er likevel to engasjerende timer som du fint sluker på én kveld – gjerne med fredagstacoen, eller frossenpizzaen på bordet!

Skurkete purk

Ine Jansens fortellerstemme som Lisa setter oss effektivt inn i handlingen i første episode.

Mannen hennes forsvant da han jobbet på en stor narkotikasak. Nå har politiet lukket etterforskningen og konkludert med at Jostein druknet – og det gjør Lisa forbanna.

PÅ RØMMEN MED EN STOR POSE HVITT: Ting går skeis for Shirouh (Jonis Josef) når han bruker litt for mye av kokainet han egentlig skulle selge i «Purk». FOTO: TV 2.

Sinnemestring og terapitimer hjelper ikke. Lisa er overbevist om at mannen ble drept, og at det er narkobaronen Marko (John Carew) som har skylda.

Når en serie dårlige valg og tilfeldige hendelser kaster henne sammen med den gryende standupkomikeren/kokaindealeren Shirouh (Jonis Josef), får hun ferten av noe som kanskje kan løse saken hun selvsagt ikke egentlig har lov til å etterforske.

Med stor forakt for regler, en oppgitt sjef (Ole Soo) på nakken, en mulig korrupt purk i rekkene, og en dement mor hun må ta vare på, forsøker hun å finne svaret på hva som skjedde med mannen sin.

Hardtslående raseri

Det er ingen tvil om at Ine Jansen kler rollen som beinhard og forbanna.

Lisa er ikke fremmed for å kjøre hodet til en kollega i veggen hu, hvis hun bare blir rasende nok, men hun forsøker å legge bånd på seg. For hun har jo ikke lyst til å miste jobben heller.

TØYSETE GANGSTERE: Lars Berrum og Karsten «Big Daddy» Marcussen spiller de klønete håndlangerne Tommy og «Bikkja» i «Purk». FOTO: TV 2.

Men raseriet koker, og her lar konseptuerende regissør Hallgrim Haug og serieskaper Trond Kvernstrøm oss bli med inn i Lisas hode, og visualiserer de påtrengende tankene om å skrike eller banke opp noen.

Det er et grep som fungerer godt og som lar Ine Jansen få slå seg løs på hardtslående og underholdende vis, selv når Lisa klarer å la være.

Jonis stjeler showet

Situasjonskomikk, spenning og sorg – det er flere taktskifter i «Purk» som både serieskapere og skuespillere skal klare å balansere.

Serien er på sitt mest tøysete i møtet med Markos håndlangere Tommy og «Bikkja», spilt av Lars Berrum og Karsten Marcussen.

Wannabe gangstere med rumpetaske og knøttliten elbil er morsomt, og de lager mye humor rundt at den ene er høy og den andre er tjukk.

Med seg på laget har de også Trond Espen Seim i rollen som den miljøbevisste kokainsmugleren Isak, som er en parodi på vegansk riking med midtlivskrise.

Slapstickhumoren her kan innimellom bli litt platt, men skuespillerne har såpass bra komisk timing at det stort sett svinger godt.

LUN OG HJERTEVARM: Samspillet mellom Jonis Josef og Tone Danielsen er nydelig i «Purk». FOTO: TV 2.

Jeg liker meg best i samspillet mellom Ine Jansen og Jonis Josef, og ikke minst mellom sistnevnte og Tone Danielsen, som spiller Lisas demente mor Signe.

Jonis Josef, som imponerte oss i humorserien «Kasko», viser igjen hvilket skuespillertalent han er i rollen som Shirouh. Og seriens hjertevarme ligger i dynamikken mellom den gryende komikeren og den demente damen.

Det er mye sårhet i å sakte miste sin egen mor til demens, og her kunne serien med fordel turt å bo litt lenger. Den narrative strukturen er som en totimers film, og hadde serien lent seg mer inn mot dramedien i formen, ville det kanskje gitt den dybden som hadde løftet «Purk» enda et hakk.

«Purk» består av seks episoder og publiseres i sin helhet på TV 2 Play søndag 17. mars.

Lars Berrum og Jonis Josef, som begge medvirker i serien, er tilknyttet NRK. Filmpolitiets redaksjonelle vurderinger gjøres uavhengig av dette.

Om SERIEN

Purk
  • Purk
  • Slippdato: 17.03.2024
  • Sesong: 1
  • Regi: Hallgrim Haug, Trond Kvernstrøm
  • Utgiver: TV 2
  • Serieskaper: Trond Kvernstrøm
  • Sjanger: Komedie, Krim