PÅ KINO 5. APRIL 2024: I filmen «Captain Fantastic» (2016) oppdrar en far (Viggo Mortensen) sine barn ute i den ville naturen, men må motvillig eksponere dem for sivilisasjonen når kona dør.

Regissør Silje Evensmo Jacobsens «Ukjent landskap» har et lignende utgangspunkt, bare at denne historien er virkelig.

Filmen vant prisen for beste internasjonale dokumentar på Sundance-festivalen i USA, og er et sterkt rørende og svært sjarmerende innblikk i en helt spesiell families utfordringer i møte med A4-samfunnets begrensende normer og regler.

TETT PÅ NATUREN: Falk, Ulv og Nik leker i buskene i «Ukjent landskap». Foto: Maria Gros Vatne

Disse skildringene vil kunne få hver og en av oss til å sette noen store spørsmålstegn ved egne valg, måten vi lever på og hvordan vi oppdrar ungene våre.

Samtidig er dette et tankevekkende portrett av familiens sorg, savn, samhold og kjærlighet til hverandre som er nødt til å gjøre inntrykk.

Stor nysgjerrighet og herlig livsglede

Anslaget forteller om norske Maria Gros Vatne og britiske Nik Paynes utradisjonelle valg for over 10 år siden. De gjorde det som mange kanskje drømmer om, men få tør realisere, nemlig å bryte med det etablerte samfunnet for å leve i pakt med naturen.

ANMELDELSE: «Monkey Man» er en klassisk hevnerfilm med en indisk vri

Maria, som er fotograf, dokumenterer gjennom sine bilder hvordan paret driver økologisk jordbruk og oppdrar sine fire nydelige barn i en klokkefri hverdag med hjemmeundervisning i skjermløse omgivelser.

Alt tyder på at Ronja, Freja, Falk og Ulv er viltre, glade og flotte barn med stor nysgjerrighet, herlig livsglede og en genuin trygghet på seg selv.

Den store tragedien inntreffer når Maria blir syk og dør, og de etterlatte blir nødt til å gjøre noen harde prioriteringer, samtidig som de forsøker å prosessere sorgen.

Nik innser at han kanskje må gi slipp på det idylliske livet han skapte sammen med Maria.

Inspirerende og bittersøt

Det ukjente landskapet i filmens tittel spiller kanskje på avstanden mange av oss har fått til naturen, samtidig som det kan henvise til samfunnet som familien har distansert seg fra – og nå blir nødt til å forholde seg til.

ANMELDELSE: «Godzilla x Kong: The New Empire» er årets monsterkalas

Silje Evensmo Jacobsen har virkelig fått være flue på veggen hos familien, og har fanget opp flere magiske øyeblikk der de deler sine gleder og sorger uten filter foran kamera.

Man får en klar følelse av deres samspill med sine naturlige omgivelser, understreket av komponist Olav Øyehaugs stemningsskapende musikk og Yngve Leidulv Sætres organiske og omsluttende lyddesign.

Colorist Tom Chr. Lilletvedt fortjener også en «shout out» for hvordan han har justert fargene fra ulike kilder for å gi filmen et helhetlig visuelt uttrykk.

KJÆRLIGHET: Ulv gir mammaen sin et kyss på kinnet i «Ukjent landskap». Foto: Maria Gros Vatne

Sammen med klipperne Kristian Tveit og Christoffer Heie har Evensmo Jacobsen formet alle opptakene til en både inspirerende og bittersøt historie som maner til ettertanke.

Enhver forelder kan begynne å tvile på sine egne egenskaper når man ser hvor flinke Nik og Maria har vært med sine barn, og hvor fint de tilsynelatende har det i tett samspill med naturen.

ANMELDELSE: «Ghostbusters: Frozen Empire» er god underholdning med en nostalgisk nerve

Det er betegnende at den første skjermen man ser i filmen, er iPaden som 10 år gamle Freja får prakket på seg i klasserommet når hun til sist må begynne på skolen.

Får hjerter til å smelte

Filmens største og viktigste tema, er likevel sorg. Selv om Maria er borte, er hun like fullt til stede i form av de mange vakre bildene hun tok og utdrag fra en blogg hun skrev, opplest av Siw Laurent.

Dette fortellergrepet gir filmen en parallell til en annen Sundance-vinner, nemlig Benjamin Rees «Ibelin», som også omhandler død, sorg og savn.

NYSGJERRIGE BARN: Ulv, Falk, Ronja og Freja smaker på et tre i «Ukjent landskap». Foto: Maria Gros Vatne

«Ukjent landskap» kommer kanskje ikke helt til bunns i sorgprosessen, noe som er vanskelig, siden små barn er involvert, men flere vare og nære scener får hjerter til å smelte, samtidig som smerten er følbar.

ANMELDELSE: «Pot-au-feu – veien til hjertet» er et dampende sanseshow

Det stikker faktisk litt når filmen sier takk og adjø etter bare 1 time og 23 minutter. Kanskje er dette for alt jeg vet den perfekte lengden for akkurat denne historien, men man etterlates med et ønske om at filmen hadde gravd enda dypere.

Man skulle nemlig gjerne ha kunnet tilbringe enda mer tid sammen med disse flotte menneskene, for man får følelsen av at de kanskje har flere viktige ting å lære oss om livet utenfor «rotteracet».

(«Ukjent landskap» har kinopremiere 5. april)

Om FILMEN

Ukjent landskap
  • Ukjent landskap
  • Slippdato: 05.04.2024
  • Regi: Silje Evensmo Jacobsen
  • Utgiver: Norsk Filmdistribusjon
  • Originaltittel: Ukjent landskap
  • Aldersgrense: Tillatt for alle
  • Sjanger: Dokumentar