PÅ NETFLIX FRA 31. MAI: Å finne seg selv er vanskelig nok når du er tenåring. Og i hvert fall når personen som er selve ankeret i livet ditt forsvinner.

Det er temaet i den svenske Netflix-filmen «En del av deg», der sorg, ung virkelighet og psykisk helse skildres gjennom tenåringsfilmens troper og regler.

ANMELDELSE: «The Sweet East» – Frisk energisk og rampete

Regissør Sigge Eklund både låner fra og hyller kjente filmer i sjangeren, samtidig som han i samme åndedrag forsøker å plassere filmen, som er hans regidebut, blant de beste av dem.

TAR PÅ SEG EN MASKE: Agnes (Felicia Maxime) ikler seg en rolle som tar overhånd i «En del av deg». FOTO: Netflix.

Om «En del av deg» vil stå igjen som ungdomsfilmen som definerte en generasjon vil bare tiden vise, men dette er ikke et dårlig forsøk.

Ektefølt, rørende og glitrende spilt, er stikkord for filmen, som har stjerner som Edvin Ryding («Young Royals») og Zara Larsson i sin skuespillerdebut på rollelista.

ANMELDELSE: «Young Royals» S1 – Nær og troverdig

Og hvis du enda ikke har fått øynene opp for Felicia Maxime, som har hatt biroller i både «Young Royals» og den svenske versjonen av «Hjerteslag», så vil du få det etter denne hovedrolleprestasjonen.

Den ville og populære storesøsteren

Maxime spiller Agnes, lillesøsteren til skolens mest populære jente, Julia (Zara Larsson). De to har et nært forhold, og Agnes ser opp til og drømmer om Julias liv – og Julias kjæreste Noel (Edvin Ryding).

Julia er alt det Agnes ikke er. Utadvendt, energisk, modig. Alltid festens midtpunkt.

Men hun har også et tydelig alkoholproblem. Og når en i vennegjengen skal ha fest på Valborgsnatten, nekter moren henne å dra hvis hun ikke tar med seg den pliktoppfyllende lillesøsteren.

DEN SNILLE KJÆRESTEN: Edvin Ryding spiller Julias kjæreste Noel i «En del av deg». FOTO: Netflix.

Agnes tilstedeværelse legger dog ingen bånd på Julia. Hun fester som om det ikke er noen morgendag, til katastrofale konsekvenser.

Brått er det over. Og Agnes må plutselig navigere livet sitt uten Julia i det. Det fører til en sorgprosess der hun i større og større grad forsøker å leve søsterens liv videre for henne.

En tydelig hommage

Ved å kalle hovedrollen, en sjenert outsiderjente med de store skjorter som plutselig får innpass i den populære gjengen, for Agnes, legger regissør Eklund og manusforfatter Michaela Hamilton opp til en tydelig sammenligning med Sveriges mest ikoniske tenåringsfilm.

Agnes i «Fucking Åmål» er en tydelig inspirasjon for Agnes i «En del av deg».

OUTSIDEREN: Felicia Truedsson spiller Agnes, som er tydelig inspirert av Agnes i «Fucking Åmål». FOTO: Netflix.

Og filmen hyller «Fucking Åmåls» plass i den svenske kulturhistorien ved å vise oss at Agnes tydelig identifiserer seg med «Fucking Åmåls» Agnes, der hun ser filmen på jenterommet.

Det er gjort med kjærlighet og respekt og det gjør også at selv om regissør Eklund følger sjangerens konvensjoner til punkt og prikke, oppleves det aldri som uinspirert stjeling.

Skinner i scenelyset

Historien i «En del av deg» rammes inn av en teaterforestilling der Agnes har hovedrollen.

Denne bruken av det velkjente historie i historien-grepet fungerer veldig godt, fordi hvordan Agnes takler den sentrale monologen i stykket på, blir et virkningsfullt bilde på hvordan hun har det inni seg.

EN DEL AV GJENGEN: Agnes forsøker å bli venn med Esther (Alva Bratt) og Fanna (Olivia Essén) i «En del av deg». FOTO: Netflix.

Og her får virkelig Felicia Maxime rom til å skinne. Filmen har i forkant fått mye oppmerksomhet for å være artisten Zara Larsson skuespillerdebut, og hennes stormfulle opptreden som den intense Julia er god.

Men dette er fullt og helt Felicia Maxime sin film. Fra sjenert outsider til hun som krever å få være midtpunktet. Fra usikker forelskelse til sydende raseri. Fra knugende angst til forløsende tårer. Maxime sin Agnes oppleves ekte i alle ledd.

Tonelagt av et levende soundtrack med masse hits, blant annet Aviciis «Wake me up» og den vakre tittellåta med Victor Leksell, blir «En del av deg» også en svært stemningsfull film.

Det er umulig å ikke bli berørt av historien som fortelles, selv om du kanskje har hørt fortellingen før.

Om FILMEN

En del av deg
  • En del av deg
  • Slippdato: 31.05.2024
  • Regi: Sigge Eklund
  • Utgiver: Netflix
  • Originaltittel: En del av dig
  • Sjanger: Drama