– Full av faen og full av følelser

Disse åtte norske låtene elsker vi akkurat nå.

J-Zino – «Betongen»

J-Zino har sluppet sitt andrealbum «Slum baby», og dette er must-listen for alle rapfans! Da den norsk-angolske artisten gikk over til å rappe på norsk i 2021, låt det enormt friskt. Grime på norsk ble plutselig helt naturlig!

Dagens album er min favorittutgivelse fra J-Zino til nå. Det er ikke så mye grime-sound igjen, men heller litt old school 90-talls-hiphop: Både melodiøs inspirasjon fra den amerikanske vestkysten («Kaldt», «Livet er herlig») og mer hard østkyst-inspirert gate-rap («For rett pris», «Terapi»). Og høydepunktet for min del kommer allerede på introlåta «Betongen».

Det legendariske Youtube-klippet «Laserturken» setter standarden, før vi får personlige beretninger fra oppveksten til J-Zino. Dette er virkelig musikk jeg elsker at det kommer mer av på Oslo-scenen!

Espen Roness
Journalist

Espen Roness

Synne Sørgjerd – «Slottsparken»

Katalogen til unge, lovende Synne Sørgjerd (26) er fortsatt ganske liten, men nå begynner det å skje ting. Poprockeren begynte å gi ut et par singler i fjor, og rett før sommeren kom det min kollega Sjur så treffende kalte for hennes beste hittil.

Intens vokal, intense emosjoner og forfriskende tekster gjør Synne Sørgjerd svært vanskelig å ignorere. Nå har hun sluppet en energisk og storslått hit-kandidat kalt «Slottsparken» – i natt, faktisk, bare et par timer etter hun sto på scenen under Bylarm-festivalen med vennene i Geriljapop.

Låta serverer ung kjærlighet rett i fleisen, samt en vokal som veksler mellom søt naivisme over synth og skriking over en gitarsolo. Full av faen og full av følelser, dette er gode greier!

«Beklager at jeg er her, kommer stadig vekk på uanmeldt besøk», lirer Sørgjerd av seg, i en tone som preges mer av selvsikkerhet og fandenivoldskhet enn anger. Men neida, hun er nok kommet for å bli: den første EP-en skal etter planen komme i november.

Du finner også «Urørt»-redaksjonens anbefalte Synne Sørgjerd-låter her.

Eskil Olaf Vestre
Journalist
Eskil Olaf Vestre

Fieh – «Band Aid»

Ønsker du deg en fargerik slutt på en ellers blå uke? Fieh ordner deg et plaster på såret!

Totens store soultalent Sofie Tollefsbø og resten av hennes oransje entourage slapp i natt det etterlengtede albumet «Fieh III». Og nylåta «Band Aid» gir meg personlig en god grunn til å slutte å snakke entusiastisk om Paw Patrol-plasterne mine fra Normal. Det er nye plaster i byen.

«Band Aid» er funky, groovy og akkurat passe jazza. Jeg blir så knipsete av denne sangen! Lyder Øverås Røed sine blåsearrangement og klimpringen til Jørgen Kasbo gir meg umiddelbare rykk i dansefoten.

Jeg sjekker spretten i toseteren fra 70-tallet med denne på anlegget!

Med dette er helgens kalender fullbooket – slå deg ned med Fieh-pils og Fieh-pizza (som de selv kaller det), her er det bare å njuta på.

Ingvild Sørnes
Journalist

Alessandra – «Bad Bitch»

Fra «Queen of Kings» til «Pretty Devil» og nå «Bad Bitch» – selvsikkerhet og attitude står åpenbart i sentrum når Alessandra Watle Mele skriver tekster.

Etter å ha dominert på Eurovision-scenen tidligere i år er 21-åringen nå tilbake med nok en låt som løfter kvinner og kaster janteloven ut vinduet. «Who is she, wait that’s me, what a perfect masterpiece». Mer tydelig blir det ikke!

Men til tross for velkjent tematikk er soundet til Alessandra nå noe ganske annet enn da hun representerte Norge med tiara og grønn fløyel i Liverpool i mai. Dramatisk og hard elektropop er byttet ut med et mykere lydbilde i Dua Lipa-landskapet – og hun bærer det godt.

«Bad Bitch» er den perfekte sangen å sette på når du trenger en god dose selvtillit – kanskje spesielt når du ikke tror på det selv.

Alessandra med «Bad Bitch» er ukas låt på NRK P3.

Janne Monsen Tveit
Musikkansvarlig i NRK P3

Guttene – «Mere tid»

En låt som har gått fullstendig under min radar siden den ble sluppet i juli, men at den er to måneder gammel gjør den vel ikke noe mindre best akkurat nå?

Første gang jeg hørte «Mere tid» var jeg sikker på at det var introen til SZAs «Good Days». Om Guttene har latt seg inspirere av r&b-perlen fra 2020 er vanskelig å si, for det finnes ekstremt lite informasjon om hvem disse guttene er. Og da blir jeg jo nysgjerrig.

Gravejournalisten i meg tar meg til mitt hjemsted, Larvik, en by med et yrende kulturliv, men det er ikke flust av band og artister som når utover kommunegrensene. Det kan kanskje Guttene gjøre noe med – jeg får hvert fall troa når jeg hører «Mere tid», en skikkelig fin og avslappende låt med drømmende gitarlinjer og tankefulle tekster i fokus.

«Mere tid» ble lastet opp av Guttene på «Urørt»-nettsidene og er anbefalt av «Urørt»-redaksjonen.

Anna Nor Sørensen
Programleder i «P3ligaen» og «Musikkrommet»
Anna Nor Sørensen

3tos – «Status»

Da jeg først oppdaget 3tos med låta «Neste» i februar 2022, tenkte jeg at dette var en ny, spennende og melodiøs rapper. Jeg fikk veldig B-Boy Myhre- og Cezinando-vibber.

Et år senere har tekstene og melodiene blitt enda sårere, mens vokalen har beveget seg litt vekk fra rap og blitt enda mer selvsikker i seg selv. Når man har en så fin stemmer som 3tos, så tror jeg det er en klok vurdering!

«Status» er nok en myk låt fra Magnus Pedersen, som han egentlig heter. 26-åringen fra Romsås synger om at penger og anerkjennelse ikke er det viktige her i livet. En gitarpreget singer-songwiter-låt som minner meg om det nye albumet fra Post Malone. Produsert av Simen Gonder.

Espen Roness
Journalist

Espen Roness

Fuckleberry Hinn – «Nobody»

Eg skinna meg nyleg, og har begynt å sove med nattlue fordi det er så ukristeleg kaldt på hovudet. Så det eg treng no er å lengte tilbake til sommaren.

Fuckleberry Hinn dekker dette behovet med «Nobody». Ein herleg blanding av vibes, tre-fire gode hooks og solskinsgitarar. Perfekt «indian summer»-musikk, med andre ord.

September er tida for å stire melankolsk ut av bussvindauge, medan VGS-elevar lagar kvalme på bøllefemmaren bakarst. Så der finn du meg. Med tjukk topplue, drøymande blikk og Fuckleberry Hinn på podsa.

Ps: Elskar også ordspelet i bandnavnet – så her er det bokstaveleg talt ingenting å mislike.

«Nobody» ble lastet opp av Fuckleberry Hinn på «Urørt»-nettsidene og er anbefalt av «Urørt»-redaksjonen.

Jesper Nondal
Journalist

Jesper Nondal

Alkolama + Kenny Kreger – «Hver dag er mandag»

Alkolama er aliaset til rapperen Sebastian Aas, som nettopp har utgitt en nispors fullengder uten noe plateselskap i ryggen.

Dette er med andre ord norsk rap langt vekk fra de store festivalscenene, og det merkes. Mens Undergrunn rapper om å spise på Michelin-restauranter, og Tøyen Holding om at de drikker naturvin og champagne, blir vi servert en helt annen meny i «Hver dag er mandag».

På den sjarmerende låta har Alkolama fått med seg Kenny Kreger, hvis døpenavn visstnok skal være Kenneth Bråttvik. Sammen rapper de om den evige mandagsfølelsen som forfølger deg når regningene blir større og menyen din består av «sigg», «tjall», «tunfisk», «egg» og «vodka med Fanta».

Dagdrømmene som skildres i denne låta, er å kunne skrape sammen nok pantepenger til å kjøpe en ny runde pils, og å kunne være han fyren som heller øl på vokalisten i Plumbo.

Med linjen «Sovner altfor tidlig med dressing i skjegget» oppsummeres det kulinariske hverdagsbildet, og jeg liker det.

Eskil Olaf Vestre
Journalist
Eskil Olaf Vestre

Hør «Best akkurat nå» på radio hver fredag mellom 09.00-11.00 på NRK P3.

SE OGSÅ:

MER OM LÅTANBEFALINGER:
Tidligere «Best akkurat nå»-lister
Slik bestemmer vi hva vi spiller på P3

SISTE FRA P3. NO: