nrk.no

Hilma (18) visste ingenting om spontanabort – før hun gikk gjennom en selv

– Jeg hadde et veldig stort behov for oppfølging i etterkant, forteller Hilma. Men det fikk hun ikke av sykehuset.

I fjor opplevde Hilma Dunfjeld Mølnvik (18) spontanabort:

– Det er noen av de verste smertene jeg har kjent i hele mitt liv. Jeg har aldri hørt noe om det på forhånd.

Opplevelsen kunne vært helt annerledes hvis hun visste mer om hva som ventet henne i forkant, tror Hilma. Derfor forteller hun nå historien sin.

Beskjeden som ga skyldfølelse

Det er sommer. Kalenderen viser 2022, og Hilma er 17 år gammel. Hun har hatt mensen lenger enn hun pleier, og blødningene er større enn vanlig. I tillegg er mensen misfarget, brun, og Hilma har ofte veldig vondt i magen.

Hun skjønner ikke hva som foregår med kroppen, og selv om tegnet på graviditet ofte er å miste mensen, bestemmer hun seg for å ta en graviditetstest.

For sikkerhets skyld.

– Da fant jeg ut at jeg var gravid. Jeg synes det var kjempeskummelt fordi jeg var 17 år gammel og visste ikke noe særlig om graviditet som ung.

Dagen etterpå dro hun sammen med moren og søsteren sin til det nærmeste sykehuset, i Namsos. Der kom forklaringen på hvorfor hun hadde blødd. Fosteret var dødt. Hilma hadde spontanabortert.

– Doktoren sa at jeg trolig ble så stressa da jeg fant ut at jeg var gravid, at jeg spontanaborterte med én gang.

Hilma ser ned på hendene sine som hun har i hverandre. Hun står helt i venstehjørnet av bildet. Håret hennes blir blåst ut av vinden. Sollyset trenger gjennom og danner ringer av sollys på henne.

Nyhetene var mye å ta inn over seg, og Hilma satt igjen med blanda følelser:

– Jeg ble ganske letta da jeg fikk høre at fosteret allerede var dødt, fordi da slapp jeg å ta et valg. Samtidig var det veldig vanskelig å få høre at min reaksjon hadde utløst det. Det føltes ganske farlig.

På dette tidspunktet visste Hilma absolutt ingenting om spontanabort. Hun husker at på skolen lærte de at man kan velge å ta abort med piller, men at noen også opplever spontanabort.

– Men hva som faktisk skjer med kroppen, lærte vi ikke.

Mellom 10-30 av 100 svangerskap ender i spontanabort, anslår Helsenorge.

– Det er sykt at vi ikke får vite mer om det, når det er noe som er så vanlig, mener Hilma.

Ikke den gravides skyld

Guri Bårdstu Majak forteller at stress i utgangspunktet ikke er en risikofaktor for å spontanabortere.

Hun er overlege ved Gynekologisk avdeling på Oslo universitetssykehus og spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer.

– Det er fryktelig mange kvinner rundt omkring i verden som lever i krig, sult og forhold som innebærer ekstremt stress både fysisk og psykisk. Likevel blir de gravide og føder barn. Hvis stress i seg selv skulle vært en større risiko for å spontanabortere, hadde vi ikke vært så mange på jordkloden som vi er i dag, for å si det enkelt.

Forskning rundt stress og spontanabort støtter opp om dette, forklarer overlegen.

Det finnes imidlertid én metaanalyse som antyder at risikoen for spontanabort kan øke dersom man opplever en traumatisk hendelse kort tid opp mot svangerskapet, nevner Majak. En metaanalyse er en oppsummering av forskning på feltet.

Hun trekker også frem at flere studier har sett på sammenheng mellom skiftarbeid og stress og risiko for spontanabort.

– Samlet vil dette si at de fleste ikke skal bekymre seg for stress og graviditet, men at de som føler seg sårbare eller er i en utsatt livssituasjon, bør diskutere dette med sin fastlege, sier hun.

Overlegen poengterer at de aller fleste spontanaborter skyldes feil i celledelingsprosessen. Det vil si at spontanaborter er en naturlig prosess som vanligvis skyldes ting som er helt utenfor den gravides kontroll. Det er altså uavhengig av hva hun gjør, spiser eller føler.

– Dette er veldig viktig å understreke, slik at det ikke er noen skyldfølelse hos den gravide når man opplever spontanabort, sier Majak.

Skjønte ikke hva som skjedde

På sykehuset i Namsos følte Hilma seg malplassert. Hun hadde gjennomgått en delvis spontanabort, som betyr at kroppen har kvittet seg med noe, men ikke alt, av graviditetsvevet.

Med tang og Trondheimsfjorden i bakgrunnen ser Hilma alvorlig inn i kameraet. Overkroppen er vendt sidelengs og hodet er vendt mot kamera. Det mørkeblonde håret hennes er nesten rødlig av sollyset som lyser opp halve ansiktet hennes. På land i bakgrunnen ser vi trær, og en klynge gule og røde hus.

Hun fikk derfor valget mellom å gå gjennom en utskrapning, eller å dra hjem og la kroppen kvitte seg med resten selv. Men sånn hun husker det, fikk hun aldri forklart tydelig hva valget faktisk innebar:

– Jeg skjønte ikke hva de mente, jeg trodde jeg skulle bli lagt inn over lang tid. Og jeg hadde ikke så veldig store smerter akkurat da, så det så jeg ikke helt poenget med. 

Tiden var også for knapp til å stille spørsmål, følte Hilma.

– Jeg forstod ikke situasjonen, så jeg skjønte ikke hvilke valgmuligheter jeg hadde.  

Derfor endte hun med å dra hjem. Hilma forteller at hun ikke fikk noe videre oppfølging av sykehuset – ingen nummer hun kunne ringe hvis det var noe.

Samme kveld ble hun så dårlig at hun dro på legevakta.

Ut en svingdør og inn den neste

– Jeg hadde det helt jævlig, egentlig. Det var veldig skummelt, fordi jeg visste jo ikke noen ting, forteller Hilma.

På legevakten tok de ulike tester, hun fikk sterkere smertestillende og beskjed om at hun skulle få time hos fastlegen sin så fort som mulig. Så ble hun sendt hjem igjen. 

Neste dag ventet hastetime hos fastlegen. Hilma dro derfra med enda mer og sterkere smertestillende, men også tydelig beskjed fra legen om at terskelen for å ringe nødnummeret var lav hvis hun fikk mer vondt i magen.

– Hos fastlegen følte jeg at jeg ble veldig godt tatt imot. 

Samme kvelden merket Hilma at ingen av de smertestillende hun hadde fått, fungerte lenger.

– Jeg var hjemme alene med søstera mi, men hun skulle dra. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre. Så da ringte jeg nødnummeret, fordi jeg var helt fra meg.

Hilma står i fjæra blant tang, stein og hint av sjø, mens hun kikker alvorlig inn i kameraet. Hun er avbildet i helfigur, og står rett opp og ned. I bakgrunnen er det blå himmel med noen få skyer, og en rad av grønne trær. Sola lyser opp det mørkeblonde håret hennes.

Det ble ny tur til legevakten.

Tanten til Hilma kjørte henne dit, og etter noen times venting var det hennes tur. Mer smertestillende.

– Legen på legevakten ville egentlig at jeg skulle dra hjem, og så til sykehuset på Namsos dagen etterpå. Jeg sa ifra at jeg ikke ville til Namsos, fordi jeg synes ikke jeg ble noe godt tatt imot der.

Hilma ba om heller å bli sendt til sykehuset i Levanger.

Der ble hun innlagt. På dette sykehuset fikk de ansatte henne til å føle seg ivaretatt, og hun ble forklart grunnen til at hun hadde så store smerter:

– Det var blodklumper igjen som vaginaen konstant presset på for å få ut. 

En gynekolog satte i gang en utskrapning. Hilma ble natten over og forteller at hun fikk medisiner som hjalp på smertene. Dagen etter kunne hun dra hjem.

Det var bare å ringe hvis smertene vedvarte, eller om hun hadde spørsmål om de smertestillende hun hadde fått med seg, var beskjeden hun fikk fra Levanger sykehus.

– Men det var ingen oppfølging for å snakke eller noe sånt, nei.

Trengte oppfølging i ettertid

Tiden i etterkant ble utfordrende for Hilma.

– Jeg hadde det veldig vanskelig. Jeg hadde vondt ganske lenge i magen og vaginaen. Jeg slet også veldig mye med psyken.

Hun følte at spontanaborten var hennes egen feil.

– Jeg hadde veldig mye skyldfølelse for det som hadde skjedd. Jeg tenkte at jeg hadde gjort noe som førte til at det ble sånn, mest fordi jeg aldri fikk høre av noen at det ikke stemte.

Hilma ser rett inn i kameraet med sine klare blå øyne. Ansiktsuttrykket hennes er nøytralt men hint av alvorlig, og likevel bestemt. Det tykke mørkeblonde håret er fanget av vinden, og blåser i bølger mot venstre side. I bakgrunnen er det grønt buskas. Hun er ikledd en hvit topp og en lyseblå kordfløyelsjakke.

Hilma forteller at det tok henne lang tid å forstå at spontanabort er en naturlig reaksjon kroppen har. I starten holdt hun det hemmelig for så mange hun klarte.

– Det var veldig tøft. Jeg ville ikke at det skulle være sant.

I Sverige tilbys alle kvinner støttesamtale med jordmor eller psykolog etter en spontanabort. I Norge finnes ikke en tilsvarende rett til oppfølging.

– Jeg hadde et veldig stort behov for oppfølging i etterkant.

Kun en av seks kvinner fikk oppfølging

Det er ikke Hilma alene om.

Kun 1 av 6 kvinner oppgir at de ble fulgt opp etter en abort, viser en undersøkelse fra stiftelsen Amathea.

Amathea er den eneste organisasjonen i Norge som tilbyr hjelp til kvinner før og etter abort og samarbeider med de fleste sykehus i landet. Undersøkelsen ble først omtalt i VG.

De har spurt 19 av sykehusene de samarbeider med, om hva de tilbyr kvinner som går gjennom en abort.

  • Halvparten av sykehusene i undersøkelsen har ingen rutiner for oppfølging etter abort.
  • 1 av 5 sykehus tilbyr samtaler med sykepleier eller sosionom.
  • 1 av 6 pasienter fikk tilbud om oppfølging etter abort.
  • Oppfølgingstilbudet på sykehusene varierer og kan være alt fra samtale med sykepleier eller sosionom til tilbud om å bli oppringt dagen etter eller motta informasjon om at man kan kontakte Amathea.

Undersøkelsen ble gjennomført i mars og april 2023.

Stiftelsen har også gjort en intern kartlegging mellom januar og mars i år, hvor de har spurt 124 kvinner som har kommet til dem for å få hjelp, om deres opplevelser.

  • 94 prosent av dem som har opplevd spontanabort, sier de har eller har hatt behov for oppfølging.
  • Litt under halvparten har hatt behov for psykisk helsehjelp.
  • Bare 20 prosent av de spurte fikk tilbud om oppfølging på sykehuset.

Kvinnehelseutvalget, som har kartlagt kvinners helse i Norge, mener tilbudet for oppfølging etter abort er for dårlig. Utvalget mener at alle kvinner som har gått gjennom en abort, uavhengig om det er spontanabort eller selvbestemt abort, bør få en gratis time hos fastlege eller jordmor.

– Uvitenheten gjorde alt så skummelt

Hilma etterlyser mer læring om abort i skolen.

– Opplevelsen min hadde vært veldig annerledes hvis jeg hadde visst mer på forhånd. Uvitenheten om hva som skjer i kroppen og hva jeg kunne forvente, gjorde alt så skummelt. Det å faktisk gå gjennom en spontanabort på den måten jeg gjorde, var egentlig helt jævlig.

Hilma smiler bredt inn i kamera, mens solen treffer henne i ansiktet og lager gylne toner i det mørkeblonde håret. I bakgrunnen skimtes sjøen, fjæra og trær i det fjerne.

Nå går det veldig mye bedre for 18-åringen. Hun har heldigvis hatt familiemedlemmer hun har kunnet snakket med, som har støttet henne hele veien.

– Jeg har også gått til psykolog av andre grunner, så jeg har kunnet tatt opp dette der òg. Vi har fått snakket ut om det, reflektert mye rundt det, og jeg har kommet meg over det. Det er derfor jeg klarer å sitte her og prate om det.

Sykehuset beklager:

Både Sykehuset Namsos og Sykehuset Levanger tilhører Helse Nord-Trøndelag. Klinikkene for kvinne, barn og familie har felles klinikkleder, Randi Brenne Dreier.

Dreier svarer derfor på vegne av avdelingene for føde/barsel på begge sykehus, og skriver følgende på e-post til P3.no:

«Kvinner som kommer til våre sykehus i Helse Nord-Trøndelag (HNT) med påvist spontanabort, skal bli møtt med stor grad av empati, støtte og informasjon. Vi skal informere om ulike behandlingsstrategier. Behandlingen skal være individualisert og basert på kliniske funn.

Vi vet at informasjon om forventet forløp og eventuelle komplikasjoner er sentralt for en vellykket behandling.

Det kan være vanskelig å påvise årsak til det enkelte tilfelle av spontanabort. Kromosomavvik oppstått ved svangerskapet er en hyppig medvirkende årsak og forekommer i 80 prosent av tidlige spontanaborter.

Sykehusene i HNT har ikke tilbud om oppfølgingssamtaler etter aborter, men pasienten bes om å ta kontakt med oss hvis det dukker opp spørsmål i etterkant. Telefonnummer til våre avdelinger finnes på pasientinformasjon som pasienten skal få under oppholdet på vår avdeling, og på vår hjemmeside hnt.no.

Der finnes også kontaktinformasjon til Amathea som er en gratis helsetjeneste til alle som ønsker å snakke med noen om abort og graviditet – før, under og etter. Våre prosedyrer og pasientinformasjon tar utgangspunkt i nasjonal veileder for gynekologi.

Vi vil beklage opplevelsene pasienten har hatt hos oss vedrørende spontanabort. Vi vil nå på nytt gå gjennom våre prosedyrer ved spontanabort for å unngå at dette skal skje igjen. Vi er også disponible for en gjennomgang av saken med den unge kvinnen hvis hun ønsker det.»

Dette sier skolen

I en e-post til P3.no skriver rektor Sissel Dyrstad, ved Snåsa barne- og ungdomsskole, at hun ikke kommenterer enkeltelever, men at skolen forholder seg til undervisningsmålene i læreplanene som gjelder. Hun viser til kompetansemålene for 10. klasse i naturfag fra 2020, der det eneste som omhandler abort, lyder som følger:  

«Eleven skal kunne formulere og drøfte problemstillinger knyttet til seksualitet, seksuell orientering, kjønnsidentitet, grensesetting og respekt, seksuelt overførbare sykdommer, prevensjon og abort.» 

Dyrstad forklarer videre at de ansatte ved skolen samarbeider med den lokale helsestasjonen og legestudenter, som årlig gjennomfører seksualundervisning ved skolen. 

Foto: Astri Aspen

Journalist: Ingvild Sørnes

Hei!

Så kjekt at du har lest saken min.

Tidligere har jeg skrevet om Kine som bor i Norges eldste kollektiv, TikTok-ere som liker best å handle brukt og Herman som flyttet inn i båt uten å kunne seile.

Har du tips til noe jeg bør skrive om?

Send gjerne en mail til ingvild.sornes@nrk.no!


Siste fra P3.no: