Hva nå, Sigurd Julius?

Sigurd Julius vant Urørtfinalen på Samfundet i Trondheim onsdag. Hva kan den ferske vinneren vente seg i tiden som kommer?

Sigurd Julius vant Urørtfinalen 2014 og ligger for øyeblikket og sover ut lykkerusen fra gårsdagen, men hva kan egentlig den ferske vinneren forvente seg av året som kommer?

Les også: Høydepunktene fra Urørtfinalen!
Les også: Sigurd Julius er Årets Urørt

– Målet er å alltid klare å skape noe bedre

– Akkurat nå skal vi ta oss «en liten en», svarte en tydelig overveldet Sigurd like etter at Storsalen var tømt. Noen større planer for året som kommer har han foreløpig ikke. Det er det heldigvis andre som kan svare bedre på.

Sigurd Julius mål har aldri handlet om anerkjennelse eller utsolgte konserter, men heller å lage musikk som setter i gang folks følelsesapparat. I kveld klarte han begge deler og har nå en spennende tid i vente som Årets Urørt 2014.

Pekepinn på Sigurds fremtid

For et år siden var det Arif som stod på scenen som en av fem finalister. han vant publikum og dommernes hjerter og stakk av med tittelen Årets Urørt.

I går kveld ga han kronen videre til visepopsangeren Sigurd Julius og beviste også hvorfor han har båret på den gjeve tittelen i et år da han åpnet årets finale med et brak. For den tidligere urørt-vinnerens år har vært svært innholdsrik. Det kan kanskje sette en pekepinn på hva den ferske Urørtvinneren kan forberede seg på.

– Det beste med å vinne Urørt er jo at jeg får muligheten til å leve for det jeg elsker å gjøre. På den andre siden har hele opplevelsen vært preget av både elsk og hat. Å se hvordan musikkbransjen fungerer er tøft, og man innser jo at det til syvende og sist også er en business på de samme premissene som alt annet, fortalte Arif i et tidligere intervju med P3.no.

Platekontrakt på etterfesten

Arif ble raskt plukket opp etter fjorårets finale. Ja, så fort at han ikke rakk å feste ferdig engang før han fikk platekontrakt på etterfesten på Samfundet den kvelden. Det ble dermed en mer skjebnesvanger aften enn de fleste hadde forventet, og satte startskuddet for et lysende år som vinner av landet største scene for undergrunnsmusikk.

– EMI har stort nettverk, og gjør det lettere for meg å komme i kontakt med folk jeg kan jobbe med fremover. Jeg føler at jeg har fått lagt et godt grunnlag nå, men vil slippe en ny EP før albumet, slik at folk kan få muligheten til å bli skikkelig kjent med meg og musikken min, og jeg kan utvide fanbasen før jeg slipper noe album, uttale Arif i etterkant av signeringen.

– Sigurd Julius appellerer bredt og har fantastiske tekster

Og så gjorde han. I november 2013 kom den planlagte EP’en Aldri&Alltid som huser låta «Hun bruker meg» som er lista på P3 og som Arif viste live på TV for første gang i går kveld. EP var en slags oppsummering på det absurde året for artisten som egentlig hadde tenkt å gi seg som rapper.

– Albumet ble akkurat som vi planla, kanskje hakket bedre også faktisk. Jeg er veldig fornøyd med responsen og overrasket over hvor bra folk så ut til å ta det nye uttrykket, sier Arif.

Andre favoritter

For også i år vanket det viktige bransjefolk på Samfundet, under finalen som både hyller og viser frem noe av det ypperste innen ny, norsk musikk. Noen av dem var Bjørn Rogstad og Silje Borgan fra henholdsvis Universal og Warner. I fjor var de sammen om den mye omtalte Arif-signeringen på Urørt-etterfesten. I år er de her som konkurrerende hoder fra hvert sitt selskap.

– Personlig synes jeg Farao var best live

– Jeg er her først og fremst for å se på finalistene og følge med på hva som skjer. Personlig synes jeg Farao var best live og må si jeg ble overrasket over henne. Da vi signerte Arif i fjor hadde vi bestemt oss på forhånd og EP’en hans Kom så tok Færdiih var en av de mest spilte på listene mine i forkant av finalen. Vi ser jo etter artister som har substans og som vi tror kan ha et liv som artist også utenfor Urørt, forteller Bjørn.

Bjørn og Silje satt under finalen og veddet på at Sigurd Julius kom til å vinne. Likevel var det ikke Årets vinner som var deres personlige favoritt.

– Sigurd Julius appellerer bredt og har fantastiske tekster, men jeg satt og heiet på Carnival Kids i smug. Alt i alt har alle har vært bra og vi i Warner har, uten at jeg kan nevne navn, snakket om flere av årets finalister, innrømmer Silje.

Vet hva som skjer

De to bransjefolka er klare i svaret på hva som kommer til å skje med Sigurd Julius i tiden som kommer.

– Sigurd kommer til å få en del telefoner i kveld og i natt og han kommer til å komme i en fase der han blir litt forvirra på hvem han kan stole på og så videre, men han kommer til å lære det ganske fort. Han kommer til å oppleve en merkbar forskjell på livet og mange begynner nok allerede på nachet. Til slutt er alt er opp til han selv og han være forberedt på å drive sin egen motor, sier Bjørn.

– Vi gjør de tingene artistene ikke er så gode på

Silje er enig og presiserer viktigheten av hvorfor plateselskapene er her. De ferske artistene vil oppleve en overraskende stor oppmerksomhet i det de vinner som roer seg like overraskende fort.

– Da er det viktig å ha et apparat rundt seg som vet hvordan man kan få maks ut av den bråe oppmerksomheten. Med Arif var det viktig å snakke med han om hva han vil videre. Han ville for eksempel bytte navn og skifte retning, og det søttet vi fullt ut. Mange fødes som artist på Urørtfinalen, og vi gjør de tingene artistene ikke er så gode på, sier Silje.

Se videoene fra Arifs vinnerår

Etter finalen ble Arif booket til bransjefestivalen Bylarm, og sommeren etter spilte han på en rekke festivalen blant dem Slottsfjell hvor han gjorde denne lekre P3 spanderer-giggen:

Arif fylte også Parkteateret i Oslo til randen, da han holdt konsert der i desember: