– Dette er utrolig stas, sier vokalist og cellist Edvard Valberg om prisfangsten under Spellemannprisen.
– Først å bli Årets Urørt i fjor, som er en nykommer- og undergrunnspris, til å vinne en Spellemann – symbolet på den etablerte musikkbransjen, på litt under ett år. Det er helt uvirkelig.
– Det er også litt ekstra festlig at noen drittunger som oss stakk av med prisen foran kjemper som Kaizers og John Olav Nilsen.
Seiersbeskjed på sms
Ett år er gått siden Honningbarna ble Årets Urørt. Det har vært et år med opplevelser i fleng for nittenåringene fra Kristiansand:
Flere konserter enn de selv klarer å telle i Norge og i utlandet. En drøss med prestisjetunge festivalopptredener, bl.a. på Roskilde, Øya, og nå sist helg – Eurosonicfestivalen i Nederland.
I tillegg slapp de debutalbumet La Alarmane Gå i slutten av mars til gode kritikker.
Spellemann-seieren kom veldig uventa for bandet, som var midt i en konsertopptreden i Nederland da de fikk beskjeden.
– Jeg fikk sjekka mobilen litt diskré mens vi var på scenen, og fikk sms fra mamma om at vi hadde vunnet rock-kategorien. Jeg fikk sagt fra til gutta, og så var det å kjøre i gang neste låt. Det ble en veldig spesiell konsert!
Bandet tenkte de hadde en sjanse til å bli «Årets Nykommer», men det var null forhåpninger om å få prisen de kapret foran nevnte Kaizers Orchestra og John Olav Nilsen & Gjengen, i tillegg til Oslo Ess og Rumble in Rhodos.
– Fortalte dere den gode nyheten til publikum?
– Ja, og det som er greit med Spellemann, er at det er så enkelt å forklare. Du kaller det bare «Norwegian Grammy», så forstår alle konseptet.
– En Spellemanneier er noe også bestemora di skjønner, og synes er dritkult.
Se Honningbarna spille live på Lydverket:
Se flere opptak fra Lydverketkonserten her.
– Ikke like unge og dumme
Det er en enorm oppslutning blant Honningbarnas familie, og da bandet kom tilbake fra Nederland, ble de møtt med norske flagg og heiarop.
For et år siden ble vi fortalt at foreldrene stilte opp på så godt som hver konsert. Nå for tida er det ikke fullt så foreldretungt foran scenekanten.
– Begge parter kan slappe litt mer av, når det har eskalert sånn som det har gjort. Det har dabba litt av nå som de ikke lenger utgjør halve publikumsmassen, hehe.
– Vi har jo også blitt eldre, og er ikke like unge og dumme lenger.
Les om Urørtfinalen 2012:
Dette skjer på Urørtfinalen 2012
Urørt snakket med Edvard under Slottsfjellfestivalen i fjor sommer, som da fortalte at de hadde gått fra å være guttebasser til å bli mannfolk.
– Det har gått nok et halvår. Har dere blitt enda mer mannfolk siden sist?
– Nei, egentlig er vi noen åtte år gamle gutter inni oss, hele gjengen. Jeg tror ikke det kommer til å forandre seg med det første.
Ville tilstander
Edvard synes det er vanskelig å trekke ut ett høydepunkt fra året som har gått, men en av hans beste konsertopplevelser var da de spilte i Porsgrunn.
– Det var helt ville tilstander. Plutselig sto publikum på scenen, og vi på gulvet. Alle som var der sang og var en del av konserten.
-Hele bandet fikk veldig følelsen av at folkene der hadde forstått Honningbarna som konsept og prosjekt – det å fange galskapen, solidariteten og de gode tankene om hvor gøy man har det sammen.
Han legger til at de har lært utrolig mye, og fått mange erfaringer de verdsetter høyt.
– Kanskje vi setter ekstra pris på det vi opplever siden vi er så unge?
Utenlandske fans
Honningbarna har spilt en del konserter utenfor landegrensene, og fanskaren rundt omkring i Europa blir stadig større. De har hatt mange spillejobber i blant annet Tyskland, og det tyske publikummet lurer på hva tekstene deres betyr.
– De skjønner at vi er politiske, og at vi har politisk ladede tekster. Men de skjønner så klart ikke ordrett hva vi synger om.
– Men det gjør jo for så vidt ikke folk i Norge heller, før de har lest tekstene, hehe.
– Er det stor forskjell mellom tyske og norske fans?
– Du finner mange ildsjeler både i Tyskland og Norge. De arrangerer konserter selv og står på.
Edvard forteller om fyren de prata med da de nylig spilte i Hamburg.
– Han hadde sagt til sjefen sin at han trengte noen dager fri, for så å fly fra Herrenberg til Hamburg for å se oss på en bitte liten klubb. Det er veldig kult!
-Generelt er det utrolig fint at folk identifiserer seg med Honningbarna og musikken vår. At de føler seg med. Jeg vil ikke kalle dem tilhengere på den måten at de ser opp til oss eller noe.
– De skjønner greia vår og måten å tenke på, og har lyst til å ta del i det.
Spiller under Urørtfinalen
Honningbarna, som for øvrig er blitt studenter ved Musikkonservatoriet i Kristiansand, kommer tilbake til Trondheim og Samfundet på fredag for å spille under finalen. Edvard tror det blir en fornøyelig opplevelse.
– Det blir stas å treffe finalistene. Det var sinnsykt fett å spille der i fjor, så vi gleder oss til å komme dit igjen.
– Det er veldig variert og spennende i år, med alt fra dubstep til metall. Vi har våre forksjellige favoritter.
– Det er jævlig kult at alle får spilt live på TV. Det er absolutt en oppgradering fra i fjor.
– For ett år siden var dere selv deltakere, og ikke minst seierherrer, i finalen. Hvordan har utviklingen vært i ettertid?
– Vi har utviklet oss på alle mulige måter, faktisk. Det gøyeste og det viktigste med å drive med musikk, er å være ute og spille sammen og treffe nye folk.
– Man tar til seg veldig mye , og blir ikke bare en bedre musiker – men også bedre på andre områder.
Nøkkelen til suksess
Programleder i Urørt, Mari Garås Monsson, synes ikke det er rart gutta i Honningbarna har forbedret seg på flere områder siden de ble Årets Urørt.
– Det har skjedd utrolig mye for dem på kun ett år. Ikke bare har de blitt ferdig med videregående og tatt fatt på «voksenlivet», men de har gjort det parallelt med en eksploderende karriere. Med så mange konserter er det helt på sin plass at de har utviklet seg som musikere også.
Mari mener det er mange elementer som har bidratt til Honningbarnas suksess.
– Noe av det viktigste er nok det særegne og purunge uttrykket de rendyrker. I tida etter finalen i fjor hadde de medias og publikums blikk på seg og forvaltet muligheten godt. De kjører på med full guffe, og i løpet av 2011 spilte de på det meste som kunne krype og gå av festivaler.
– Norgesturné, deres vanvittige liveuttrykk, pluss at de i tillegg slapp et debutalbum til strålende kritikker har også bidratt.
– Spellemannprisen de vant beviser at Honningbarna virkelig har klart det. Det lønner seg å være dedikert!
Programlederen mener en nøkkelfaktor til suksessen, er at de ikke har bandet bare som hobby.
– De har et gjennomført uttrykk, både på plate og live. I tillegg er de ekstremt dedikerte! Alt dette bør band som ønsker å slå gjennom ta til seg.
Les om Urørtfinalen 2012:
Helt crazy!
Alt tyder på at 2012 også blir et bra år for Honningbarna, og planen deres er å fortsette på veien de allerede har kommet et godt stykke på.
– Vi skal opptre mest mulig live, og spiller inn nytt materiale fortløpende. 2011 var så uvirkelig, så det blir bare dumt å spekulere i hva som ellers kommer til å skje i tida som kommer.
– Hele dette året har vært helt sprøtt. Da vi vant Urørtfinalen sa vi at det var helt crazy, og det ordet kan vi benytte den dag i dag – det er helt crazy!