Gjennom bloggen Linniiie.com har leserne blitt kjent med ei sarkastisk, småfrekk (men morsom) og sint jente, som i tillegg til å dele sitt negative inntrykk av verden, åpent har fortalt om plagene hun har med spiseforstyrrelser og depresjon.
Andreas Øverland er kollega og venn med Molde-jenta, og nå vil han dytte litt lykke inn i et forholdsvis tomt liv. En smakebit fra den kommende serien kan du se i toppen av saken.
Se også: Episode 1 | Episode 2 | Episode 3
Sa opp jobben
I fjor høst fikk Linnéa jobb i P3, i sommer slutta hun etter ett år i Popsalongen.
– Hva skjedde?
– Jeg følte ikke at jeg mestra jobben min, og det gikk veldig inn på meg personlig hvis jeg ikke leverte det jeg følte var forventet av meg, forteller Linnéa.
– Hele tiden var jeg redd for å feile, og da ville jeg heller at stakkars Andreas skulle jobbe med noen som var skikka til arbeidet.
– Og nå skal din tidligere kollega Andreas fikse deg?
– Jeg tror ikke det går an å fikse Linnéa, men det går an å gi henne litt glede, få henne til å smile litt mer. Når du over lengre tid observerer at venner har det kjipt, går det an å gjøre noe, svarer Andreas, som kommer Linnéa i forkjøpet.
Det var Andreas som hadde ideen til serien, og Linnéa ville gjerne jobbe mer med ham, selv om hun ikke har noe spesielt sterkt ønske om å bli glad.
– Jeg hadde ikke satt TVNorge på saken om å lage denne serien, det er kun Andreas som kunne fått meg med på dette akkurat nå, sier Linnéa.
Spørsmål om psykisk helse?
Besøk helsenorge.no, og kanskje kan denne artikkelen gi deg noen svar eller opplysninger?
– Tidvis var det ganske mørkt å jobbe med Linnéa i fjor vinter og vår. Jeg så at hun hadde det kjipt og ble oppriktig bekymra. Hun er flink til å gjøre ting hun vet at hun kan, men så gjør hun ikke så veldig mye annet, sier Andreas. Jeg ville pushe grensene hennes, og nå blir det serie.
Selv mener Linnéa at hun har blitt avhengig av å ha noen mørke dager også, siden hun har blitt vant til å trives i sitt eget selskap, uten for mange planer.
– Jeg blir fort lei av folk, sier hun.
Norsk folkehelseproblem
Det siste året har vært det mest positive på mange år for 21-åringen, som fikk spiseforstyrrelser da hun var 15. Nå har hun gode og dårlige dager, og på de mørke dagene vil hun aller helst være i fred under dyna.
Da hjelper det at venner som Andreas ringer på døra, selv om han har fått beskjed om å holde seg unna.
– For meg er det viktig å være åpen og ærlig om dette, det er sjelden man kan se at en person sliter med psykiske lidelser, sier Linnéa. Mange vet ikke hvordan de skal snakke om temaet, og det er vanskelig å spørre om den hjelpa som består av noen som støtter og stiller opp, uten å stille krav eller vifte med pekefingeren.
– Ideen er å si at hvis man bryr seg, må man på et tidspunkt gjøre noe. Vi vil si noe viktig om noe som er helt ekte. Linnéa er en av de mest ekte personene jeg vet om, sier Andreas.
Sammenlignet med resten av Europa har vi bedre psykisk helse her i Norge, men likevel er psykiske plager som angst- og depresjonslignende plager, søvnvansker og redusert mestring et betydelig folkehelseproblem i Norge. Dette kommer frem i en rapport utført av Folkehelseinstituttet.
Undersøkelsen viste blant annet at 10,2 % av de som svarte hadde vært betydelig plaget av symptomer på angst og depresjon de siste 14 dagene. Av disse var 7,8 % menn og 12,4 % kvinner.
Mer om rapporten som ble lagt frem i april:Psykiske plager – et betydelig folkehelseproblem
– Blir det lettere å snakke om vår egen psyke etter serien?
– Alle kommer ikke til å snu på femøringen og komme ut av depresjonsskapet. Så lenge én gjør det, og tenker at det ikke er så farlig, har vi vunnet på det, mener Linnéa.
Mørk humor
Tv-sjef i NRK P3 Ung, Håkon Moslet, tror det er viktig å sette fokus på området med psykiske problemer.
– Mange unge ser mørkt på tilværelsen, og da vil de kjenne seg igjen i denne serien. Linnéa er en kjent stemme fra før av gjennom bloggen sin, og i serien viser hun fram nye sider ved seg selv. Hun er tøff og sårbar på samme tid. Det er litt vondt å se på, men samtidig er det en mørk humor der som gjør serien underholdende, sier Moslet.
– Hvor viktig er temaet pyskisk helse hos unge folk?
– Det er noe som ikke snakkes så mye om, men som åpenbart angår mange. Det er mye velstand i Norge, men samtidig mange unge som ikke helt ser poenget med tilværelsen. Derfor føles det veldig bra å lage denne serien.