La Linnéa leve: Episode 3

Linnéa ankommer København.
Les: Linnéa svarte i nettchat

På tross av langvarig pykologbehandling finner ikke Linnéa glede i hverdagen. Det har vennen Andreas bestemt seg for å gjøre noe med i serien La Linnéa leve.

Se også: Episode 1 | Episode 2 | Episode 3 | Episode 4 | Episode 5 | Episode 6 | Episode 7 | Episode 8

Sliter du selv, eller noen du kjenner? Sjekk disse nettstedene for mer informasjon om psykisk helse.

I forrige episode av La Linnéa Leve tok Andreas med seg Linnéa på rømmen, nærmere bestemt på danskebåten. På tross av skepsisen innledningsvis lysnet Linnéa etterhvert, og mot slutten av kvelden var alle enige om at “Ring of Fire” var en ålreit låt og at danskebåten kanskje var et hakk bedre enn sitt rykte. Særlig hvis man blandet litt alkohol inn i likninga.

Den festen som kvelden før så ut som en redningbøye, viste seg dagen etter mer å være en forbannelse. Eller som Andreas påpeker rundt midtveis “Hadde jeg visst at du ble så dårlig av tequila, hadde jeg aldri spandert det på deg”.

København viste seg kanskje ikke fra sin beste side, men det kan ingen beskylde Linnéa for å gjøre heller. Også var det dette tivoliet da.

– Jeg lærte litt av å ta med meg Linnéa til Danmark. Jeg lærte at det er dumt å drikke før man skal være aktiv, jeg lærte at det er greit å gjøre research og jeg lærte at Linnéa i dårlig humør og Linnéa i virkelig dårlig humør.. vel det er to forskjellige ting, forteller Andreas.

Samtidig mener han at det mest rørende øyeblikket han har hatt de siste månedene oppstår i ruinene av en tur ganske seint i episoden.

– På sett og vis var det verdt det, selvom jeg aldri kommer til å forsøke noe liknende igjen, sier en reflekterende Andreas.

Linnéa om egen innsats:

Jeg blir ekstremt nedstemt dagen derpå, og i sosiale settinger greier jeg ikke ta meg sammen. Det var en av mine verste “ferier” noensinne, og jeg gråt på et toalett og ville hjem. Til slutt sovnet jeg på en café midt inne i sentrum, og våknet der alene noen timer senere. Så dro jeg hjem.

53 Responses to “La Linnéa leve: Episode 3”

 1. Henning Pedersen

  Vi trenger folk som fronter psykisk helse og ufarliggjør det. Denne gang gikk det meste galt, gråvær, hangover og tivoli var stengt. Nok til å få noen og enhver deppa.

  • jarle

   det hjelper lite med solskinn, klart hode og tivoli hvis due rseriøst deppa. tror ikke helt folk fatter at psykiske problemer er ikke noe som lar seg lege som et skuddsår i hodet PANG!

 2. Kristin Hjelmeland

  Herregud, for en irriterende fyr. Er ikke rart hun ikke blir “bedre” med han i nærheten, han gjør jo nesten ikke annet enn å kritisere og mase på henne.

  • Anne Snakk

   Jøss så like dere er, du og Anders. Du maser ikke så mye men du er jammen meg god til å kritisere. Artig!

    • Anne Snakk

     Hei, Kristin Hjelmeland

     Der gjorde du det igjen. Ooooops;-P

      • Kristin Hjelmeland

       Det er jo bra at Andreas prøver å få Linnéa mer lykkelig, men akkurat i denne episoden var han sur og rakket litt ned på henne. Han gjør en bedre jobb i de andre episodene

      • Anne Snakk

       Hei, Kristin

       Jeg beklager hvis jeg har blitt oppfattet som en som rakker ned på andre. For ettertiden skal jeg være mer bevisst på signalene jeg sender ut. Kan du være grei og gi meg eksempel på denne nedrakkingen sånn at det blir lettere for meg å skjerpe meg?

 3. jarle

  jeg hadde deff slått han der fyren rett ned etter et halvt minutt. sykt deprimerende dude

  • Anne Snakk

   Ikke alle kan være like sykt perfekte som oss. Du høres ut som en jeg vil ha som venn. kjernekar og hedersmann, løsningsorientert og raus. 

           Jeg tror jeg er forelsket<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3

 4. Anonym

  Dette er både platt, dumt og tarvelig.
  Kan virkelig Nrk, i all anstendighet, stå inne for det her?
  Her lages det en “reality-serie” hvor jenta påstås å lide av depresjon.
  Har dere ikke lenger et minstemål av hva dere makter å spy ut over eteren?
  “La Linnea leve”? Hvis ikke…?
  Hun framstår ikke mere deprimert enn en furten drittunge som ikke har fått
  godteposen sin.
  Hun sitter på en benk i København og kaster brødbiter til duene, og definerer seg
  selv nederst på skalaen 1-7.
  Om hun hadde hatt minste anelse om hva depresjoner innebærer, hadde hun gjemt
  seg rimelig kjapt.
  Og dette tar ungdom for god fisk; synes hun er både kul og sterk som klarer å stå
  fram med “sykdommen” sin.
  Nei, jeg påstår ikke at hun ikke er syk.
  Men hun lider av noe helt annet enn depresjon, hvilket serien er basert på.
  Ja, jeg har sett alle episodene OG lest bloggen hennes.
  Nrk bidrar med dette til at ungdom er nær selvmord når de er litt lei av hverdagens trivialiteter!
  Dette er ikke annet enn tarvelig skitkasting rett i trynet på folk som lider av depresjon!

  • Dan Vikan

   Hvorvidt hun er deprimert eller ei har ikke så mye å si for min del, de tar opp ett viktig tema.

   å være på sitt dårligste som deprimert betyr ikke at én ikke klarer å gjøre ting, ofte så blir en apatisk for å takle det.

  • Anne Snakk

   Hei, Fysen

   Trist om du skal oppfatte serien som tarvelig skitkasting, men jeg mener det du har skrevet også kan oppfattes som skitkasting. Derfor lurer jeg på:Kan du, i stedet for å rakke ned på Linnea og hennes diagnose, sykdomsforløp og den måten hun takler det på, fortelle litt om hvordan diagnosen gjør utslag for deg i ditt liv? I folkeopplysningens navn?Det er vel lov å være mer eller mindre berørt av diagnosen i perioder av livet? Noen perioder kan kanskje være bedre enn andre. Hvilke erfaringer har du i forhold til dette?Synes du det skal bli vanlig blant spesialister innen helsevesenet å gi pasienter diagnose etter å ha sett dem på tv og lest bloggen deres, eller er det bare du som skal ha et slikt privilegium?Hva er det som får deg til å tro at dagens ungdom blir suicidale av hverdagens trivialiteter fordi de ser dette på tv? Er det ikke en mulighet for at de ser at det er andre som sliter mer- og som takler det?Jeg lurer virkelig på dette. Håper på svar!

   • Henning Jesus Christensen

    Er tydeligvis ikke alle som har tålt å bli “pampered” i “hue og ræva” gjennom hele barndommen. Tror nok som forelder jeg hadde kjent det som en smule problematisk når avkommet sitter på fjernsynet syter og gnåler og generelt fremstår som et tafatt og litt smådumt nek.
    Kjenner et par folk som er pr.def. klinisk deprimerte og de flyr ikke rundt på danskebåten å syter og klager. De sitter mesteparten inne i leiligheten og er for deprimerte til å se andre mennesker eller gjøre noe som helst kreativt for den saks skyld. De klager heller ikke som små bortskjemte drittunger. Eneste gangen han ene har klaget er da han ble funnet når han forsøkte å ta livet av seg og de klarte å stoppe det.
    Så, hun er sikkert litt deppa over å ha mistet eye-liner`n, men faen ikke mer enn de aller fleste andre, men hun er derimot kjedelig, tafatt, sytete, bortskjemt og hun virker også ganske dum.

    • Anne Snakk

     Hei, Henning Jesus.

     Jeg skjønner ikke poenget ditt. Har du lest det jeg skrev før du svarte? Mener du at foreldrene til et barn som har spiseforstyrrelser og depresjon synes det er problematisk hvis barnet deres bidrar til å skape blæst om psykisk sykdom? Jeg tror (ren synsing, altså, jeg vet) at foresatte til barn med psykisk sykdom har levd gjennom noen vinterstormer sammen med unga sine og da er ikke en netttv-opptreden ille. Spesielt ikke når Linnéa fremstår som så ekte som hun gjør i serien. Det krever ryggrad å stå fram med de mørke sidene sine. (eller sutrete som du så elegant formulerer det)

     At du synes Linnéa fremstår som sytete, gnålete, generelt tafatt og et litt smådumt nek får være din sak. At du velger å skrive det på et kommentarfelt på nettet sier dessverre mye om deg.  

     Siden du kjenner et par folk som er pr.def. klinisk deprimerte (er det noe legen har sagt til dem? “Du, min gode mann, er pr. def. klinisk deprimert?) og selv vil fremstå som en med peiling så lurer jeg på hvorfor du ikke tar med deg disse klinisk deprimerte ut og er aktiv sammen med dem. Det er kanskje en dårlig ide, men mange har den erfaringen at det kan hjelpe å “mase” litt sånn som Anders maser på Linnéa. Eller synes du det er en bedre løsning at de stort sett sitter inne i leilighaten sin og er deprimerte helt til de er friske og vil komme ut? Er depresjon sånn at du enten har det (og da skal du sitte inne i leiligheten din) eller at du ikke har det (og da er du blid nesten hele tiden og ute blandt folk og innimellom bare sutrer pittelitt?

     Jeg vet ikke hvor deppa du blir når du mister eye-linern´, men på meg så kan det virke som det er et godt tips at du har flere eyelinere linet opp hjemme sånn at du slipper å bli like deprimert som Linnéa er når du mister din. 

    • Øyvind W.

     Så fint at du “kjenner et par som er deprimerte” og føler du kan generalisere alle de millionene av mennesker som sliter over hele verden. Hvem trenger psykologer når vi har deg.

 5. NRK

  Hei dere.
  Vi setter stor pris på engasjementet. Det er lov til å mene at serien ikke faller i smak, men vi oppfordrer – som alltid – en god tone i kommentarfeltet og personhets skal unngås. Bruk sunn fornuft, godfolk.

  Mvh
  Ali, vaktsjef P3.no

 6. ingvild kløvstad

  jeg lurer på om det er litt tilgjort. en sånn “rolle” hun har kjørt seg fast i, også har det bare blitt sånn.jeg tror linnea kommer til å vokse det fra seg… det jeg også tenker på er at..hvis hun ikke hadde vært så hei dundrande pen så hadde den serien her aldri fantes. . det er noe med deg linnea som er fasinerende og interessant.

 7. Karen S. Houge

  Utrolig fin/viktig serie.
  Kan se for meg at mange kjenner seg igjen i Linnea. Digger han Andreas! “Det så umiddelbart veldig stengt ut…”
  Elsker vignetten btw! 🙂 Godt jobba!

 8. Anonym

  Sitter med litt ambivalente følelser for serien og Linnea. Det belyser et viktig tema, men er litt usikker på hva som kommer frem og hvordan det blir mottatt. Og lett tenke at det er litt tilgjort siden det tross alt skal være litt underholdende. 
  At linnea sliter, har slitt med depresjoner tviler jeg ikke på, men hvorvidt “kjendisstatusen” bidrar til at hun blir bedre eller om det blir en rolle hun føler hun må ha lurer jeg på.  Så er det jo lett og tenke at ei jente på 21 år som blir kåret til Norges mest sexy av herremagasinet mann, kan det neppe være så synd på. Og det ser jo ut som hun klarer og melke kua ganske greit med all oppmerksomheten hun får. Da vil jeg minne på at depresjon kan ramme alle uansett bakgrunn og sosial status. Og selv om man er deprimert blir man ikke helt evneveik, dette er kun når sykdommen er på sitt verste man mister “normal” funksjon. Da er en venn som Andreas god og ha, selv om man ikke helt vet hvordan man skal håndtere situasjonen er det viktigste at man prøver.Savner kanskje litt mer fakta/info om sykdommen i serien, for det er lett for uvitende og ikke helt forstå hva det vil si og være deprimert, og lett oppfatte det som sutring og negativ holdning.Hun skal ha respekt for og ha klart og cashe inn på sykdommen, de fleste andre går i tap med diagnosen. I verste fall seks fot under.

 9. Vegard Minde

  Jaja det er jo bra å vere i kontakt med sine følelser. 

 10. Anonym

  Jeg tror jeg og Linnea er på to vidt forskjellige planeter… been there don that… enden på visafor meg ble: et mer nyansert syn på livet enn det fremkommer i serien.. jeg blir rent deppa av å se på… men det handler om bølgelengden man er på og jeg er ikke på den som serien omtaler.

  Jeg håper for guds skyld at vi får litt mer ala utropet om “BLOMSTER”… er mye fint og godt å glede seg over i et liv, ingen er skapt til å sitte fast i en for det mest nedtrykt, pessimistisk og deprimert boble… det tenderer til å gå dårlig i lengden.

  Lykke til Linna!

 11. Nicolai Oseid Lyche

  Ganske fantastisk at det faktisk er folk som mener at hvis en er deprimert, så skal man sitte hjemme og se i en vegg. Og hvis man faktisk reiser seg opp, og prøver å gjøre noe med det, så er det umulig at man er deprimert. 
  Finnes mange former for depresjon vettu, ikke bare de som ikke greier å se for seg annet enn en tidlig død, som kan si de er deprimerte. 

 12. Anonym

  Med all respekt… at barn i dag ikke bare må ha alt servert men også plassert inn i munnen , vel.. det er som å våkne opp i filmen idiocracy. Hvorfor er det så viktig å “fronte” alle mulige problemer… på en gang? Blir folk født med eksistensielle problemer for tiden eller? Jeez.. 

  • Anonym

   Ja, folk blir født deprimerte, og det er forsåvidt ikke noe nytt fenomen.

 13. Haavard Knudseth-Michalsen

  Det er vel og bra at venner bryr seg, og at de vil kun det beste. Men dette er bare dårlig underholdning. Sett de tre første episodene nå, og er sjokkert hvor lite Herr Øverland har satt seg inn i Linneas sykdom. Blir provosert over hvor masete og hvor lite empatisk han er til tider. Jeg skjønner ikke hvordan han kan sjenke full et ustabilt menneske på danskebåten, alkohol forsterker sinnstemninger begge veier. La profesjonelle ta seg av behandlingen! Og så kommentere hvor mye mat hun har tatt?? og til dere lenger ned i kommentar feltene som kommenterer stemningsleiet til Linnea, har dere vært deprimert og kjent hva dette gjør med deg? Synes Linnea er tøff som åpner seg slik, men klarer meg fint uten Herr Øverland, som ikke har peil, på det han prøver på.

  • Trine Standerholen

   Jeg ser hvor du kommer fra, og kan delvis være enig. Samtidig er det jo mange i Øverlands sted i hverdagen; mennesker som prøver å hjelpe en de er glad i, uten helt å vite hvordan de skal gå frem. Jeg synes dette er en god serie, fordi den viser livet slik det kan fortone seg, både for den som forsøker å finne tilbake til livsgnisten, og for vennen som bryr seg og prøver å hjelpe. Det er jo strengt tatt ikke noe fasitsvar på hvordan en finner det som kan hjelpe. Noen ganger kan livet i seg selv være den beste formen for “terapi”; forskjellige ting hjelper for forskjellige mennesker, og i forskjellige livsfaser.

  • Øyvind W.

   Mhm, er jo mange steder du kan få svar på hvordan du kan hjelpe et menneske som sliter eller har en fysisk sykdom… hva du skal og ikke skal si… kanskje særlig når du lager et TV-program…

 14. Anonym

  En tur med Danskebåten kan gjøre hvem som helst deprimert. Been there!

 15. Anonym

  har du depresjon så kommer du deg ikke ut av leiligheten, det er ikke et valg liksom! alkohol utløser depresjon ikke nødvendigvis neste dag men dagen etter der igjen. Avhengig av hvor mye som drikkes varer depresjonen. De som drikker sprit må gå over til øl/ vin om de vil fortsette å drikke. Å bli avholds er aldri noe tema, da skal du ha en alvorlig sinnslidelse. Ensomhet er også en del av årsaken, men en må skille mellom angst og depresjon. Det siste innebærer bare at du ikke kommer deg til butikken eller ut å trene. Trening hjelper mye mot depresjon, men husk at når du føler deg i knallform kommer som regel lysten på fest veldig ofte. Så det gjelder å finne en balanse mellom alt, samtidig er det lykkepiller en kan få også. En kan få depresjon uten å ha drukket også, men den er mye mildere av seg og er bare sånn at du blir litt mutt eller tafatt noen ganger. Men en ting er sikkert du blir nødt til å begynne å trene og det må du fortsette med resten av livet. depresjon blir en aldri kvitt. opplevelsen av å være ute på ski f.eks med hodelykt helt alene på fjellet. Da er du psykisk i en bedre tilstand enn de aller fleste på jorda. og det er gratis;)

  • Øyvind W.

   Hva i alle dager snakker du om? Vær så snill å ikke skriv lange innlegg om ting du åpenbart ikke vet noe om.

   • Anonym

    Disqus generic email templateden harde fakta er ofte sannheten, ikke alle tåler dagens lys. åpenbart for deg er vel en klisje for andre. ber du meg frastå skrive lange innlegg så skriv sjøl da monkey head. Du vet alt du og kan sikkert alt også, jobber du i nordsjøen?

  • Sara Sørnes

   Du kan tydeligvis ikke mye om sånt! Hahaha herregud. Depresjon er INDIVIDUELT.

   • baathavna

    mja men det er problem uansett og du kan ikke ha kose depresjon. jeg står for å unngå alkohol som er en rettelse fra min tidligere kommentar. det er overhode ingen tvil om at alkohol utløser depresjon. det kan sikkert være andre årsaker men de har ikke jeg anelse om. det jeg prøver å si er at trening gir en slags rus hvis ikke hadde ikke folk giddet å trene.det holder ikke å dusje eller drikke te, du må ut å fysisk utsette kroppen for aktivitet det sier jo legene rett ut om du spør de.

 16. Daniel Aalien

  Andreas må skjerpe seg. Null forståelse, jo. Bare masse mas om hvordan hun føler seg.