Leo tar valget: Miljø

I sin nye miniserie skal førstegangsvelgeren Leo Ajkic de kommende ukene utforske oljeboring, ostetoll og tigging.

Battle: Unge Venstre vs Unge Høyre

I første episode av “Leo tar valget” er temaet oljeboring. Bør vi drive oljeboring i Lofoten og Vesterålen? Se videoen over for å se hele svaret fra Unge Venstre og Unge Høyre.

sveinung-rotevatn-Venstre

partisvar-bullet-vSveinung Rotevatn
Leder i Unge Venstre

 

“Det å bore i et så sårbart havområde kan kanskje gå bra, men dersom det ikke går bra er konsekvensene for naturen og fisken så store at vi må si nei.”

partiportretter-256-paal-joakim-sandoy

partisvar-bullet-hPaul Joakim Sandøy Leder i Unge Høyre

 

“Vi skal si ja fordi verden trenger energi, og Norge trenger velferd. Dette vil ikke ha negativ klimaeffekt fordi norsk gass er en del av klimaløsningen”


Dette mener de andre ungdomspartiene:

Andreas-Halse-SV

Andreas C. Halse
Leder i Sosialistisk Ungdom

Å løse klimakrisa er helt grunnleggende for å sørge for menneskenes overlevelse. Vi ønsker en folkelig klimapolitikk med fokus på nye arbeidsplasser, bedre og billigere transportløsninger og mer effektive energikilder.

Vi sier nei til oljeboring i LoVeSe fordi oljeindustrien setter rekord i investeringer hvert eneste år mens industrien på land sliter. Vårt nei til oljeboring i nord er et ja til titusenvis av arbeidsplasser innenfor fiskeri, treforedling, aluminium og møbelindustri.

 

“Å løse klimakrisa er helt grunnleggende for å sørge for menneskenes overlevelse.”


eskil-pedersen-auf

partisvar-bullet-aEskil Pedersen
Leder i AuF

Arbeiderpartiet går inn for at det gjennomføres en konsekvensutredning av petroleumsaktivitet i områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Vi mener politikk må baseres på kunnskap. En konsekvensutredning kan blant annet gi oss mer informasjon om hvilken risiko oljeutvinning kan ha for miljøet og fisken.

Lofoten og Vesterålen er blant våre aller kjæreste naturperler, og kysten der er hjem for store fiskebestander som utgjør næringsgrunnlaget for store deler av lokalbefolkningen.
Arbeiderpartiet vil ikke gamble med miljøet eller fisken. Derfor sier vi ja til mer kunnskap ved å få en konsekvensutredning. Et ja til konsekvensutredning innebærer ikke at områdene åpnes for slik virksomhet, fordi spørsmålet om en eventuell åpning av områdene skal behandles av landsmøtet i 2015 etter konsekvensutredningen.

 

“Arbeiderpartiet vil ikke gamble med miljøet eller fisken. Derfor sier vi ja til mer kunnskap ved å få en konsekvensutredning”


Seher Aydar, leder i Rød Ungdom

partisvar-bullet-rSeher Aydar
Leder i Rød Ungdom

Lofoten og Vesterålen er et av verdens mest produktive, men samtidig et av de mest sårbare havområdene. Både leting, utvinning og transport av olje er risikabelt for fiskeriressursene og miljøet i havet. Det er ikke plass til både fiskerinæringen og oljeindustrien på den smale sokkelen utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Oljenæringen vil ikke komme i tillegg til de næringene vi har her allerede, den vil komme på bekostning av den.

Olja kan ikke vare evig. Vi trenger en omlegging av norsk industri, slik at utfasing av petroleumsvirksomhet og strengere krav til utslippskutt ikke går ut over sysselsetting og verdiskapning. Vi bør heller satse på fornybare næringer for langsiktige og trygge arbeidsplasser. Vi har valget mellom å ha en kontrollert utfasing eller om å vente til olja er slutt og det er for seint å løse klimaproblemet. Vi må tenke langsiktig og velge miljø.

“Olja kan ikke vare evig.”


Ingrid Ophaug Dahl (Foto: Monica Løvdal)

partisvar-bullet-mdgIngrid Ophaug Dahl
Talsperson i Grønn Ungdom

Vi jobber for en klimapolitikk som stemmer overens med vitenskapen. Hvis vi skal klare å kutte klimagassutslippene så mye som FN anbefaler for å unngå alvorlige og uopprettelige klimaendringer, må nesten all oljen og gassen vi har funnet ligge under bakken. Da vil det være galskap å åpne de mest sårbare og verdifulle områdene vi har, nemlig Lofoten, Vesterålen og Senja.

I stedet ønsker vi å stanse investeringene i stadig mer global oppvarming gjennom oljevirksomhet, og heller begynne å fase ut oljevirksomheten i Norge. Vi vil skape en fornybarrevolusjon i Norge ved å utvikle nye former for produksjon av energi, og fortsette med en bærekraftig forvaltning av fiskeri- og skogressurser.

“Vi vil skape en fornybarrevolusjon i Norge ved å utvikle nye former for produksjon av energi”


partiportretter-256-sandraborch

form3-spSandra N. Borch
Leder i Senterungdommen

For å nå klimamålene kan vi ikke ta opp all oljen og gassen i Norge. Da bør vi ta opp den oljen og gassen som har minst risiko for annen industri eller miljøet, og la det som ligger i Lofoten og Vesterålen, noen av fiskeindustriens mest sårbare områder, ligge der det ligger.

“For å nå klimamålene kan vi ikke ta opp all oljen og gassen i Norge.”


Elisabeth-Loeland-krfu

partisvar-bullet-krfElisabeth Løland
Leder i KrFU

Lofoten og Vesterålen er hjemmet til verdens siste store torskestamme. Noen sier man må knuse egg for å få omelett, men hvis man knuser alle eggene får man ingen kyllinger, og heller ikke flere egg.

Nord-Norge trenger arbeidsplasser, men løftene om arbeidsplasser er ikke særlig troverdige. For eksempel er det nesten ingen arbeidsplasser i Sogn og Fjordane i dag, selv om det er oljevirksomhet der. Alle oljearbeiderne flys inn fra andre steder. Vi må skape arbeidsplasser i Nord-Norge på andre måter.

Vi må utvikle arbeidsplasser og teknologi for framtida. Olje er ikke framtida. Verden har funnet mer olje enn vi kan bruke hvis vi skal nå klimamålene, da kan den oljen som ligger i et av verdens viktigste fiske-områder få bli liggende på havbunnen.

“Hvis man knuser alle eggene får man ingen kyllinger, og heller ikke flere egg”


Himanshu Gulati, formann i FpU

partisvar-bullet-frpHimanshu Gulati
Formann i Fremskrittspartiets ungdom

Norge har 40-år med sukesshistorie hvor olje og fisk har sameksistert uten problemer og skapt enorme verdier for landet. Norske petroleumseksperter er også verdensledende i teknologiutvikling. Vi burde alle være stolte over dette.

Nord-Norge er en fantastisk landsdel med store muligheter. Til tross for dette så opplever Lofoten og Vesterålen at ungdom som flytter bort for å ta utdannelse ikke flytter tilbake når de er nyutdannet. Dette er på grunn av en mangel på nye, spennende arbeidsplasser. Fremskrittspartiet vil la Lofoten og Vesterålen ta del i industrieventyret resten av landet har hatt siden 70-tallet. Oljeaktivitet vil gi landsdelen mange nye arbeidsplasser for både fagarbeidere og ungdom med høyere utdanning. Det er også vitkig at aktiviteten er så trygg som mulig, og vi stiller derfor strenge krav til sikkerhet. I dag er det lite beredskap i landsdelen mot feks skipsulykker, men dersom vi tillater oljeboring er det pålagt å ha beredskap tilgjengelig.

“Norge har 40-år med sukesshistorie hvor olje og fisk har sameksistert uten problemer.”

Valg-header-1150

29 Responses to “Leo tar valget: Miljø”

 1. Miljøpartiet De Grønne

  Verden trenger energi, ja. Men energi basert på olje går utover verdens fattigste som blir hardest rammet av klimaendringene. Det vil også gå utover oss med mer ekstremvær, høyere matpriser, større flyktningestrømmer og mer internasjonal urolighet. Verden trenger fornybar energi, ikke olje!

  Hurra for Ingrid! Godt valg, Leo! #stemgrønt

  • Ståle Norum

   Sympati for de fattige? Var det ikke dere som hadde en fyr på debatten på literaturhuset som ville at afganere feks måtte forbli i afganistan og være fattige siden det forurenser mindre enn at de får kommet hit og forbedret livene sine?!

   Uansett hvem det no var for en galing så er jeg helt uenig.
   Stem grønt, stem Venstre! 🙂

 2. Jonas Fløde

  Arbeiderpartiets argument om å ikke gamble med naturen burde bety et nei til konsekvensutredning. Loven tillater ikke å bore etter olje før man har gjennomført en konsekvensutredning. Vil man ha mer kunnskap kan man gjennomføre en kunnskapsinnhenting, som vi allerede gjør, og andre del av den vil bli lagt fram i høst. Eller en forvaltningsplan, som man har gjennomført to ganger allerede. Dessuten har vi tonnevis med kunnskap allerede. Hvilken kunnskap mangler de?

 3. nillemor

  En kan ha både Fisk og Olje…Verre er det med alle Miljøbombene som slippes lovlig ut i våre vann og Havområder..Eks.er Kvikksølvskipet som må taes Opp fra sjøen snarest.

 4. sindrevenstre

  “Norge har 40-år med suksesshistorie med olje og hvor fisk har delvis blitt lidende for dette”, burde vel vært artikkelens siste sitat? Nordsjøtorsken har fått endret arveegenskaper som følge oljesøl i Nordsjøen mener jeg å huske å ha lest.

  Bestanddeler i oljen er negativt for fisk selv med små utslipp over tid. Noe som foregår hele tiden der det utvinnes olje. Det er umulig å unngå at det lekker ut litt. Den store katastrofen kommer kanskje ikke, men om den kommer så vil den tas kål på mye som ikke lar seg rette opp vi LoVeSe.
  De små utslippene er der hele tiden, og i LoVeSe vil de gjøre enda mer skade enn i Nordsjøen.

 5. Ingar Sagedal Bie

  Noen sier at røyking er farlig. Arbeiderpartiet ønsker å konsekvensutrede dette. Samtidig vil Ap selge mest mulig tobakk, og på den måten få råd til best mulig kreftbehandling, i tilfelle det viser seg at røyking faktisk er farlig.

 6. Odinel

  Så kalte “grønne kjemikalier” som blir brukt i oljeborring skader fisk. Det har blitt bevist at gytemuligheten til fisken blir betraktlig nedsatt, med fare for full stopp. Hent olje en annen plass en LoVeSe!

 7. Eivind Fjeld Schjerven

  hvis vi får en blåblå regjering til høsten trenger vi all den olja vi kan få, om man skal tro på alle millionene de skal spytte inn i helsevesenet og skatteletten den suger inn velgere på.

 8. aurebu

  Konsekvensutredning fra AP vil inneholde det som AP ønsker at folket skal se, slik at de kan gå i gang og hente opp oljen i lofoten. FRP er i allefall ærlig nok til å innrømme at de tenker penger, selv om bløffen om at de skal være miljøvennlige er alt for gjennomskinnelig. Eneste måten å sikre at naturressursene i Lofoten forblir naturressurser og ikkje naturkatastrofe er å nekte borring etter Olje der.

 9. bh456

  En rødgrønn politisk suppe nærmer seg slutten ,,,

  Bjørn Haugaard

 10. 370721

  På meg så virker denne fyren noe forstyrret. Hvorfor har han kommet fram i rampelyset. ?

  • Tore Berg

   I håp om at det kan bidra til å skaffe rødgrønne velgere.

  • Blueline3000

   Godt spørsmål. Forstår ikke hva NRK mener med å bruke ham som kjendis. Han er vel en flykning fra krigen Bosnia-Hercegovina som foregikk på 1990 tallet. Den krigen ble jo avsluttet. Så er han her i landet fremdeles, uten lenger å ha behov for beskyttelse. Da må det være noe galt med asylpolitikken. På meg så virker han usympatisk, nonchalant og brautende.

   • oliver

    På meg virker du som en sta gammel rasist uten noe fornuftig å si om miljøet i lofoten.

 11. Tore Berg

  Ha, ha, dette er bare så utrolig forutsigbart. Er det noen som tviler ett sekund på at Leo kommer til å “bestemme seg” for å stemme rødgrønt, sånn i passelig tid for at NRK tror det kan påvirke valget for de unge?
  Tror du vil få ekstremt høye odds på noe annet. En del politikere og mediefolk hånlo av Carl I Hagen og hans “ARK”. Vel, det er bare å innse at det var spot on… .

 12. run-ri

  La gyte området til Torsken være i fred i Lofothavet!
  Ikke la dem rike i Oljestyret få viljen sin!

 13. lofotfisker

  Nå må folk roe seg med mas om utslipp og konsekvenser! Prøv heller å være løsningsorientert for et samspill mellom fiskere og oljenæringen. Den egentlige problemstillingen handler om seismikk, ikke “blowouts” og klimagass-bullshit. Slutt å bruke grunnløse argumenter som “skremselspropaganda”. Hvem sier at petroleumen utenfor LoVeSe er tykk svart grøt som dreper alt på sin ferd? Vil det bli en større fare for utslipp, enn det er pr dags dato? Nå går det daglig russiske rustholker med tonnevis av tungolje ombord rett forbi disse verneverdige områdene, disse utgjør en mye større trussel en norsk oljevirksomhet. Det vil ikke være tilfelle med oljevirksomhet i dette området.
  Det blir for dumt å si “Det er fali det” og takke nei til en konsekvensutredning.

  Sånn jeg ser det er utfordringen å få et godt samspill mellom fiskere og oljenæring, hvor fiskerinæringen har prioritet. Oljen må komme på VÅRE premisser. Nå har ikke jeg så alt for mye greie på seismikk og oljevirksomhet, men hadde oljenæringen kunne lovet at seismikken ikke skulle komme i veien for fiske, at fiskerene slipper til nært installasjonene og at installasjonene ikke tar opp viktige fiskefelt, da har de min stemme! Men før den tid, FUCK OFF!

 14. Jon Magne Gabrielli

  Oljeboring eller ikke? Blir vel litt som om en velger å tenke kortsiktig og vinne en fotballkamp, eller om en vil bygge et lag, våge å la en spiller få sårt tilstrengt hvile, og bruke denne spilleren senere. Da kan en vinne hele serien. 🙂 sånn er dt vel med oljen og. Tar vi ut en kortsiktig gevinst nå, ødelegger vi for en evigvarende fiskeressurs. Oljen blir faktisk ikke borte heller, selv om den må ligge til vi kan hente den ut på en trygg måte, og kanskje også kan rense avgasser og annet slik at den ikke vil ødelegge klimaet vårt heller. 🙂