Lynch som muse

Urørtfinalistene Machine Birds liker det litt freaky.

Da duoen Machine Birds ble kåret til Ukas Urørt ble de omtalt som noe av det vakreste som kom fra Urørt i 2010.

Gleden var da stor hos Maria Skranes og Marte Eberson, da Machine Birds ble plukket ut, noe som betydde svært mye for dem. Nå er de i selveste Urørt-finalen med sin dempede poplåt «One Last Try».

På onsdag opptrådte Machine Birds live i Popsalongen. Se video øverst i artikkelen!

[audio:https://p3.no/wp-content/uploads/2011/01/One-last-try.mp3|titles=Machine Birds – One Last Try]

Gleden er selvsagt ikke mindre nå som bandet er finalister. Marte Eberson står for synthen og alle lydeffektene i duoen og hun ble vanvittig overrasket da Machine Birds gikk videre etter Urørt-duellen mot Fort Boyard i Popsalongen.

– Det var oppriktig sjokkerende. Vi hadde ikke forventet det i det hele tatt og var sikre på at Fort Boyard skulle vinne forteller, Eberson.

Machine Birds skal kjempe mot Forza, Honningbarna, Oslo Ess, og Brighton i Urørt-finalen. Finaleplassen betyr mye for jentene i duoen.

– Det viser at folk synes vi lager bra musikk. Det betyr jo alt egentlig, det er en pådriver for å fortsette å holde på med det vi gjør, sier Eberson.

Les også: Forza gleder seg MYE!

Se Marte Ebersons reaksjon da Machine Birds gikk videre etter duellen.

Hverdagslige historier

Machine Birds spiller musikk som er mystisk, skjør og vakker. Sammenlignet med noen av de andre finalistene som Honningbarna og Oslo Ess som er relativt harde, så skiller Machine Birds seg ut. Hvordan skal den rolige låta «One Last Try» klare å smelle til mot de andre i finalen?

– Hvordan skal de hevde seg mot oss, utbryter Marte Eberson.

– Det finnes masse forskjellige typer sjangre av musikk. Rock, pop, rolige låter, raske låter, rap, alt er jo så forskjellig. Låtene i finalen er også ganske forskjellige, så må man jo bare stemme på den låta man synes er best, uansett om den har et rolig eller sakte tempo, sier hun.

Maria Skranes er vokalist i Machine Birds. (Foto: Marius Strøm)

Hør alle Urørt-finalistene her!

Vokalist Maria Skranes tror at deres musikk kan være en fin avveksling hvis man vil slappe av litt.

– Kanskje noen er litt lei av den harde musikken? Vi spiller på at man skal komme inn i musikken vår. At vi forteller hverdagslige historier som man kan kjenne seg igjen i, sier hun.

Det er Maria Skranes som skriver tekstene i duoen. Hun synes det er hyggelig når hun rører mennesker med tekstene sine.

– Tekstene blir tatt ut fra mine opplevelser. De er veldig personlige for meg, men det er jo vanlige temaer jeg skriver om.

– Kjærlighet er for eksempel et tema som mange kjenner seg igjen i. Jenter som har vært gjennom brudd og slike ting kan tenke at, åh, den låta passer perfekt til hvordan jeg har det nå.

Musikk som rører deg

Når Machine Birds har konsert hender det at noen blir rørt til tårer av de vakre tonene. Marte Eberson forteller at det ikke er noe mål for dem at folk skal begynne å gråte, men at de ønsker å ta lytterne med inn i en annen verden.

– Det er ofte sånn på konsert at noen står og prater og ikke helt klarer å konsentrere seg om musikken og ikke blir helt revet med. Vi er veldig opptatt av å få med alle på vår musikalske reise uansett.

– Vi prøver å finne litt kontraster. Ja, det er vakkert og flott, men vi prøver å skape elementer som fanger lytteren sånn at man ikke bare lener seg tilbake og sovner, forteller Eberson.

Så putter vi inn noen rare lyder her og tar noen greier baklengs der for å gjøre det litt mer vårt.

Machine Birds holder på oppmerksomheten for eksempel gjennom bruk av looping av vokalen, spesielle lydeffekter og ulike effekter på vokalmikrofonen som lager forskjellig lydlandskap. Vokalist Maria Skranes forteller at de ønsker å legge til noe som ingen forventer at skal komme.

– Marte skal ha veldig mye av æren for det fine lydbildet, for det er hun som finner alle lydene og som bestemmer når de skal komme.

– Hun lager et utrolig bra bakgrunnsteppe for meg å synge på. «One Last Try» er egentlig en veldig enkel poplåt, en enkel melodi som man skal klare å huske og synge med på, men samtidig så putter vi inn noen rare lyder her og tar noen greier baklengs der, for å gjøre det litt mer vårt, forteller Skranes.

Machine Birds. (Foto: Marius Strøm)

Rolig, fint og rart

Machine Birds er inspirert av Twin Peaks, og Skranes bruker tv-serien for å beskrive lydbildet i musikken.

– Det er det mystiske og rare i Twin Peaks. Når det egentlig er en veldig streit setting, så har de putta inn alt det rare sånn at du ikke klarer å slutte å se på det når du først har begynt.

– Det er litt sånn det blir med musikken også. Du skal kunne putte inn noe kjemperart, men så skal det likevel være helt naturlig at det er der. Det gjør det mer spennende, sier hun.

Marte Eberson mener også at det som er annerledes er sentralt for Machine Birds.

– Det er viktig for meg at musikken ikke er så veldig definerbar. Alle sier at Machine Birds er litt sånn rolig, fin pop, men at det også er noe rart ved det, sier Eberson.

Gleder seg til finalen

Jentene i Machine Birds ser frem mot Urørt-finalen den 21. januar med sommerfugler i magen. Marte Eberson forteller at hun gleder seg veldig mye.

HER er programlederne!

– Jeg synes det er utrolig gøy å få være med på hele opplegget. Å dra til Trondheim og være der, at det skal komme så mange å se og høre på, og at vi skal få spille konsert der etterpå. Jeg gleder meg masse!

Maria Skranes er også spent og sier at et betyr utrolig mye for dem å komme til finalen. Finaleplassen har åpnet mange dører for duoen.

– Det har kommet veldig mye meldigner nå fram mot finalen fra folk som liker låta og vil bruke den i forskjellige prosjekter og sånne ting.

– Det er veldig gøy at flere har fått øynene opp for oss. Så det er klart at bare det å være i finalen er en seier i seg selv, sier Skranes.

Stem på årets Urørt på p3.no!

Marte Eberson da Machine Birds vant duellen for plass i Urørtfinalen 2011. Foto, Tom Ivar Øverlie, NRK P3.