SKAM: Vendela (23) møter på fordommer som arbeidsløs og er redd for å be andre om hjelp. Juletreet var en overraskelse fra kjæresten. Foto: Astri Aspen, NRK P3
MENING:

– Jeg er en av dem som ber om hjelp til jul

Foto:
Vendela Erichsen (23)Arbeidsledig
Publisert 01.12.22 08:00 / Oppdatert 01.12.22 16:25

Vendela (23) er arbeidsledig og bor i Sarpsborg sammen med datteren sin på ett år. Dette er hennes personlige mening.

Du har kanskje sett meg på Finn.no. Jeg er en av dem som i ren desperasjon har lagt ut en annonse der jeg ber om hjelp til jul. Jeg er redd for å bli dømt, men velger å dele min historie i håp om en større forståelse for at jula ikke er like glitrende for alle.

Desember er rett rundt hjørnet. Når man ikke har jobb, og i tillegg et lite barn, er det den vanskeligste tiden på året. I likhet med mange, har jeg en drøm om å ha «den perfekte julen», med fine gaver, god mat og julepynt. Og i likhet med mange, kommer det ikke til å bli en realitet for meg. Jeg har ikke råd til å kjøpe julegaver eller -mat på grunn av regninger som må betales.

Det knuser hjertet mitt at jeg ikke kan gi dette til datteren min, for hun fortjener den beste julen som finnes. Nå i førjulstiden sitter jeg ofte og gråter fordi jeg ikke vet hvordan jeg skal få til å gi henne det hun fortjener.

Jeg endte opp i denne situasjonen i 2019, da jeg mistet jobben. Jeg havnet i NAV-systemet. Jeg er takknemlig for hjelpen derfra, men det er ikke mye man får å leve for. Budsjettet mitt er ikke bare stramt i jula, men året rundt.

TAKKNEMLIG: Vendela har både fått julegaver og klær til datteren gjennom Finn.no etter at hun la ut annonse. Foto: Astri Aspen, NRK P3

Jeg har også tenkt at jeg sikkert oftere burde be om hjelp fra familie eller venner, men skammen og frykten for å bli rakket ned på, stopper meg. Og det er ikke sikkert at de heller har råd til å hjelpe.

Jeg har selvfølgelig prøvd å søke jobber. Jeg skulle så gjerne hatt en jobb med en helt vanlig lønn. Men jeg opplever at jeg møter på fordommer i arbeidslivet fordi jeg er en arbeidsløs ung mor, og det er flere søknader jeg ikke har fått svar på, selv etter å ha vært på intervju. Da er det lett å miste motivasjonen.

Det er ikke bare i jobbsituasjoner at jeg møter på fordommer. Jeg har også opplevd å ikke bli invitert med på ting fordi andre tenker at jeg ikke vil på grunn av for eksempel pris på drivstoff, bompenger eller selve aktiviteten. Det gjør meg veldig trist. Jeg skulle ønske jeg likevel ble invitert – da kunne jeg planlegge og selv finne ut av om jeg fikk det til.

Foto: Astri Aspen, NRK P3

Det hersker vel liten tvil om at jeg ikke er den eneste som sliter i Norge. Mange strever nå på grunn av høye strømpriser som er vanskelige å betale og matpriser som bare blir høyere og høyere. Og for mange, inkludert meg, er det ekstra ille rundt juletider. Jeg skulle ønske at politikerne tok bedre vare på befolkningen. Jeg skulle ønske at vi som sliter fikk mer støtte.

Jeg skulle ønske det å holde seg varm om vinteren ikke var noe som er forbeholdt de med tjukk lommebok. Og sist, men ikke minst, skulle jeg ønske at absolutt alle nordmenn kunne glede seg til jul fordi de hadde alt de trengte. Og frem til det skjer, håper jeg at jeg ikke blir dømt for at jeg ber om hjelp på Finn.no.

Oppdatert torsdag 1. desember: Dette er Vendelas personlige mening. NRK gjør oppmerksom på at hun har delt omsorg for datteren.