Andreas (22) står i et helt mørkt rom. Kun ansiktet er lyst opp fra undersiden med et kaldt lyst. Han ser alvorlig inn i kameraet. Han har mørkt hår og lys hud.
OPPGJØR: Andreas (22) har en oppfordring til dem som skriver hatkommentarer. Foto: Astri Aspen, NRK P3
MENING:

– Hvorfor klarer vi ikke å stoppe hatkommentarer?

Foto:
Andreas Lund (22)Fotballspiller og -trener
Publisert 12.12.22 08:00 / Oppdatert 23.10.23 20:56

Andreas (22) kommer fra Haugesund og er fotballspiller og -trener. Dette er hans personlige mening.

Du sitter og scroller på TikTok.

Du ser en video som fanger oppmerksomheten din.

Videoen er fra et mål på en fotballbane.

Keeperen klarer ikke å redde ballen.

Du kjenner det klør i fingrene etter å skrive. Du bare må få ut det du har på hjertet.

Keeperen i målet er meg.

I likhet med mange andre, er jeg en person som deler livet mitt i sosiale medier. Jeg synes man må regne med negative kommentarer. Men det overrasker meg at folk gidder å rakke ned på helt usaklige ting, som utseendet mitt, hva jeg har på meg og så videre.

Til vanlig er jeg keeper og jeg deler videoer fra mål, både redninger og tabber. Jeg har opplevd at tilskuere har sendt meg frekke meldinger eller ropt til meg under og etter kamper. Jeg poster videoer for å gi andre glede og motivasjon, også får jeg bare le litt av reaksjonene hos folk.

Men denne teksten handler ikke om meg. Den handler om dem som skriver hatkommentarer og hvorfor de føler den trangen. Hvorfor klarer vi ikke å stoppe hatkommentarer?

Hva det er som motiverer personer til å skrive hat, er nok komplekst. Jeg tror at mange av dem er unge personer som ikke tenker konsekvens. De vil bare skrive noe de synes er lættis, og tenker ikke over hvordan kommentaren blir mottatt. Disse unge gjemmer seg bak anonyme brukernavn og håver inn likes.

Andreas står i et mørkt rom og ser ned. Ansiktet lyses opp av en mobil.

En video som går viralt, har gjerne hundrevis av kommentarer. Man tenker kanskje at den ene man legger igjen ikke blir lagt merke til. Derfor skriver man en stygg og gjerne humoristisk kommentar, som kan gi et blaff av oppmerksomhet, før man scroller videre.

Min erfaring basert på det jeg ser på sosiale medier, er at det er gutter som skriver mest hat. Det er også gutter som snakker minst om følelser. Jeg tror dette har en sammenheng. Det er en rask måte å få utløp for følelsene dine på. Du føler ikke at vitsen slo an i lunsjen på skolen, men får likes og oppmerksomhet på den frekke kommentaren du la ut under en TikTok-video. Du føler deg kanskje ikke sett eller hørt av andre og tyr dermed til sosiale medier.

«Min erfaring er at det er gutter som skriver mest hat»

Får man likes på en kommentar, får man fort blod på tann og hiver ut en kommentar til. ENDA flere likes! Folk lager seg karrierer på sosiale medier på grunnlag av å være uenige med folk eller komme med kontroversielle meninger. Man ender opp med et tankesett der man bygger seg selv opp ved å dra ned andre personer.

Ingen er perfekte. Jeg skal ikke legge skjul på at jeg innimellom blir fristet til å slenge dritt. «For en tulling.» «Det der er for lett.» Grunnen til at jeg ikke gjør det, er fordi jeg tar meg et par ekstra sekunder, og ser på neste video. Jeg handler ikke på den impulsen og velger heller å se neste video.

Jeg tror det er flere ting man kan gjøre for å skape trollfrie kommentarfelt. Jeg synes foreldre og andre voksne bør prate med unger om hva som er greit og ikke. Samtidig må kompiser slå ned på hat. Tør å si at «Det der synes ikke jeg er noe morsomt» og at «Det er ikke innafor å skrive sånt om andre». De som skriver hatkommentarer, vil kanskje slutte hvis de ikke får den anerkjennelsen de ønsker fra kompisene.

Og før du skriver en hatkommentar neste gang: Ta deg et par sekunders tenkepause. Tenk på mennesket som kanskje blir lei seg av de ordene du har skrevet. Tenk på hva du får ut av å kommentere dette. Hvis du sitter inne med følelser du ikke får utløp for, er jeg sikker på at du ikke vil føle deg  bedre ved å dra andre ned. Da er det mye bedre å ringe en venn.

Vil du delta i diskusjonen? Skriv inn din kommentar nedenfor, eller send inn din mening til meninger@nrk.no.

Kommentarer