SUSELYD: Vilde (25) har tinnitus, og lyden i ørene kan høres ut som en støvsuger. Da kommer noise-cancelling godt med. Foto: Herman Falck How / NRK P3
MENING:

– Jeg vil kose meg. Det burde ikke ødelegge hørselen

Vilde Finstad Henriksen (25) Barnehagelærer
Publisert 31.07.23 08:00

Vilde er 25 år gammel fra Kristiansand. For tiden tar hun en mastergrad i likestilling og mangfold i Trondheim. Dette er hennes personlige mening.

Jeg har alltid vært glad i å dra på konserter og festivaler. Jeg liker også å ta meg en tur på byen med venner i ny og ne. Da har jeg erfart at de spiller utrolig høy musikk nesten uansett hvor man drar.

Da jeg var 19 år, fikk jeg plutselig en svak susing i ørene. Lite visste jeg at det skulle forandre livet mitt.

Det begynte etter en kveld på byen, men det gikk alltid bort dagen etterpå. En dag våknet jeg etter en bytur kvelden før, og jeg hørte den samme suselyden, men denne gangen forsvant den ikke.

Suselyden hørtes litt ut som vifta på en PC. Den var konstant, irriterende og førte til mye frustrasjon. Det var først da jeg begynte å bli bevisst på lydnivået rundt meg, og jeg begynte å ta med meg ørepropper overalt.

I dag kan kafeer og restauranter med høyt støynivå og musikk gjøre at jeg får fysisk vondt i ørene. Det gjør det også vanskelig å følge med samtaler.

Hva er tinnitus?

Med årene har tinnitusen bare blitt verre. Nå minner den mer om lyden når man støvsuger, i tillegg til at jeg hører en sterk konstant pipende lyd i venstre øret.

Nå er det såpass høyt at det er nesten umulig å ikke legge merke til lyden, og jeg plages daglig av den. Jeg skylder ofte på meg selv for å ha dratt på arrangementer og utesteder uten å bry meg om ørene mine.

I dag finnes det ikke en konkret lov i Norge som sikrer at alle arrangementer har et lydnivå som er skadefritt for publikummere.

Helsedirektoratet har veiledninger for hvor lydnivået bør ligge, og arbeidsmiljøloven sikrer de som jobber på arrangementet. Det er hjelpsomme tiltak, men det er likevel bare anbefalinger som verner publikum.

I sommer dro jeg for eksempel på en konsert jeg hadde gledet meg lenge til. Det som egentlig skulle være en fin og minnerik dag, endte med noe jeg hadde fryktet lenge.

Dagen etter konserten våknet jeg med en enda høyere suselyd enn jeg har hatt før og en skarp pipende lyd i venstre øre. Dette til tross for at jeg brukte ørepropper gjennom hele konserten.

Det er utrolig demotiverende å ta alle forholdsregler, men så var det fortsatt ikke bra nok.

Etter den opplevelsen har jeg tenkt mye på fremtiden og livet mitt. Kan jeg aldri dra på konsert igjen? Må jeg sitte hjemme i sofaen, mens vennene mine drar på byen? Hvordan i all verden skal jeg klare å fortsette å studere?

Det finnes dessverre ingen mirakuløs kur for øresus. Dette er noe jeg må leve med resten av livet. Jeg håper at flere skjønner hvor viktig det er å ta vare på hørselen.

Og selv om publikum kan gjøre mye bedre for å ta vare på hørselen, mener jeg det største ansvaret ligger hos arrangørene. Vi trenger bedre reguleringer som gjør at alle kan nyte musikk, uansett om det er på byen eller konsert.

For å kose seg burde ikke gå på bekostning av hørselen!

Har du en mening og er mellom 15 og 25 år? Skriv til meninger@nrk.no.

Kommentarer