Sara har lang lugg og midtskill. Hun har hårbånd og øredobber på. Hun ser ut av vinduet.
ÅPENHET: Sara (23) vil at flere skal forstå hvordan hennes virkelighet er. Foto: Maud Lervik, NRK P3
MENING:

– Jeg skulle ønske du visste hvordan det er å være autist

Sara har lang lugg og midtskill. Hun har hårbånd og øredobber på. Hun smiler mens hun ser i kamera.
Sara Kvam Kohmann (23)Musikalstudent
Publisert 09.01.23 08:00 / Oppdatert 09.01.23 15:27

Sara er fra Hamar og studerer musikkteater i Oslo. Dette er hennes personlige mening.

Da jeg var 20 år, fikk jeg diagnosen autisme. Jeg husker at jeg fikk sjokk. Hva betydde det egentlig å være autist?

Autisme er et bredt spekter, litt som et fargepalett med ulike nyanser og variasjoner. Det som er felles for oss, er at vi ser verden annerledes fra majoriteten, altså nevrotypikerne.

Hva er autisme?

Fordi jeg er autist kan ord stokke seg om. Derfor blir jeg ofte misforstått i sosiale sammenhenger hvis jeg ikke tenker konstant på alt jeg gjør og sier. Jeg føler ofte at jeg blir hun litt kjipe som ødelegger stemningen - uten at det er med vilje.

Jeg forstår ikke alltid hensikten bak ordene folk sier, på samme måte som andre kan ha vanskeligheter for å forstå meg.

Før diagnosen prøvde jeg å maskere, altså å ignorere og skjule mine autistiske trekk. Det var kanskje en overlevelsesstrategi for å være en del av det sosiale samfunnet. Men i realiteten ble jeg deprimert, utslitt og forvirret.

Noen ganger kan jeg føle meg «gaslighted» av resten av samfunnet fordi jeg ser ting på en annen måte. Det vil si at jeg føler at andre forsøker å definere virkeligheten min for meg. Som om jeg er for dum til å gjøre det selv.

Jeg har valgt å være åpen om at jeg er autist. Derfor har heldigvis flere ting på studiet mitt i musikkteater blitt tilrettelagt. For eksempel synger ikke klassen min sanger som innebærer plystring, fordi det er en lyd jeg er sensitiv til.

Men jeg er bekymret for hvordan det vil bli i arbeidslivet. For å få seg en jobb på scenen kreves det kontakter og et godt omdømme. Men jeg er redd jeg blir «hun vanskelige» som det ofte er mye styr med.

Selv om det har vært en lang og kronglete prosess, er jeg glad for å ha diagnosen. Den har gitt meg en bedre forståelse av hvem jeg er, hva som er utrolig bra med meg og hva jeg må jobbe med. Rett og slett fått mer selvinnsikt og selvtillit.

Jeg tror det ville vært enklere om flere hadde mer kunnskap om hva det innebærer å være autist. Ikke prøv å sett oss i én boks. Autister er ofte som «vanlige» folk. Vi kan relatere til det samme som deg.

Vi er like forskjellig alle sammen. Neste gang du møter noen som er åpen om å være autist, spør dem om hvordan det er for dem, ikke bare anta hvordan de er. Da tror jeg det blir lettere for oss alle.

Sara står foran veggen og snur seg mot kamera. Hun smiler mykt. Hun har på seg hårbånd og øredobber.

Vil du delta i diskusjonen? Skriv inn din kommentar nedenfor, eller send inn din mening til meninger@nrk.no.

Kommentarer