Anita sitter med hodet lent i hånden og ser rett i kamera med et lite smil. Hun har mørkegrønn genser, bak henne en rolig rosa farge. Rundt henne er hvite tegninger av frisør-ting, som sakser, rettetang, hårspray og børster.
Foto og illustrasjon: Runar Lindseth, NRK P3
MENING:

– Hvorfor skal kjønnet bestemme prisen?

Et portrett av Anita. Hun ser rett i kamera, med et bredt smil. Hun har grågrønne øyne, kort mørkeblondt hår og har på en mørkegrønn genser mot en mørk grå bakgrunn.
Foto: Runar Lindseth, NRK P3
Anita Hasani (22)Student
Publisert 07.09.23 08:00 / Oppdatert 23.10.23 20:39

Anita er 22 år gammel og er fra Holmestrand. For tiden studerer hun internasjonale relasjoner i Malta. Dette er hennes personlige mening.

Jeg har hatt langt hår hele livet, men i januar klippet jeg det kort. Selv om jeg alltid har visst at hår forskjellsbehandles, ble det plutselig ekstra synlig for meg.

Som kvinne må jeg nemlig betale mer for å klippe meg enn en mann. Selv om vi nå har samme frisyre.

Og etter å ha pratet med flere venninner, har jeg lært at jeg ikke er den eneste med kort hår som betaler «damepris» hos frisøren. Det samme gjelder selvfølgelig for kvinner med langt hår. Det får en jo til å lure på hva menn med langt hår betaler?

Et nærbilde av nakken til Anita. Vi ser at hun har kort, mørkeblondt hår, og vi ser også øredobb, smykke rundt halsen og hennes grønne genser mot den rosa bakgrunnen.

Når jeg går i byen, ser jeg følgende skilt hos flere frisørsalonger: HERREKLIPP 300 kr. DAMEKLIPP 400 kr.

Det mener jeg er helt absurd.

Det er jo frisyren som burde bestemme prisen, ikke kjønnet. De fleste ville jo aldri godtatt at kvinner betaler ekstra for samme behandling hos tannlegen eller optikeren.

Jeg kan forstå at prisen varierer ut ifra salongen, type klipp og hårtype. Men det korte håret til en dame eller mann kan vel ikke være så forskjellig? Hva er det jeg egentlig betaler mer for?

Det ligger mye identitet og selvuttrykk i hår. Jeg har alltid forandret hårstil hyppig og hatt det gøy med frisyrer, farger og klipp. Det gir en følelse av kontroll og styrke.

Det minner meg på at jeg kan definere min egen identitet uten å følge rigide kjønnsnormer eller forventninger.

Personlig går jeg aldri til frisørsalonger som har et kjønnsbasert prissystem, men det påvirker meg at jeg ser så åpenbar diskriminering på store plakater i byen.

Skal vi bare godta å betale mer uansett hva slags hårfrisyre vi har?

Anita sitter med hodet lent i hånden og ser opp til høyre forbi kamera. Hun ser undrende ut i luften, litt oppgitt. Hun har mørkegrønn genser, kort hår, og sitter i en grå stol mot en rosa bakgrunn.

Kvinner betaler allerede mer for mange produkter. Barberhøvler, hårprodukter, tamponger og andre hygieneprodukter. Alt blir dyrere hvis det er et «kvinneprodukt» eller markedsført mot kvinner.

Det er på tide at vi slutter å definere hår etter kjønn. Det finnes ikke «dame- og herreklipp». Det er dessuten veldig lite inkluderende.

Hos disse frisørene faller ikke-binære personer mellom to stoler . Er det da slik at man må bestemme seg for et kjønn for at frisøren skal vite hva man skal betale?

Vi har jo et lovverk som gjør diskriminering basert på kjønn ulovlig . Så er ikke forskjellig prising for samme klipp en form for diskriminering?

Det kan da ikke være vanskeligere å klippe en kvinne sitt korte hår, enn å stusse en mann sitt?

Istedenfor å prise basert på kjønn, kan man heller prise ut fra type klipp eller tiden det tar. For eksempel at klipp under 30 minutter har en egen fastpris.

Prissystemet hos mange frisører i dag gir ikke mening. Det er frustrerende å se så åpenbar kjønnsdiskriminering i vinduet når jeg går forbi.

La oss slutte med prissystem basert på utdaterte normer!

Et nærbilde av håret til Anita, hvor vi også ser en frisørs hender, med en saks, som skal til å klippe håret hennes. Bak er den samme rosa bakgrunnen som resten av bildene.

Kommentarer