Bilde av skribenten Jesper Sandberg på en fotballbane med en ball som kastes foran han.
BESTILL TIME: Om dagen din blir ødelagt fordi Liverpool taper, har du et problem, ifølge Jesper Sandberg (21). Foto: Ellen Eriksen
MENING:

– Det er noe galt hvis uken din blir ødelagt av en fotballkamp

Foto:
Jesper Sandberg (21)Butikkmedarbeider
Publisert 01.08.22 08:00 / Oppdatert 23.10.23 20:38

Jesper Sandberg (21) er født og oppvokst på Nøtterøy. Til vanlig jobber han på matbutikk. Dette er hans personlige mening.

Blir du noen ganger så påvirket av en fotballkamp at du har vanskeligheter for å utføre dagligdagse oppgaver og plikter? Da mener jeg det er på høy tid at du går noen runder med deg selv.

Fotball er en sport de fleste av oss har et forhold til. Men det finnes en stor gruppe mennesker som tar sporten litt vel seriøst. Som om det er liv eller død om favorittlaget taper.

Nå er det fort gjort å tenke at denne teksten ble skrevet av en fotballhater som ikke skjønner seg på sporten. Men misforstå meg rett, jeg har ingenting imot fotball.

Min far var en ivrig fotballspiller i sin tid. Broren hans var til og med innom landslaget i en kort periode. Det er klart han ble litt skuffet da jeg skulle spille min første fotballkamp, og jeg ikke var å se på banen. Jeg var 200 meter bortenfor og luktet på blomstene.

Bilde av Jesper Sandberg som står inne i et fotballmål. Foran han kan man skimte konturen av et fotballnett som ikke er i fokus.

Men jeg er langt fra en fotballhater. Tro meg. Jeg ser gjerne fotball med gutta og tar noen øl for det sosiale. Selv jeg kan strekke meg så langt som å si at «fotball er gøy» når jeg ser de store finalekampene.

Det jeg ikke forstår, er hvordan man kan la dagen sin bli ødelagt av at for eksempel fotballaget Liverpool taper en kamp – bare fordi de prydet sengetøyet ditt da du var 12 år.

De fleste velger etter min erfaring favorittlaget sitt når de er barn. For barn er denne tankegangen ganske simpel. Man velger kanskje dem som er best? Eller ut ifra hvem pappa heier på? Eller kanskje det er naturlig å heie på Barcelona fordi man har vært på ferie der én gang?

Det merkelige er at man fortsetter å heie på disse lagene og blir enda mer emosjonelt påvirket som voksen.

Bilde av Jesper Sandberg som sparker en ball i luften på en fotballbane.

Hva er grunnen til at man identifiserer seg så til de grader med et fotballag, at hele uka blir ødelagt om laget taper?

Står laget for noen verdier alle supporterne kan ha til felles? Neppe.

En fotballklubb består av folk med en rekke ulike bakgrunner, verdier og meninger. Og dessuten kan man med nok millioner i lomma kjøpe deg nesten enhver spiller eller klubb.

Ja, det er klart supporterne både feirer og sørger sammen. Det er sikkert en vakker opplevelse å være en del av. Men man må også ha i bakhodet at det ikke er stormingen av Berlinmuren man er en del av heller. Det er en samling på ca. 22 kvinner eller menn som forsøker å sparke en ball i et nett.

Se for deg at ditt nåværende eller fremtidig barn stiller spørsmål som «Er det min feil at pappa er så sur hele tiden?» eller «Hvorfor kommer ikke pappa på skoleavslutningen min?» Så må mor forklare en syvåring at det er fordi Liverpool skal spille enda en kamp.

Da tenker jeg du må oppsøke hjelp. Og det ganske fort.

Hvis du argumenterer for at det «handler om å være en del av noe som er større enn seg selv», kan du melde deg inn i et politisk parti. Der kommer i det minste nederlaget maks hvert andre år.

Jeg sier ikke at det er galt å like fotball. Eller å føle med laget som taper etter en livstid med hardt arbeid. Men det er et problem hvis alle rundt deg må passe på hva de sier og ta hensyn til deg fordi kampen gikk dårlig.

Da bør du finne deg en annen hobby.

Bilde av Jesper Sandberg som sitter med en ball i hånden på ventebenken ved en fotballbane.
USERIØST: Man må huske at det er fotball, ikke stormingen av Berlinmuren man er en del av, ifølge Jesper (21).

Er du enig eller uenig med Jesper? Send oss en e-post til meninger@nrk.no!