Det er januar og dermed også tid for nyttårsforsetter. Men Helene (22) har bestemt seg for å ikke ha noen. Foto: Privat
MENING:

– Her er fem nyttårsforsetter jeg aldri skal ha igjen

Foto: Privat
Helene Alsaker (22)Student
Publisert 02.01.23 08:00 / Oppdatert 29.12.22 09:26

Helene er fra Larvik og studerer journalistikk i Bergen. Hun har tidligere hatt praksis og sommerjobb i NRK. Dette er hennes personlige mening.

Hvis du er som meg, har du hatt en tendens til å sette deg store nyttårsforsetter hvert år. Fra januar skal du bli bedre på alle områdene i livet du ikke er fornøyd med.

Du skriver kanskje ned en liste og tenker at «i år skal det faktisk skje». Kanskje du til og med ender opp med å følge listen i hele to uker, før en liten hindring kommer i veien. Den samme skuffelsen og selvbebreidelsen du kjenner på hvert år, kommer snikende tilbake.

Det var denne følelsen som gjorde at jeg bestemte meg for å slutte med nyttårsforsetter. De har aldri gjort meg lykkeligere, uansett hvor god intensjonen har vært. I den anledning har jeg tenkt til å gå gjennom mine fem mest mislykkede nyttårsforsetter, så du kanskje slipper å gjøre samme feil:

1. Jeg skal si mer ja!

Hvem vil ikke være det supermennesket som sier ja til alt? Jeg hadde et ønske om å gjøre alle fornøyde og være positiv til alle muligheter og utfordringer som kom min vei. Men jeg fant fort ut at å si for mye ja, fort kan gå på bekostning av en selv.

Du har faktisk lov til å si nei. Det er bedre å sette grenser for seg selv og si ja til det man virkelig har lyst til å bruke overskuddet til.

2. Jeg skal trene for å se «bedre» ut

Du kjenner kanskje følelsen av å komme inn døra på et stappfullt treningssenter i januar, hvor du så vidt får tatt en push up uten å føle at du er i veien?

Det er absolutt bra å være aktiv for egen helse, men jeg har til slutt funnet ut at det er stor forskjell på å trene for utseende, istedenfor den fysiske helsen. En føler seg sjelden bedre hvis en gjør ting ut av selvhat og følger urealistiske standarder som ikke burde eksistert i det hele tatt.

Foto: Christian B. Hvatum

3. Jeg skal være mer produktiv

Vi lever i et samfunn der produktivitetsjaget stadig banker på døra. Jeg har tenkt at jeg må få til alt – og enda litt til. Tiden har aldri strukket til, men kanskje hvis jeg bare gjør litt endringer og blir enda mer produktiv, så vil alt falle på plass?

Jeg har i altfor mange år vært så opptatt av å være hardtarbeidende at ting slutter å være gøy. Det er fint å føle seg effektiv, men ikke hvis det går på bekostning av hvordan man har det. Jeg har selv møtt veggen etter å ha presset meg altfor mye, og jeg kan forsikre deg om at du ikke ender opp med å være veldig produktiv, hvis du blir både utmattet og deprimert.

4. Jeg skal endelig bli lykkelig

Jeg har tidligere satt meg mål om kun å gjøre ting som gjorde meg glad, men fant fort ut at dette var et urealistisk mål. Det er umulig å føle én følelse hele tiden, siden livet består av både oppturer og nedturer.

Det er viktig å ikke grave seg ned når ting blir kjipt, men man bør heller ikke tvinge frem en falsk positivitet. Her tror jeg målet heller bør være å akseptere ulike følelser, og at tilfredshet er et mer realistisk mål enn å alltid være lykkelig.

5. Dette skal bli det beste året i mitt liv

Til slutt kommer det største målet. Det målet alle nyttårsforsettene i bunn og grunn er bygget på. Jeg tror mange av oss har en konstant tanke om at vi må komme oss fremover i livet.

Det kan alltid bli bedre, sier man kanskje til seg selv – men på den måten blir en heller aldri helt fornøyd der man er. Det går faktisk helt fint om ikke alle årene er de beste i våre liv, og hvis året som gikk, var helt gjennomsnittlig eller faktisk var skikkelig vanskelig.


Jeg fant også til slutt ut hva alle disse målene hadde til felles: De tar utgangspunkt i selvhat eller misnøye med eget liv. Derfor vil jeg fremover heller fokusere på hva som fungerer best i hverdagen.

Og hvis jeg skal ha et mål, uavhengig om kalenderen viser et nytt år eller ikke, så vil det bli å være litt greiere med meg selv.

Hva synes du om nyttårsforsetter? Si din mening i kommentarfeltet. Foto: Privat

Kommentarer