Truls er fra Oslo, men studerer kybernetikk på NTNU i Trondheim. Han er også med i styret i Studentersamfundet. Dette er hans personlige mening.
Jeg vet det føles lenge til. Valget er jo ikke før i starten av september. Men hvis du faktisk vil at din stemme skal bety noe i byen du bor i, har du ikke mange dagene igjen.
Fristen går nemlig ut 30. juni.
I mange norske byer utgjør studenter en stor andel av innbyggerne.
Jeg studerer selv i Trondheim. Her er nesten én av fem innbyggere studenter . Men fordi mange av oss ikke er folkeregistrert i Trondheim, har vi ikke stemmerett i byen.
Det blir for dumt. Folk må være med å bestemme der de faktisk bor.
I lokalvalget til høsten kan det være noen hundre stemmer som avgjør hvem som får sitte med makten de neste fire årene. Din stemme kan være avgjørende.
For å sette det litt i perspektiv: Hvis alle studentene i Trondheim hadde gått sammen om å lage et studentparti, hadde det blitt kommunens desidert største. Det burde skremme politikerne litt.
Som student er det mye å frustrere seg over. Dyre kollektivpriser, dårlige boforhold og manglende helsetilbud. Det kan være noe så enkelt som at det er veldig tungvint å teste seg for klamma.
Dette kan faktisk kommunen og fylket gjøre noe med!
Hvis studenter stemmer ved studiestedet, tvinger vi politikerne til å bry seg om de sakene som angår oss. Politikken som føres i studiebyen din, angår jo tross alt deg og din hverdag.
Usikker på hva du skal stemme til valget? Ta valgomaten her!
Og jo flere innbyggere kommunen får, desto flere statlige midler kan man få. Noe som igjen kan gi et bedre tilbud. Kanskje man kan få gratis kollektivtransport?
Som student er det lett å føle at man er litt på besøk, men man bor gjerne på studiestedet i tre til fem år. Det er ganske lang tid, så hvorfor ikke være med å påvirke stedet du bor?
Og ikke minst bidra til at studiestedet er best mulig for fremtidige studenter.
Å melde flytting fra hjemstedet kan føles litt ekstra tungt. Jeg slet selv med å gi slipp på «hjemstedsnostalgien», men det er jo helt absurd at jeg ikke skal stemme der jeg bor nå.
Nå lurer du kanskje på: Hva er egentlig konsekvensene av å melde flytting?
Når du melder flytting fra hjemstedet ditt, vil ikke foreldrene dine sin reise- og innboforsikring gjelde lenger. Men du skal ikke være så sikker på at den gjelder .
Noen forsikringer er ikke gjeldende etter fylte 21 år, mens andre ikke gjelder dersom du har bodd hjemmefra i mer enn to år.
Så det er kanskje på tide å fikse egen forsikring uansett? Skaffe noen voksenpoeng, selv om det svir litt i lommeboka.
Hva med fastlegen? Hvis du ikke vil bytte ut fastlegen din kan du heldigvis ha fastlege i en annen kommune enn den du er folkeregistrert i.
Og hvem vet, plutselig blir du boende i studiebyen din for alltid.
Så for å være med på å bestemme over hverdagen din, må du melde flytting innen 30. juni.
Det tar bare to minutter på skatteetaten.no ! Og når savnet etter hjemstedet blir for stort, er det heldigvis veldig enkelt å bytte tilbake.