Bilde av Kjetil sammen med sønnen ikledd en blå vinterdress foran huset sitt på Geilo.
UNG PAPPA: I huset bak bor Kjetil sammen med kjæresten og sønnen. I hagen selges gass. Foto: Markus Indrebø-Langlo
MENING:

– Jeg ble pappa som 19-åring. Gjør det meg til en dårlig pappa?

Foto:
Kjetil Hallingstad (20)Pappa
Publisert 13.06.22 08:00 / Oppdatert 23.10.23 20:44

Kjetil Hallingstad (20) er født og oppvokst på Geilo. Når han ikke er i pappaperm, jobber han på matbutikk. Dette er hans personlige mening.

Da jeg var 19 år, ble jeg pappa. På TikTok legger jeg ut en del videoer fra hverdagen min som ung pappa. Selv om de aller fleste er støttende og positive, møter jeg også en del fordommer.

«Du er for ung til å være pappa.»

«Jeg skal ringe barnevernet.»

«Du må være voksen for å ha barn.»

Jeg er ikke typen til å klage over kommentarer fra andre. Det må man regne med når man legger livet sitt ut på sosiale medier. Likevel virker det som om mange har et skjevt bilde av hvordan det er å være ung pappa i dag.

Når jeg får slike kommentarer, blir jeg først og fremst lei meg.

Det kan fort gjøre at man blir usikker på seg selv, og man kan tvile på om man er en god nok pappa.

Jeg tror rett og slett at slike kommentarer og fordommer kan ødelegge litt av pappaopplevelsen for unge fedre.

Når man er stolt og glad for å være pappa og man gjør det så godt man kan, så drar det deg langt ned å få høre at det du gjør, ikke er godt nok.

Jeg kjenner også at jeg blir sint. Unge fedre har tatt på seg en kjempestor og livslang oppgave. Vi prøver vårt beste hver eneste dag.

Jeg tror en av årsakene til at det er mye fordommer rundt unge fedre er at vi ikke har hørt så mye om dem. Mange har et inntrykk av at unge fedre forlater mor og barn. Eller at unge fester hele tiden.

Men gjett hva? Ikke alle unge føler et behov for å dra på fest hele tiden. Jeg har ikke vært på en eneste fest etter jeg fikk barn, og jeg føler heller ikke et behov for å gjøre det. Og det er mange som er klar for å bli pappa når man ennå er ung.

Alderen din har ikke noe å si for om du er en god forelder. Det er mye viktigere at du er en god, kjærlig, tålmodig og omsorgsfull person. Er man på en plass i livet hvor du føler at du er klar for det, uansett om man er 19 eller 30, så går det helt fint å få barn.

Bilde av Kjetil sammen med sønnen i en barnevogn foran Geilo mekaniske.
BESTEFAR: Kjetil tar med sønnen for å besøke bestefar, eller «goffa» som de kaller ham. Foto: Markus Indrebø-Langlo

Jeg og samboeren min har et hus å bo i, biler å kjøre og jobber å gå på. Så hva er det egentlig som skiller oss fra de som blir foreldre når de er 35 år?

Sånn jeg ser det, er det mange fordeler med det å være ung forelder. Du er ung og sprek. Både du og barnet kan ha mye glede i mange år med å leke sammen og springe rundt i hagen. Besteforeldre kan få lengre tid sammen med barnebarnet.

Det er det samme om du er gammel eller ung. Det eneste som betyr noe, er kjærligheten du har til barnet ditt.