FRUSTRERT: Ronja syns ikke bærekraft får nok fokus i design- og arkitekturbransjen. Foto: Gerd Johanne Braadland, NRK
MENING:

– Mange i min bransje driter i miljøet

Foto:
Ronja Reigstad (24)Student
Publisert 02.03.23 08:00 / Oppdatert 02.03.23 09:05

Ronja (24) er fra Bergen. Hun tar en bachelor i interiørarkitektur og møbeldesign ved Universitetet i Bergen. Dette er hennes personlige mening.

Jeg studerer interiørarkitektur og møbeldesign. Gjennom hele min utdanning har jeg følt at det er et viktig tema som ofte blir ignorert. Noe som mangler. Og som ikke blir tatt på alvor.

Nemlig bærekraft.

Hvor blir det av engasjementet rundt bærekraft, som får så mye oppmerksomhet ellers i samfunnet?

Alle forstår at bærekraft er viktig. Det er et fokus vi designere må ha for å holde oss relevante. Likevel får jeg ofte inntrykk av at det er mange som ikke bryr seg. At alle forsøkene er litt halvhjertet.

Begrepet «bærekraft» har for meg omtrent null verdi når det kommer til design som fagfelt. Det brukes over en lav sko om både det ene og det andre, særlig som et salgspoeng.

Ulike leverandører og produsenter bruker ordet flittig på sine nettsider og i produktbeskrivelser, men ingen vet helt hva det betyr.

Senest for et par uker siden deltok jeg på en møbelmesse. Da presterte et av Norges største møbelfirma å si: «Jeg bryr meg kun om profitt.»

Dette mener jeg er en farlig uttalelse, særlig til en gjeng studenter som enda har store håp og drømmer for fremtiden.

Det er for lite fokus på bærekraft i dagens utdanning.

Jeg forstår at studietiden er for eksperimentering og utprøving. Men gjennom mine tre år på bachelorstudiet har jeg ikke hatt ett eneste fag med bærekraft som hovedtema.

Det er for dårlig.

Jeg har flere ganger spurt meg selv hvordan jeg med god samvittighet kan fortsette å jobbe med design, når jeg vet om de mørke sidene ved bransjen. Svaret er kanskje at jeg ikke kan det.

Jeg vil uansett etterlate et miljøavtrykk på planeten.

Unge som har lyst å endre måten vi designer, motiverer meg til å fortsette. Vi trenger fortsatt flere som interesserer seg for bærekraft på ekte, og ikke bare av kommersielle grunner.

Jeg tror mangelen på kunnskap er en av faktorene til problemet. Den eldre generasjonen av designere har ikke hatt det samme fokuset på miljøet som vi har i dag.

Jeg håper at flere aktører i Norge vil sette seg ned og lære seg litt mer om det avtrykket bransjen vår har. Informasjonen og kunnskapen vi trenger for å utvikle designfeltet i riktig retning finnes der ute.

Og så håper jeg at du som skal inn i en helt ny utdanning eller i din første jobb, vil gå en runde med deg selv. Tenk over hvilke verdier du ønsker å holde fast ved.

Jeg forstår at det er vanskelig, og noen ganger kan det kjennes umulig, men det er likevel så viktig. For oss selv, forbrukerne og kloden.

Kommentarer