Ask har en blå strikkegenser og holder en krone over hodet. Han ser rett inn i kamera.
UTDATERT: Ask (18) mener det er på høy tid at vi avskaffer monarkiet. Foto: Maud Lervik, NRK P3
MENING:

– Man skal ikke tvinges til å være Norges maskot

Ask lyses opp av en gylden sol. Han har på seg en blå genser. Luggen hans faller litt over øynene. Han ser i kamera.
Foto:
Ask Indregard (18)Skoleelev
Publisert 09.03.23 08:00 / Oppdatert 09.03.23 10:24

Ask (18) går på Elvebakken videregående skole i Oslo. Dette er hans personlige mening.

Kongehuset og kongefamilien representerer en utdatert og antidemokratisk styreform. Nå er det på høy tid at vi kvitter oss med denne tradisjonen.

At kongehuset er tradisjonsrikt, er ikke et godt nok argument. Menneskelig fremgang handler om å forkaste idéer og systemer som har vist seg som problematiske, for eksempel monarkiet.

Argumentet om at kongehuset og kongefamilien er samlende, stemmer nok til en viss grad. Men det er mange andre ting som samler landet:

Vår historie. Vårt flagg. Nasjonaldrakten. Norges landslag i fotball.

Vi har også 17. mai, en tradisjon som feirer Norges uavhengighet fra et tidligere monarki.

Nasjonaldagen omfatter mange flere begivenheter enn kun å vinke til kongefamilien. At vi feirer kongehuset på 17. mai, er ekstremt ironisk.

Nasjonalisme har vi dessuten nok av. Jeg tror ikke avskaffelsen av kongehuset vårt ville spilt en spesielt stor rolle. Kongen holder et par fine taler, som sikkert har inspirert noen, men legitimerer det at tilfeldige mennesker (kongefamilien, altså) skal ha lovfestede privilegier?

Prinsen og prinsessen tvinges fra fødselen inn i jobben som Norges maskoter. De har så klart mulighet til å gå av, men det blir sett på med stigma blant mange, spesielt blant de eldre vil jeg tippe.

Det er deres plikt å representere landet sitt. Og å bli fortalt dette fra ung alder, legger definitivt et press på dem. De får heller ikke lov til å være kontroversielle eller politiske, som jeg tror er en viktig del av det å vokse opp.

De får ikke en normal oppvekst fordi sikkerhetsvakter konstant står rundt dem. At barn må ha sikkerhetsvakter, er fullstendig galskap.

Er det fordi de er konstant i fare for å bli angrepet for sin status? I så fall er det et åpenbart argument for å avskaffe monarkiet.

Eller er det at det er sååå mye viktigere at de ikke dør i motsetning til alle andre barn. Fakk alle andre barn, am I right?

Det er for øvrig også idiotisk hvor mye oppmerksomhet vi gir saker tilknyttet kongefamilien. Hvem de dater, menneskene de assosierer seg med, salg av vesker og skolevalg. Ingen hadde brydd seg hvis det ikke var for at vi gir disse menneskene en opphøyet og falsk status.

Det er nesten det samme med kjendiser, men mange av dem har i det minste gjorde noe for å få statusen. Medlemmer av kongefamilien har simpelthen vunnet i lotto og blitt født inn i riktig familie.

Ønsket om å beholde kongehuset kommer sikkert til å dø ut sammen med de eldre. Hadde vi avskaffet det nå, hadde det ikke tatt lang tid før det ble glemt for alltid. Jeg tror ikke mange hadde brydd seg.

Vi gir en tilfeldig gruppe mennesker privilegier, noe som går imot så mange av verdiene vi idealiserer her i Norge. Men når det gjelder kongehuset, er det plutselig ikke så viktig lenger.

Jeg tror egentlig svært få har en sterk lidenskap for å beholde kongehuset, men kanskje jeg tar feil. De fleste jeg har snakket til, støtter institusjonen fordi det er «koselig».

Men vi kan ikke fortsette med noe som er koselig - når det samtidig er udemokratisk.

Ask står øverst på en stige foran et maleri av en gris i kongelige klær på Chateau Neuf.
IKON: Ask synes kongefamilien kun fungerer som en maskot. Slik som grisen er for Chateau Neuf.

Er du under 25 år og uenig med Ask? Send din mening til meninger@nrk.no

Kommentarer