Maia (21) smiler stort mens hun kaster den rosa bikinitoppen mot kamera. Hun har venstre arm over brystene.
TOPPLØS: Maia (21) mener man burde kunne kaste bikinitoppen uten å bli seksualisert. Foto: Maud Lervik
MENING:

– Kan vi kaste bikinitoppen nå? Vi er i 2022

Maia har kort, mørkt hår og lange øyevipper. Hun har et kort smykke rundt halsen. Hun ser rett inn i kamera.
Foto: Maud Lervik
Maia Olsen (21)Student
Publisert 04.07.22 08:00 / Oppdatert 30.06.22 10:28

Maia Olsen (21) er fra Kvinnherad, men bor i Stavanger. Det siste året har hun studert pedagogikk. Tidligere har hun vært med i serien «Naked Attraction» . Dette er hennes personlige mening.

Nå kommer sommeren. Og med varmegradene strømmer også folk til parker og strender. Og noen velger også å la bikinitoppen bli hjemme og sole seg toppløs. Det er ikke så lett som man skulle tro.

Sekundet en jente soler seg toppløs, får man høre det. «Du gjør det bare for oppmerksomhet.» «Det er ikke lov.» «Herregud, så upassende.» Man får også blikk og kommentarer. Det har jeg selv fått kjenne på.

Maia tar av seg bikinitoppen.

Det finnes mange grunner til at folk vil sole seg toppløs. Noen vil unngå bikiniskille eller synes det er mer komfortabelt. Men toppløs soling er også blitt en del av likestillingskampen. 

Hvorfor kan gutter gå i baris og ikke jenter? Hva er egentlig forskjellen?

Hvorfor skal gutta få lov til å sole seg toppløs, mens jentene «må» ha på seg bikinioverdel? Tro meg, det finnes mange menn med større pupper enn kvinner. For dem er det heeelt ok å sprade rundt toppløs. Mens jenter, uansett størrelse på pupp, får blikk og kommentarer.

Maia har lukkede øynene og bare bryster. Hun tar seg til håret, og har et mykt smil. Hun står foran mange trær og en stor dam.

Jeg er bare så lei av at jenters kropp skal bli seksualisert. Uansett om det er rumper eller pupper. Hvorfor er det så mye mer «sexy» med en jentetruse enn en guttetruse?

Selv om jeg går lettkledd, så betyr det faktisk ikke «Please, kom og ta på meg». Det er ikke en innbydelse til å få masse kommentarer på kroppen min. Det er bare at jeg føler meg vel slik. Ikke noe mer enn det.

Og nei, jeg vil heller ikke ha oppmerksomhet. Jeg er blant dem som gjerne kaster bikinitoppen, men det er fordi jeg er komfortabel med kroppen min. Ikke fordi jeg trenger oppmerksomhet.

Men det er dessverre ikke alle som er komfortable. Noen synes det er ubehagelig eller er misfornøyde med kroppen sin. Da hjelper det i hvert fall ikke at folk skal kommentere og stirre om man først tør å kaste bikinitoppen.

Maia soler seg toppløs på fjellet. Hun har lukkede øyne. Bak fjellet er det mange trær.

Og dette gjelder både jenter og gutter. Jeg føler at mange jenter stirrer på jenter som soler seg toppløs. Kanskje de er sjalue? Guttene glor, mens noen av de mest uoppdragne til og med kommer med kommentarer. Da er det ikke rart mange vegrer seg for å gå toppløs.

Jeg føler dette er noe vi har snakket om lenge. Hvert eneste år leser jeg om jenter som vil #freethenipple. I fjor leste jeg også om noen som hadde toppløs-aksjon på Sørenga i Oslo. Har vi virkelig ikke kommet lenger enn dette i 2022?

Men hvis du ikke vil kaste bikinitoppen, er det også helt greit. Det viktigste er at vi er komfortable med våre egne valg. Og at vi alle er klar over at alle har en kropp, og vi er alle unike i kroppen vår. Det er din kropp, og du kan gjøre hva du vil med den.

Jeg skulle helt ærlig ønske det var lettere å sole seg toppløs. Men for at det skal bli lettere, så må folk slutte å stirre og kommentere. Det er to brystvorter. Ikke noe mer.

Maia står med ryggen til mot vannet. Hun slenger bikinitoppen rundt i luften med venstre hånd.

Enig eller uenig med Maia? Send inn din mening til meninger@nrk.no