– Min tøffeste uke som leder

Slik går det ungdomspolitiske livet videre.

Helgens angrep var rettet direkte mot unge, politisk engasjerte mennesker. Det er lederne for landets ungdomspartier naturlig nok preget av.

– Det har i alle fall vært min tøffeste tid som ungdomspartileder. Jeg tror mange av oss tenker at ”det kunne vært oss”, sier leder i Unge Venstre, Sveinung Rotevatn.

Leder i Unge Høyre, Henrik Asheim. (Foto: Presse/Unge Høyre)
Leder i Unge Høyre, Henrik Asheim. (Foto: Presse/Unge Høyre)

Han mener det er vanskelig å forestille seg hvordan det har vært for AUF, men at det også har vært tøft for alle ungdomspolitikerne i Norge fordi miljøet er så lite.

– Alle kjenner alle, og veldig mange kjente noen som døde på Utøya.

P3morgen har hatt besøk av flere av landets fremste ungdomspolitikere denne uka for å snakke om hvordan helgens hendelser har påvirket dem.

– Det har vært en helt uvirkelig uke. Først og fremst har jeg tenkt fryktelig mye på AUF og på leder Eskil Pedersen spesielt, for man kan jo sette seg litt inn i den rollen og den jobben han skal forsøke å gjøre, sier leder i Unge Høyre, Henrik Asheim.

Hør Asheim fortelle hvor han var da bomben smalt:

Henrik Asheim, Unge Høyre

Tar Utøya tilbake

På mandag var tidligere leder i AUF, Martin Henriksen på besøk i P3morgen. Han har mange gode minner fra Utøya.

– Jeg var på min første sommerleir i 1998, så jeg har selvfølgelig et veldig nært forhold til Utøya. Har møtt mange venner og lært mye der. Et sted som har vært fredfullt, med en unik blanding av seriøse, politiske spørsmål og mye lek, latter og vennskap som blir formet for livet.

Henriksen insisterer på at de skal tilbake til Utøya.

– Vi kan ikke la frykten kneble oss fra å si det vi vil, og vi kan ikke la den hindre oss i å bruke det som har vært en veldig viktig politisk talerstol. Jeg tror den beste måten å hedre alle som er borte på, er å vise at det de kjempet for og det engasjementet de hadde ikke var forgjeves. At vi skal ta tilbake Utøya og gjøre det flottere enn det var.

Se fotoalbum: Utøya onsdag 28. juli – Livet går videre

Tidligere leder for AUF, Martin Henriksen, på Utøya i fjor sommer. (Foto: Scanpix)
Tidligere leder for AUF, Martin Henriksen, på Utøya i fjor sommer. (Foto: Scanpix)

Henriksen kunne ha sittet på samme båt som drapsmannen over til Utøya.

Hør den dramatiske historien:
Martin Henriksen, tidligere AUF

Avlyser skoledebattene

Ove Vanebo, formann i FpU. (Foto: Presse/FpUs Flickr)
Ove Vanebo, formann i FpU. (Foto: Presse/FpUs Flickr)
Allerede på lørdag diskuterte ungdomspartiene konsekvensene for høstens valgkamp. Spesielt ble de planlagte skoledebattene et tema.

– Vi kutter ut skoledebattene fordi det er en veldig krass måte å debattere på, med mye fleiping og en tøff tone. Vi har ikke lyst til å presse AUF til å delta på det. Og mange av oss er nå så knust av det som har skjedd at det passer seg ikke, sier formann i FpU, Ove Vanebo.

Han understreker at elevene skal få informasjon, bare i en annen form enn de hadde planlagt. I stedet for halvannen times debatt blir det stands i gymsalene hvor elevene kan prate med de ulike partiene og få vite hva partiene mener om forskjellige temaer.

– Velgerne, og særlig ungdommene, har krav på å vite hva alternativene er. Så vi må ut og dele informasjon. Men at det blir en annerledes valgkamp, det er det ingen tvil om, sier Henrik Asheim.

Blir sommerleir

For Unge Venstres del påvirkes også den planlagte sommerleiren på Hove i Arendal nå til helgen.

– Vi vurderte å avlyse, det var en av de første tankene som kom inn i hodet på oss. Når politiet og PST kunne forsikre oss om at det var trygt, så tok vi diskusjonen om vi likevel skulle gjennomføre det, sier leder Sveinung Rotevatn.

De tok en prat med de andre ungdomspartiene og lyttet til hva medlemmene selv ønsket.

– Vi fikk et unisont rop fra medlemsmassene våre om at ”nå vil vi treffes! Ikke avlys, det finnes ikke en viktigere tid å være sammen på enn det her», forteller Rotevatn.

Men det blir noen endringer i det planlagte arrangementet.

– Vi har valgt å korte det ned og ta ut de delene av programmet som kanskje ikke passer seg lenger. Og så har vi satt av en del tid til at folk skal kunne snakke sammen om det som har skjedd.

– Dette skulle bli sommerens store høydepunkt med sol, glede og politikk. Vi skal prøve å få til mye av det fortsatt, men det er klart at stemningen vil bli preget av det som har skjedd.

Les også: Øker sikkerheten på sommerleir

Hør Rotevatn forklare forskjellen på politikken i Stortinget og i ungdomspartiene:

Sveinung Rotevatn, Unge Venstre

Økte medlemstall

I etterkant av tragedien på Utøya har alle partiene opplevde en økning i medlemstallet.

– Uken før dette skjedde så hadde vi to innmeldinger, men siden fredag har vi nå hatt 120 innmeldinger, forteller lederen i Unge Høyre.

– Det er egentlig helt utrolig og ganske rørende å se at særlig ungdomspartiene nå vokser. Det viser at budskapet om viktigheten av å engasjere seg, hjelper.

Les også: Mange nye innmeldinger i partiene

Stoltenberg om ungdommen

Økt politisk engasjement er også noe statsminister Jens Stoltenberg har lagt merke til oppi alt annet han har vært igjennom den siste uken.

– De unge har vist styrke og kjærlighet. Og jeg opplever nå at de ønsker å være mer engasjert og ha meninger om samfunnsspørmål, sier Stoltenberg i intervju med P3Sommer.

Statsminister Jens Stoltenberg klemmer AUF-leder Eskil Pedersen ved Utøya. (Foto: Scanpix)
Statsminister Jens Stoltenberg klemmer AUF-leder Eskil Pedersen ved Utøya. (Foto: Scanpix)

Hør resten av det Stoltenberg sa om den norske ungdommen:

Stoltenberg om ungdommen

– Jeg ble kvalm

Mannen som er siktet for å ha utført bombingen og drapene på Utøya er tidligere medlem av FpU. Det syns formannen i ungdomspartiet det er ubehagelig å tenke på.

– Min første reaksjon var at jeg følte et veldig ubehag, jeg ble kvalm av å tenke på det. Men selv om han var medlem så meldte han seg ut etter hvert fordi han mente at vi var for lite ekstreme, sier Vanebo.

Han syns det er spesielt skremmende at mannen ble oppfattet som en rolig, stille og beskjeden person, og at de på den måten ikke så noen faretegn.

– Det gjør at jeg tror alle som er engasjert i politiske partier nå må få litt innspill på hvordan man skal forebygge og hindre at personer som er innom kanskje utvikler seg spesielt gjennom sterke meninger. Og at man slår veldig tøft ned på de med rasistiske og fremmedfiendtlige holdninger.

Hør hva Vanebo mener bør være konsekvensene for folk med ekstreme holdninger i partiene:
Ove Vanebo, FpU

Samhold, tross uenigheter

FpU-lederen snakker med lederne i de andre ungdomspartiene jevnlig, og mener det er viktig at de nå gjør en del felles.

– Vi må finne ut hvilke spilleregler vi skal bruke og hvordan vi skal samle oss. Så får de gamle partiskillene heller dukke opp litt nærmere valget.

Rotevatn i Unge Venstre syns det har vært flott å se hvordan uenighet har blitt til samhold de siste dagene.

– En av de fine tingene denne uka er at vi i ungdomspartiene, som vanligvis er i tottene på hverandre og kjekler om det minste og det meste, virkelig har stått sammen.

Les også: Samler seg om «Til Ungdommen»

På mandag var det ingen forskjeller, men bare likheter, da hele Oslo stod sammen på Rådhusplassen. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)
På mandag var det ingen forskjeller, men bare likheter, da hele Oslo stod sammen på Rådhusplassen. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)

– Ikke stopp den politiske debatten

Til tross for en tøff uke, mener tidligere AUF-leder Martin Henriksen at det er viktig å ikke stoppe den politiske debatten.

– Nå er det noen dager hvor bearbeidingen av dette som har skjedd må stå i sentrum. Men så må den politiske debatten komme i gang igjen og vise at det er lov å være uenig på en respektfull og demokratisk måte.

Unge Høyre-lederen mener at ungdom har krav på å vite hva partiene er uenige om og at det kommer til å bli diskutert på skolene rundt omkring.

– Men vi har også blitt minnet på hva vi er mest enige om, og det er jo nettopp engasjement, demokrati, ytringsfrihet, toleranse og mangfold i samfunnet vårt. Og det er også noe som kommer til å prege valgkampen.

Og Asheim tror på økt valgdeltakelse.

– Jeg tror at veldig mange førstegangsvelgere nå går og stemmer fordi de vet det er viktig. Det har noe å si hvem som styrer, og det å bruke stemmeretten i seg selv vil bli en måte å vise at man er opptatt av å slå ring om de verdiene som ble forsøkt angrepet på fredag.

Se AUF-leder Eskil Pedersens appell fra rosetoget på Rådhusplassen mandag: