I høyden med Silja Sol

P3 Spanderer: Silja Sol og venner fremfører «Trærene» på Fløibanen.

– Jeg har gått veldig mye tur opp til Fløien. Jeg er glad i byfjellene.

Været er grått, men Silja Sol skinner når P3 møter den tidligere Urørtfinalisten og Spellemannominerte artisten.

Silja Sol Dyngeland («det er det navnet som kommer i posten», forteller hun), Fredrik Vogsborg på synth, Einar Olsson på perk og Linn Frøkedal på akustisk gitar står klare på bakkenivå før vi letter med hjelp av Fløibanen i Siljas hjemby, Bergen.

Fredrik Vogsborg (øverst til venstre), Einar Olsson, Silja Sol Dyngeland og Linn Frøkedal på spilte "Trærne" under P3 Spanderer-fanen. Foto: Li-Lian Ahlskog Hou, NRK P3
Fredrik Vogsborg (øverst til venstre), Einar Olsson, Silja Sol Dyngeland og Linn Frøkedal på spilte «Trærne» under P3 Spanderer-fanen. Foto: Li-Lian Ahlskog Hou, NRK P3

Inspirert av fjellturer

«Trærene» er første singel fra hennes andre album Væremeh som ble belønnet med fem øyne på terningen av P3s anmelder. Dette er også låta Silja tok med seg i denne utgaven av P3 Spanderer.

LES OGSÅ: Strålende Sol (5/6) | Se: Silja Sol fremfører «Trærene» hos Christine

P3s musikkprodusenter mener blant annet at det er «fortsatt catchy skråblikk som gjelder» på låten de beskriver som hennes beste radiolåt til nå.

Legg også merke til rapverset midtveis i låten.

Apropos perspektiv. Er det turene opp hit som inspirerte til «Trærene», Silja?

– Ja, det er en del av låtene som er inspirert av fjellturene mine, men «Trærene» er mer utsiktsbasert. Jeg er veldig glad i utsikt, sier artisten som jobber med nytt materiale for tiden.

– Det er den første gangen jeg skal samarbeide med et annet band. Mange tror at jeg har jobbet med dette bandet før, men det stemmer ikke. Så det blir gøy, utdyper hun lurt.

Silja Sol på Fløibanen under P3 Spanderer-innspilling. Foto: Li-Lian Ahlskog Hou, NRK P3
Silja Sol på Fløibanen under P3 Spanderer-innspilling. Foto: Li-Lian Ahlskog Hou, NRK P3

Gjelder å få perspektiv

Franske og kinesiske turister blir pent bedt om å benytte seg av en annen vogn når vi kjører opp og ned fjellsiden for å filme låta.

Hvordan er det å spille inn dette?

– Det er jo veldig spennende og interessant. Litt utfordrende at vi har litt stopp underveis med folk som skal av og på. Men det er bare gøy, da.

For de som ikke kjenner låta så bra, hva handler «Trærene» om?

– Det handler om å komme seg opp i utsiktspunktene, og få perspektiv. Også i overført betydning. Jeg syns også at alle skal klatre i trær, det gjør noe med deg. Da jeg var liten så måtte jeg gjemme meg littegranne hvis jeg hadde vært rampete eller noe. Da klatret jeg opp i trærne og satt og tenkte meg om.

Se flere P3 Spanderer