Dedikert til musikken

De møttes ved en tilfeldighet i fjor; nå er Bendik Baksaas Band Ukas Urørt med låta «Lover Ghost».

– Teksten handler om kjærlighet, utroskap og brudd. Teksten er skrevet med en jente som jeg-person, men at det skulle være en jente som sang var noe jeg fant ut underveis, så teksten er et sammensurium av tanker jeg har, og tanker jeg tror jenter har, forteller Bendik Baksaas (21), om «Lover Ghost», som han er Ukas Urørt med.

P3 Urørt mener:

”Lover Ghost”  lyder innovativt og forfriskende; den er seig, nedpå og behagelig, men bobler samtidig av kreativt overskudd og talent. Bendik Baksass har laget en låt som er rørende ærlig, og den solide produksjonen og det kledelige mangfoldet av elementer kler vokalen og melodien. 

Mer om: Bendik Baksaas  

Tilfeldig møte

Baksaas har alltid brukt mye tid på musikk.

– Jeg startet å lage musikk da jeg var 13. Lagde ekstremt pretensiøse 7-minutterslåter på en gammel PC med gratis software. Dype tekster og mye gitar og piano baklengs, musikalsk ganske meningsløst.

– På videregående brukte jeg all tiden min på å spille i band. Jeg spilte i Proviant Audio og Shimmering, noen jazzgrupper, og til og med et strykeorkester. Med over 60 konserter i 2010 ble det ikke tid til noe særlig annet.

Bendik Baksaas Band har eksistert siden januar. Bendik selv hadde begynt å skrive låter, og var hypp på å spille dem live. Han traff nåværende bandmedlemmer David Aleksander Sjølie (24) og Jonas Barsten Johnsen (24) på en festival i regi av Norges Musikkhøyskole, hvor de alle studerer.

–  I fjor høst skulle jeg spille en solokonsert på en jazzfestival på Norges Musikkhøgskole. Jeg skulle lage en live remiks av konserten til en  som het Jonas Johnsen. Jonas spilte en solokonsert på trommer, jeg tok opp hele konserten, og da publikum gikk ut fra konserten hans, kom de inn i neste rom hvor jeg skulle ta over og spille med samples fra hans konsert.

– I gangen litt før gigen hilste jeg tilfeldigvis på en gitarist som het Aleksander Sjølie. Vi kom i prat, han skulle spille etter meg. Jeg foreslo at han skulle komme opp og bli med på settet mitt hvis han var hypp på det. Det sa han ja til uten å vite hvem jeg var eller hva jeg drev med. Husker jeg ble litt imponert over det. Uansett, vi spilte konserten, det funka bra, og Jonas var fornøyd med remixinga mi. Da jeg noen måneder senere skulle starte et liveband var det naturlig å høre med disse gutta, forteller Baksaas.

Låta han er Ukas Urørt med, har også sitt utspring denne kvelden.

– Faren min tok opp og filma konserten. En stund senere kikka jeg på lydopptakene, og likte mye av det. Etter en del leiting spotta jeg to samples, et perkusivt og et melodisk, som jeg tenkte kunne fungere over hverandre. Disse samplene går kontinuerlig gjennom hele låta.

– Jeg så for meg vokalmelodien helt fra starten av. Jeg ville lage låta som en fortellende låt, litt i sånn viseform. Vers, mellomspill, vers mellomspill. Bare tre vers, og en instrumental oppsummering mellom hvert av de. Basslinja er den samme gjennom hele låta, selv om alt annet modulerer en kvart opp på mellomspillet.

– På vokal fikk jeg med meg Synne Sanden som jeg kjente fordi vi spilte sammen i Shimmering. Hun har en kul bakpå måte å synge på, som passer stemningen i låta. Trommesett og gitar er spilt inn i studioet mitt i Oslo, og låta er mikset av Aleks, meg og Mathias Stubø. Mathias har også premastra og kommet med input på sluttproduksjonen, forteller Baksaas.

Sterke følelser

Bendik Baksaas forteller at det å bruke sitt eget navn på bandprosjektet, var en vanskelig avgjørelse.

– Musikken jeg gir ut nå som 21-åring vil jo for alltid linkes til min person, uansett om jeg skulle ende opp med å drive med en helt annen sjanger. Men det er noe kompromissløst i det som jeg liker. Jeg vil ikke ta noe forbehold. Her er det all in, som Karl Ove Knausgård. 

Inspirasjon henter han fra de beste – eller verste – dagene med kjæresten.

– Låtskriverprosessen starter med en form for inspirasjon. Som regel har jeg hørt noe jeg digger, enten en hel låt, eller et lite element i en produksjon. Men det er ofte følelsesmessig betinget om jeg greier å få til noe. Den beste musikken lager jeg når jeg nettopp har krangla med kjæresten min, eller når vi nettopp har hatt verdens fineste dag sammen.

Ikke elektronisk

Baksaas er skeptisk til å få merkelappen «elektronisk musikk» satt på musikken sin.

–  95 prosent av lydkildene mine er organiske. Samples, trommesett, gitar, vokal, analoge synther, blåsere. Hvis elektronisk musikk betyr at man bruker digitale verktøy når man behandler musikken i studio vil jeg vel si at jeg er mye mindre noen elektronisk musiker enn Marit Larsen. De folka der har jo studioer med mye mer elektronisk utstyr enn jeg har, poengterer han.

– Musikken min er veldig inspirert av sampling som instrument. Jeg liker det litt rått, at lytteren tydelig kan høre chopsa mine, altså hvor jeg har kutta samplene. Jeg liker radikal stereobruk, bakpå bass og ellers alt som er rytmisk sløyt. Noen ganger kan det være pusha, andre ganger bakpå og andre ganger bare streit rett på beatet. Umulig å finne noen formel på det der, man må liksom bare føle det, om det svinger eller ikke. Jeg tror det kalles hiphop.

Baksaas har nettopp begynt på en bachelor i utøvende elektronisk musikk på Norges Musikkhøgskole.

– Det blir jo spilling på heltid, og spilling på skolen i tillegg. Førsteinntrykket er veldig godt, bra folk og bra miljø, har troa på at det skal bli noen givende år her.

Jobber med album

Bendik Baksaas opplevde sitt foreløpige karrierehøydepunkt tidligere i år.

– I april spilte vi en konsert sammen med KRTS fra Brooklyn, en elektronika/hiphop-musiker jeg har sett opp til i flere år. Vi improviserte et 45 minutters klubbsett sammen med han på Blå. Han sa han hadde sittet hjemme i studio da han hadde fått link til en livevideo av ”Wake Me Up”, han hadde visstnok fått så kick at han bare lytta og trykka refresh tolv ganger.

– ”Thank you very much, I really admire your work also”, stamma jeg på mitt gebrokne engelsk. Så låste jeg meg inne på do backstage og begynte å grine. 

Nå er han glad for å være Ukas Urørt.

– Det er en annerkjennelse av at det jeg driver med har noe for seg. Med Ukas Urørt følger radiospilling og mye bra promo. Føler de fleste unge norske banda man hører om har breaka gjennom Urørt.

Baksaas planlegger å slippe sitt debutalbum til våren.

– For tida jobber jeg med en noen remikser, og har begynt å lage debutalbumet mitt. Det skal ikke gis ut før mars neste år, men gir nok ut en single i desember.

I juni ga han ut EPen The Shape Of Beats To Come. 

Få en smakebit av hvordan Bendik Baksaas Band lyder live:

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=h5GFUMBuOTU&version=3&hl=nb_NO]

Paragliding

Når han ikke driver med musikk, foretrekker Baksass å bruke fritida til å koble av.

– Jeg liker å dra på kanotur, også er jeg ganske glad i å lese. Siste store oppdagelse er Vanære av Coetzee. En bok som handler om fornedrelse på forskjellige nivåer, veldig spesiell. Kommer garantert til å kalle opp en låt etter den der.

Da han spilte med Proviant Audio på Ekstremsportveko i fjor, var det andre ting som opptok fritida.

– Vi hang backstage og jobbet oss gjennom kjøleskapet hele kvelden. Sånn i tre-tiden spør  saksofonisten vår artistkontakten om det ikke finnes noen aktiviteter vi kan være med på dagen etter. Hun tar noen telefoner. ”Det er dessverre fullt på fallskjermhopping, men jeg har booka dere inn på paragliding klokka ni i morgen tidlig.”

– Noen timer senere våknet jeg av meg selv på hotellrommet og lurte på hva i all verden det var vi drev med. Etter å ha skrevet under en kontrakt hvor arrangøren lista opp hvilke forsikring man fikk om man henholdsvis ble lettere skadet, invalid eller drept i en ulykke forbundet med paraglidinga var vi relativt klare. Vi overlevde alle sammen. Det var ganske gøy å fly.

Favoritter

– Jeg liker hiphop, disko, jazz, pop, funk og soul. Jeg liker folk som er lett å kjenne igjen. Jonti for eksempel synes jeg er veldig fascinerende. Han kombinerer samples og beats med Beach Boys-vokal. Utrolig rått. Ellers er jeg veldig hekta på Advanced Jazz-plata til Madlib for tiden. En plate med masse forskjellig jazz, presentert i beste hiphoptradisjon , med intervjuer og shouts over låtene, rå overganger, spacelyder og ellers kreativ produksjon, svarer Baksaas når vi spør hvilke artister han blir inspirert av.

Også på Urørt har han mange favoritter.

– Selskrevne anbefalinger er Mathias Stubø, Shimmering, Synne Sanden og det andre bandet til trommisen min, Disaster In The Universe. Ellers har jeg veldig sansen for en låt som heter «We Collided» av Anja Skybakmoen. Sweet nedpå pop med mye bra synth, vokser seg veldig fengende på deg. Acres Wild er en annen favoritt. Melodisterk og fengende countrypop. Lars Fremmerlid må også høres, stillige Jaga-aktige arrangementer og fine vokalharmonier. Kontaktor er min favoritt produsentduo, med hiphop-house av internasjonal kvalitet. Intertwine må også sjekkes ut, eighties diskopop med like mye klangstøy som instrumenter.

Hør også intervju med BBB i Urørt på P3, onsdag klokka 21-23.

Hva synes du om Bendik Baksaas Band? Legg gjerne igjen en kommentar under.